MISTERELE SCHELETELOR DE LA UNIVERSITATE. Fost demnitar comunist: „AM STAT 9 LUNI CU CRANIILE BRÂNCOVENILOR PE BIROU”

Redactor:
Marian Sultănoiu
MISTERELE SCHELETELOR DE LA UNIVERSITATE. Fost demnitar comunist: „AM STAT 9 LUNI CU CRANIILE BRÂNCOVENILOR PE BIROU”
Nou-descoperitul sit arheologic din zona Piața Universității este unul "norocos". Către el se îndreaptă, de câteva zile, atenția arheologilor, a istoricilor, a politicienilor și a presei, precum și a bucureștenilor cocoțați pe gardurile șantierului parcării subterane botezată "Sub statui".

Nou-descoperitul sit arheologic din zona Piața Universitățiieste unul „norocos”. Către el se îndreaptă, de câteva zile, atențiaarheologilor, a istoricilor, a politicienilor și a presei, precumși a bucureștenilor cocoțați pe gardurile șantierului parcăriisubterane botezată „Sub statui”. Din păcate, nu aceeași soartă auavut-o multe alte zone la fel de importante ca și cimitirul urbanal bisericii Sf. Sava, care, odată descoperite au fost imediatdesființate de către buldozerele comuniste ori de „neatenția” unoradintre constructorii post-revoluționari.

Scheletele din „șifonierele” subterane ale luiOprescu

După ce Traian Băsescu și Radu Berceanu s-au plâns căsiturile arheologice le dau mari bătăi de cap, președintele cerândchiar modificarea legislației privind siturile de pe traseeleautostrăzilor, ca să se evite, pe viitor, întârzierile exagerate, avenit rândul primarului general Sorin Oprescu să se confrunte cu osituație similară.

Vineri și sâmbătă, au fost descoperite în PiațaUniversității mai multe cavouri cu schelete umane – barbați, femei,copii – în timpul lucrărilor de cercetare arheologică preventivă, etapăprealabilă începerii lucrărilor la parcarea subterană. În zonă,până nu demult erau amplasate statuile unor mari personalitățiprecum Spiru Haret, Gheorghe Lazăr, Mihai Viteazul și Ion HeliadeRădulescu.

Cele 40 de schelete, cu o vechime de circa 400 deani, datează, probabil, din secolul XVII, poate chiar XVI, atuncicând Andronache Pârcălabul a construit biserica Sf. Sava – refăcutăde Constantin Brâncoveanu – și care a funcționat până către anul1857. Tot aici s-a aflat Școala Sfântul Sava, a lui GheorgheLazăr.

Situația creată nu va afecta, însă, în vreun fellucrările la parcare. „Suntem avansați cu lucrul și aproape gata cudecopertările. Descoperirile făcute nu vor duce la modificari desubstanță ale proiectului, chiar dacă vor mai apărea și altevestigii”, a precizat Bogdan Hreapcă, directorul Direcției deInvestiții din Primăria Capitalei.

Descoperirea sitului pare să nu fi fost, totuși, osurpriză pentru arheologi. Șeful Secției de Arheologie de la MuzeulMunicipiului București, Gheorghe Mănucu, spune că era cunoscutăexistența în zonă a două biserici datând din secolele XVI și XVII,precum și vestigii provenind de la Academia Domnească și Mănăstirea”Sfântul Sava”.

Marius Oprea spune că situl poate deveni un punctistoric și turistic de mare interes

„Lucrurile nu sunt chiar așa simple. Nu mai putemproceda acum ca pe timpul lui Ceaușescu, să ne facem că nu vedem șisă mergem cu lucrările mai departe. Este limpede că în PiațaUniversității avem de-a face cu un sit arheologic foarteimportant”, a declarant pentru gândul istoricul Marius Oprea. Elspune că autoritățile trebuie să țină seama de vestigiile istoriceși, mai ales, „să lase la o parte neînțelegerile mărunte, săcolaboreze și să pună în valoare o atare descoperire”. „Ar fifoarte bine dacă ministrul Elena Udrea ar evalua situația corectși, împreună cu primarul Sorin Oprescu, ar face din acest sit unpunct de interes istoric și turistic foarte valoros”, a mai spusOprea. El susține că ideea lui Iorgulescu, aceea de a ridica situl,a-l reamplasa pe locul său și a-l conserva, după efectuarealucrărilor edilitare, este una „foarte corectă”. „Aceasta ar fisoluția cea mai corectă, chiar dacă nu este nici simplă și niciieftină. Probabil însă că după ce vor fi preluate și studiateosemintele vor fi reînhumate într-un osuar” a mai spusOprea.

Camil Roguski: „Pe timpul celălalt nu se prea încurcanimeni cu astfel de situri

Administratorul clădirilor familiei Ceaușescu, CamilRoguski, ne-a explicat care este motivația descoperirilor frecventede cimitire și oseminte pe raza Capitalei.

„Bucureștiul era un sat, domnule. Un pic de centru șipe urmă sat. De jur împrejur, pădure până dincolo de Ploiești.Prima stradă făcută a fost „Cureaua lui Carol”, inițialul DN1,îngustă ca un cordon, că d-aia-i zicea curea. Bucureștiul, nu numaică nu a fost sistematizat, dar a fost prost construit de laînceput, făcut la repezeală și la dorința otomanilor, ca să fieaproape de Giurgiu. Așa că, centru fiind redus ca suprafață șimahalale, împrejur, multe, cimitirele erau și ele pe măsură. Ăstaeste unul dintre motivele pentru care ne trezim cu morminte șicimitire în mijlocul orașului” spune Roguski. Fiind atât de multe,mai spune el, iar Ceaușescu atât de grăbit să dărâme și săreconstruiască din temelii, „nu prea s-a mai încurcat nimeni cuastfel de situri”.

„La biserica Sf. Gheorghe, de exemplu, sau Plumbuita,au fost descoperite morminte și oseminte. Ca să nu mai spun decimitire în funcțiune, precum cel de la Crângași, din care a scosmorții și l-a desființat, acolo unde e acum Lacul Morii. Și câtealte șantiere. Mai venea procuratura să nu fie vreunul mort decurând și pe urmă lucrarea mergea mai departe” povesteșteRoguski.

Craniile Brâncovenilor, uitate în biroul luiRoguski

„Când am dărâmat, la ordin, biserica Cotroceni, amgăsit sub o lespede, șapte cranii, unul peste altul. Trebuia să leiau de acolo. Ei, am făcut șapte cutiuțe, din catifea roșie, șile-am luat la mine până când urma să le înhumăm. Nu mai știam careal cui este dintre Brâncoveni. Le-am dus în birou și i-am cerutpatriarhului să ne dea voie să le îngropăm într-o biserică,construită cam în aceeași perioadă cu Cotroceniul, iar asta erabiserica de la Buftea. Și nu ne-a permis să le înhumăm nicăieri. Amstat cu ele în birou, nouă luni de zile, domnule, îți vine săcrezi? Pe urmă, le-am îngropat pe furiș, cu bunăvoința preotului dela Fundenii Doamnei, sub piatra din biserică. Am pus și o piatrătombală, dar cu scrisul în jos să nu se vadă”, mai povesteșteRoguski.

Info plus Fostul administrator susține că și la Văcărești a fost la fel.”Ceaușescu a vrut să-l mute pe patriarh la mănăstirea refăcută aVăcăreștilor, după ce a demolat pușcăria. Teoctist nu a vrut să semute, iar atunci, Elena Ceaușescu a ordonat să demolăm tot, că faceea acolo un mare centru sportiv. Iar eu am ridicat de acoloosemintele Văcăreștilor, care au stat până s-au înverzit înpridvorul bisericii de la Mogoșoaia. Câteva luni bune. Pentru că nune-au dat voie să le îngropăm…”.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ce ipoteze sunt luate...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Surpriza Kaufland pentru toți românii care ajung în magazine: aceste produse sunt la preț excelent
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide