Misteriosul plan de concedieri al Guvernului Boc pentru mulțumirea președintelui Băsescu

Misteriosul plan de concedieri al Guvernului Boc pentru mulțumirea președintelui Băsescu
După ce președintele Traian Băsescu a cerut la televizor „socoteală" Cabinetului Boc pe motiv că au fost dați afară prea puțini bugetari, miniștrii s-au adunat în ședință de Guvern pentru a hotărî cum răspund.

Planul, prezentat pe bucățele

Indiferent din ce loc, unde sau cum, prin concedieri sau tăieride salarii, bugetul de cheltuieli cu salariile bugetare trebuie săscadă anul acesta cu circa un miliard de euro, conformangajamentului luat față de FMI privind reducerea ponderii acestuibuget în PIB de la 9,4% la 8,7%.

Bugetarii au primit până acum din partea oficialilor numaifrânturi din acest misterios plan de disponibilizări la carelucrează Guvernul încă de anul trecut. Dacă în 2009 s-a decisconcedierea a 7.800 de angajați din agențiile deținute deministere, la începutul acestui an, ministrul Finanțelor, SebastianVlădescu, a anunțat că planul de concedieri al Executivului prevedetrimiterea în șomaj a circa 100.000 de bugetari.

Ministrul și-a retras la scurt timp declarația, după cepremierul Emil Boc a negat vehement existența acestei cifre. Întimp ce unele ministere „și-au făcut treaba”, cum este cazulTransporturilor, care a disponibilizat aproape 6.400 de persoane dela CFR Marfă, altele au făcut doar anunțul -15.000 de angajați dinînvățământ ar urma să fie trimiși în șomaj. În ceea ce priveștecele 17.000 de concedieri din administrație, ministrul de Interne,Vasile Blaga, a declarat recent într-un interviu acordat Gândul căacela este planul vechi și că cel nou urmează să fie discutat cuFMI.

El a precizat că reducerea de cheltuieli este de 250 de milioanede euro în total și i-a invitat pe profesorii și polițiștiidisponibilizați să se reprofileze. „Se va stabili numărul optimpentru serviciul respectiv. Înseamnă să obținem cel mai bunserviciu cu cel mai mic cost. Dacă asta înseamnă și reconfigurareaunor categorii profesionale, da. Să nu uităm că și la începutulanilor ’90 – eu sunt inginer – vreo 300.000 de ingineri au trebuitsă se reprofileze și au făcut-o”, a declarat el.

La nivel oficial, din cei 765.000 de șomeri înregistrați lafinele lunii martie, cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani,141.000 provin din sistemul bugetar, după cum a anunțat SilviuBian, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței deMuncă (ANOFM). El a precizat însă că acesta este totalul de pânăacum și că nu știe câți dintre ei au fost disponibilizați anultrecut.

După ce președintele Traian Băsescu a cerut la televizor”socoteală” Cabinetului Boc pe motiv că au fost dați afară preapuțini bugetari, miniștrii s-au adunat în ședință de Guvern pentrua hotărî cum răspund.

Conform declarațiilor oficiale, nu s-a vorbit despredisponibilizări. Surse oficiale au declarat însă pentruGândulcă premierul Emil Boc le-a cerut membrilor Guvernului să prezinteîn cel mult trei săptămâni o situație concretă cu numărul deangajați la care se poate renunța. „Premierul a dat untermen-limită de trei săptămâni pentru prezentarea unei situațiiprivind disponibilizările. Astăzi, nimeni nu a venit cu foaia deconcedieri după el. Premierul Emil Boc ne-a întrebat doar care estesituația”, ne-au declarat sursele.

Oficial, nu le merge bine cu disponibilizărilecerute

La nivel oficial însă, miniștrii susțin fie că n-au vorbitdespre noi disponibilizări, fie că nici nu s-a pronunțat cuvântul”concediere”.

„Nu s-a vorbit. Doamna Muntean (purtătorul de cuvânt alGuvernului, n.r.) o să vă dea detalii dacă sunt”, a declarat CsekeAttila, ministrul Sănătății. Următorul ministru întrebat despredisponibilizări, ministrul Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea,a urmat exemplul colegului de Guvern: „Dacă domnul Cseke nu și-aamintit, nici eu nu îmi amintesc. Dar, sigur, domnișoara purtătorde cuvânt vă va vorbi despre o astfel de situație”. Cei doi au fosturmați de șeful de la Agricultură, Mihai Dumitru: „Nici eu nu amaceastă memorie. Mulțumesc”.

Peste câteva minute însă, Udrea a recunoscut că s-a vorbit șidespre concedieri, însă doar despre cele care au fost deja hotărâteprin legea 329 privind comasarea sau desființarea agențiilor destat din subordinea ministerelor. „S-a vorbit pe legea 329, nudespre concedieri suplimentare. La unele ministere au mai «scăpat»câte zece angajați colo, câte zece angajați încoace”, a declarat,pentru Gândul, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, ElenaUdrea.

Unul dintre oficiali însă, Mihai Șeitan, care conduce MinisterulMuncii, nu a avut nicio problemă în a recunoaște că a venit cu temaconcedierilor gata făcută. „Până astăzi, la ora 10.00, am avuttermen să prezentăm o situație la zi cu câți angajați au fostdisponibilizați la nivelul ministerelor și instituțiilor decoordonare, câți mai sunt”, a declarat Șeitan pentru Gândul….(Citeștemai departe în pagina următoare)

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide