MIZELE SCANDALULUI DE LA URGENȚĂ. Cine răspunde la 112

Redactor:
Clarice Dinu
Redactor:
Mădălina Chițu
MIZELE SCANDALULUI DE LA URGENȚĂ. Cine răspunde la 112
Proiectul noii legi a sănătății deschide ușa sistemului de urgență și către privat.

Concurența stat-stat privat în sistemul de urgență, departe de a fi o realitate, a făcut deja o victimă. Fondatorul SMURD, Raed Arafat, a demisionat din postul de subsecretar de stat, fără a aștepta ca lucrurile să fie bătute în cuie într-un proiect definitiv de nouă lege a sănătății. Premisele, a spus el, sunt ca sistemul public de urgență să dispară într-o concurență neloială cu privatul. De partea cealaltă, prin vocea președintelui Traian Băsescu, a ministrului Sănătății, Ritli Ladislau și a șefului CNAS, Lucian Duță, scenariul invocat de Arafat nu ar putea deveni realitate, de vreme ce Ministerul Sănătății, dar și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor fi cele care vor avea ultimul cuvânt, atât în privința acreditării operatorilor privați, cât și în stabilirea standardelor cost-calitate.

Arafat: sectorul privat va racola personalul de la stat

Proiectul noii legi a sănătății deschide ușa sistemului de urgență și către privat. Practic, dacă prevederile actului normativ pus în dezbatere publică rămân neschimbate, pe viitor în urma unui apel la 112 către urgență va fi direcționată unitatea cea mai apropiată, fie privată, fie publică, atâta vreme cât este omologată de Ministerul Sănătății.

O astfel de prevedere, spune Raed Arafat, ar duce în câțiva ani la eliminarea segmentului public în domeniu, așa cum s-a întâmplat în Slovacia. Fondurile sunt limitate spune el, iar furnizorii privați care „au și alte activități și au în spate fonduri” își vor permite să racoleze atât personal oferindu-le salarii mai mari, cât și să impună licitațiile și să vină cu prețuri de dumping „pe primii doi-trei ani până ce absoarbe total publicul”.

În momentul în care sectorul privat se mărește și se simte puternic pe asistența de urgență, care este sector de siguranță națională, șantajează plătitorul să-l plătească cât vrea. Va cere bani câți va vrea pentru ca să ducă treaba mai departe. Se va ajunge la situații în care vor spune că nu vor mai avea bani ca să facă anumite servicii pentru că nu au destui bani”, a spus Raed Arafat.

Duță: Dacă îți spun ca stat să te duci la o urgență, nu văd de ce nu pot să spun același lucru unui privat

Insistența fondatorului SMURD de a păstra urgența la stat a fost pusă de șeful CNAS, Lucian Duță, pe seama dorinței lui Raed Arafat de rămâne singurul actor în domeniu. „Este un monopol pe care Arafat și l-a creat profitând de slăbiciunea miniștrilor Sănătății„, a spus Duță.

„Dacă îți spun ca stat să te duci la o urgență, nu văd de ce nu pot să spun același lucru unui privat. (…) Problema care s-a pus de către Raed Arafat a fost următoarea: vezi că sistemul privat, dacă-l lași să intre sub coordonarea statului, s-ar putea să îți atragă medicii pe salarii mai mari. Dacă privații ar trebui să le ofere și salarii mai mari la medici, să acopere și costurile pe investiții, înseamnă că tu ți-ai standardizat costul din start, lăsând o margine de profit – mai mică sau mai mare. Asta înseamnă că noi la ora actuală funcționăm pe niște costuri supraevaluate”, a adăugat el.

Poziția interesată a lui Raed Arafat a fost invocată și de președintele Traian Băsescu care într-o confruntare cu acesta a spus: „Care e nemulțumirea dumneavoastră față de lege, că am văzut afirmații de genul se duc banii la sectorul privat? (…) Vă înțeleg dorința de a păstra totul la sectorul de stat„.

SMURD, de la proiect pilot la serviciu public

Implicarea lui Raed Arafat în sistemul de urgență a început în urmă cu aproape 22 de ani. În septembrie 1990, serviciul SMURD era un proiect pilot sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă de la Târgu Mureș, funcționând în totalitate cu personal voluntar. Ulterior a dezvoltat parteneriate cu pompierii și Ministerul Sănătății, după care, în 2006, odată cu adoptarea unei noi legi a Sănătății SMURD a fost recunoscut legal ca un serviciu public integrat fără personalitate juridică, care funcționează în organigrama Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Activitatea SMURD este finanțată din bugetul de stat prin Ministerul Sănătății și Ministerul Administrației și Internelor, precum și din donații și sponsorizări.

Fundația pentru SMURD, excedent de 1,3 milioane de euro și vedete media în conducere

Odată cu recunoașterea SMURD ca serviciu public integrat, Raed Arafat a înființat Fundația pentru SMURD. Scopul acesteia se limitează la sprijinirea SMURD-ului și dezvoltarea asistenței medicale de urgență, ea neavând scop patrimonial și nici alte activități care să aducă vreun profit fondatorului sau membrilor boardului. Nu există nicio relație directă de subordonare sau de control între SMURD și Fundația pentru SMURD, cele două fiind două entități total diferite.

„Fundația SMURD are fonduri private, nicidecum publice. „Fundația SMURD nu subordonează SMURD-ul. Fundația nu are fonduri publice. Fundația nu are nicio relație cu Ministerul Sănătății”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit raportului de activitate 2010 – 2011, Fundația pentru SMURD a avut venituri totale de 8,6 milioane de lei și cheltuieli de 2,9 milioane, înregistrând astfel un excedent de 5,7 milioane de lei, adică aproape 1,3 milioane de euro . Din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, Fundația pentru SMURD a obținut, în perioada 2010-2011, 4,9 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 86% față de perioada anterioară. Potrivit statutului, profiturile obținute în urma activității, pot fi distribuite sau investite numai pentru realizarea obiectivelor Fundației.

Conducerea Fundației este asigurată de un Comitet Director condus de Raed Arafat și din care mai fac parte o serie de personalități publice, unele dintre ele vectori de imagine ai unor posturi de televiziune cum ar fi Emil Hurezeanu (Realitatea TV) sau Radu Tudor (Antena 1 și Jurnalul Național). Pe listă figurează, de asemenea, vedeta TV Mihaela Rădulescu. Potrivit statutului Fundației, Consiliul Director aprobă și dezvoltă strategia, alocarea fondurilor și coordonează strângerea de fonduri.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora....
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ultima zi cu reduceri masive la eMAG: telefoane, laptopuri și multe altele la jumătate de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide