Motivare năucitoare a Curții de Apel: Sile și Nuțu Cămătaru vor beneficia de pedepse mai mici pentru „a fi convinși să respecte legea”

Motivare năucitoare a Curții de Apel: Sile și Nuțu Cămătaru vor beneficia de pedepse mai mici pentru a fi convinși să respecte legea
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 24/04/2012, 07:35

Pedepsele lui Vasile și Ion Balint, pronunțate în dosarul de proxenetism, au fost reduse pentru a-i convinge că legea trebuie respectată, dar și pentru că Tribunalul a interpretat greșit reglementările privind stabilirea pedepselor în raport de cea mai gravă, arată Curtea de Apel București.

Magistrații Curții de Apel București (CAB) scriu, în motivarea deciziei din 11 aprilie, citată de Mediafax, prin care au scăzut majoritatea pedepselor inculpaților din clanul Cămătaru, că Tribunalul nu a individualizat corect pedeapsa lui Ion Balint, când l-a condamnat, la fond, la 13 ani de închisoare, respectiv pe cea cea a lui Vasile Balint, condamnat inițial la 15 ani de închisoare.

„Este adevărat că (…) inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani, numai că (…) legea stabilește că «pedeapsa pentru faptele prevăzute la alin. (1) nu poate fi mai mare decât sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului infracțional organizat». Cum pedeapsa pentru infracțiunea cea mai gravă care intră în scopul grupului este închisoare de 7 ani, iar tribunalul l-a condamnat pe inculpat la pedeapsa de 13 ani închisoare, este evident că suntem în prezența unei greșite interpretări și aplicări a legii, cu consecința stabilirii unei pedepse în afara limitelor prevăzute de lege”, arată judecătorii în motivarea deciziei prin care au scăzut pedeapsa lui Nuțu Cămătaru de la 13 la șase ani de închisoare.

Și în privința lui Vasile Balint, zis „Sile Cămătaru”, magistrații au considerat că instanța ierarhic inferioară a pronunțat o pedeapsă cu doi ani mai mare decât pedeapsa pentru infracțiunea cea mai gravă pe care acesta a săvârșit-o, reducând astfel condamnarea de la 15 ani de închisoare, la 13 ani de detenție.

„Curtea apreciază că în raport de pedeapsa rezultantă aplicată în faza procesuală anterioară când au fost judecate infracțiunile scop (de 13 ani închisoare) aplicarea unei pedepse cu 2 ani închisoare mai mare în prezenta cauză care nu aduce elemente suplimentare probatorii deosebite, care să justifice a abordare și mai drastică a regimului sancționator față de ceea ce deja s-a stabilit anterior, nu se justifică”, au argumentat magistrații CAB în documentul citat.

Magistrații Curții de Apel București au redus condamnările celor doi interlopi, apreciind că „atât pedeapsa cât și modalitatea de executare trebuie individualizate în așa fel încât inculpatul să se convingă de necesitatea respectării legii penale și evitarea în viitor a săvârșirii unor fapte penale similare”.

Pentru aceleași argumente au fost reduse pedepsele inculpaților Costel Urzică și Ion Bocu.

Magistrații au motivat că „o pedeapsă prea severă poate fi ineficientă și poate conduce la obținerea unui efect contrar celui urmărit, reducând perspectivele de reintegrare ale persoanei condamnate”, argument în baza căruia au fost reduse pedepsele inculpaților Ion Lungu, Cristian Gheorghe și Iulian Marghiolescu.

În privința lui Marian Simirianu, Curtea de Apel București a apreciat că nu se justifică pedeapsa de șapte ani de închisoare la care a fost condamnat de instanța ierarhic inferioară, așa că i-au scăzut-o cu un an, motivând că nu există „elemente suplimentare probatorii deosebite, care să justifice a abordare și mai drastică a regimului sancționator”.

Pedepsele alor inculpați au fost reduse, magistrații invocând contribuția redusă a acestora la grupul infracțional și lipsa de antecedentelor penale.

Curtea de Apel București a redus în 11 aprilie pedepsele aplicate majorității inculpaților din clanul Cămătaru, condamnarea lui Ion Balint fiind redusă de la 13 la șase ani de detenție, iar cea a lui Vasile Balint, de la 15 la 13 ani de închisoare, decizia putând fi atacată cu recurs.

Curtea de Apel București a făcut publică, la data respectivă, minuta deciziei prin care a admis apelurile mai multor inculpați din dosarul privind săvârșirea de fapte cu violență, proxenetism, cămătărie și trafic de persoane.

Inculpații ale căror apeluri au fost admise sunt Ion „Nuțu” Balint, Vasile „Sile” Balint, Ion Lungu, Cristian Gheorghe, Laurențiu Roman, Laurențiu Cosma, Costel Urzică, Iulian Bocu, Smaranda Stoica, Dănuț Ion, Iulian Marghiolescu, Adrian Panduru, Marian Simirianu, Leonard Bărbieru, Constantin Stoica, Adi Dinescu, Ștefan Gheorghe, Eugen Gheorghe, George Ionuț Teodoru Baboi, Cristian Robert Boboc, Cristian Alexandru Cîrstoiu, Alina Vasile, Silviu „Fluturică” Dudiță, Sile Stan și Angela Stoica.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....