Misterul gropilor comune de la Iași: istoricii cred că scheletele aparțin unor evrei masacrați de armata română

Redactor:
Gruia Ursu
Misterul gropilor comune de la Iași: istoricii cred că scheletele aparțin unor evrei masacrați de armata română
Osuarele sunt situate la 10 kilometri de Iași, într-o pădure din apropierea comunei Popricani. Cercetările în zonă sunt conduse de către Adrian Cioflâncă, membru al Institutului „A.D. Xenopol" din Iași.

Osuarele sunt situate la 10 kilometri de Iași, într-o pădure dinapropierea comunei Popricani. Cercetările în zonă sunt conduse decătre Adrian Cioflâncă, membru al Institutului „A.D. Xenopol” dinIași. În echipa de specialiști au fost incluși istorici, arheologi,dar și un pirotehnist din cadrul Inspectoratului pentru Situații deUrgență. După lucrări ce au durat mai bine de un an, o mare parte atimpului fiind consacrată investigațiilor, au fost scoase lasuprafață 16 schelete. Arheologii susțin că cel puțin unul dintreacestea aparține unui copil. Mai mult, au fost descoperite șibucăți de țesătură, o talpă de papuc de femeie, mărimea 35, nasturiși păr uman.

lÎn aceeași zonă, pirotehniștii au scos la iveală cu ajutoruldetectoarelor de metal mai multe tuburi de cartușe de calibru 7,92.”Astfel de muniție era folosită de Armată Română între anii1939-1940 și e încă o dovadă că a fost implicată în masacrarea șiexecutarea evreilor ce au fost îngropați în pădurile de lângăPopricani”, a declarat cercetătorul Adrian Cioflâncă.

Deocamdată nu se știe cu precizie de unde au fost aduși evreiiexecutați. Istoricii au două teorii. Prima ar fi că aceștiaproveneau din Iași. În timpul pogromului, mii de evrei au fostexterminați la Chestura de Poliție, în timp ce o parte ar fi fostaduși și uciși în pădurile de lângă oraș. O altă variantă e că aufost locuitori de la Sculeni, unde înaintea celui de-al DoileaRăzboi Mondial exista o comunitate evreiască destul de mare.

Arheologii vor continua săpăturile și în perioada următoare, însperanța de a afla adevărul despre masacrul din capitalaMoldovei.

„Descoperirile schimbă sensibil istoria pogromului de la Iașidin vara anului 1941. Sunt evenimente ce nu au acoperiredocumentară și de aceea rezultatele sunt foarte importante pentruistorici”, a completat Cioflâncă. Proiectul în cadrul căruia aufost făcute săpăturile de la Popricani este susținut și finanțat decătre Institutul Național pentru Studierea Holocaustului dinRomânia „Elie Wiesel”.

Dosar penal pentru omor

După ce arheologii au făcut publice descoperirile, parchetul de pelângă Tribunalul Iași a deschis un dosar penal pentru omor.

Procurorii au fost sesizați vineri dimineață de polițiști că aufost găsite rămășițe umane în pădurea de la Popricani.Reprezentanții comunității evreiești din Iași au declarat că vorîncepe demersurile pentru înhumarea celor găsiți în pădurea de laPopricani. „Vom aduce rabini pentru înhumare. Sufletele celor ucișitrebuie să își găsească liniștea”, a decalrat Pincu Keiserman,președintele Comunității Evreiești din localitate.

Comunitate decimată

Conform datelor istorice, înainte de cel de-al Doilea RăzboiMondial, la Iași era una din cele mai puternice comunitățievreiești din România. Mai bine de jumătate din populație eraadeptă a iudaismului. În 1945, mai rămăseseră doar 35.000 de evreipentru ca, astăzi, comunitatea să nu fie mai mare de 500 depersoane.

TIPARExterminarea de la Stânca Roznovanu

Un masacru similar celui de la Iași a avut loc la Stânca Roznovanu.Aici, sute de evrei evacuați de la Sculeni au fost uciși șiaruncați în patru gropi comune. Trei dintre acestea au fostdescoperite imediat după război. Atunci, la insistențeleComunității Evreiești din Iași au fost deshumate 311 cadavre. Întreacestea au fost descoperite și rămășițele a 38 de copii cu vârtsacuprinsă între 1 și 12 ani. Conform datelor istorice, pogromul dela Iași a fost ordonat de către comandamentul german în ziua de 21iunie 1941. Pe 27 iunie a început trierea populației evreiești decea română și la ora 22:00 a început procesul de execuție.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide