NASA: Cutremurul din Chile a redus lungimea zilelor. Mărmureanu, de la Fizica Pământului, râde în hohote

NASA: Cutremurul din Chile a redus lungimea zilelor. Mărmureanu, de la Fizica Pământului, râde în hohote
Ipoteza aparține cercetătorilor NASA, care cred că planeta se învârte mai rapid, pe o axă deplasată cu opt centimetri față de cea dinaintea seismului de 8,8 grade pe scara Richter

În afara celor peste 720 de oameni uciși, cutremurul de 8,8grade pe scara Richter petrecut în Chile, sâmbătă, a infuențatviața fiecărui pământean – violenta mișcare telurică ar fi scurtatlungimea zilelor, din pricina deplasării axei de rotație aplanetei. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii deștiință ai Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA),în urma calculelor preliminare făcute la două laboratoare.

Benjamin Fong Chao, cercetător la Centrul spațial Goddard(statul Maryland – pe Coasta de Est) a socotit că, de sâmbătăîncoace, zilele ni s-au scurtat cu câte 1,26 microsecunde fiecare.Schimbarea este neglijabilă, dar fără îndoială cu caracterpermanent de aici încolo, crede specialistul NASA. El este de părecă „orice eveniment planetar care implică o mișcare de masă (subscoarța terestră – n.r.) afectează rotația Pământului”.

Cu cât ritmul de rotație este mai accelerat, cu atât zilele suntmai scurte, iar Pământul ar fi început să se „grăbească” în urmacutremurului. Pentru a explica în ce fel masa poate influențaviteza de mișcare, Chao a oferit pentru CNN exemplu unui patinatorcare schimbă distribuția masei sale prin mișcarea brațelor șiastfel își mărește viteza.

Alt cercetător NASA, geofizicianul Richard Gross de laLaboratorul de propulsie reactivă din Pasadena (California – Coastade Vest), a calculat că axa de rotație a planetei s-a deplasat cutrei inci (opt centimetri) în urma seismului. El a spus că acestfenomen nu este singular, căci cutremurul de 9,1 grade din Sumatra- care a generat tsunamiul soldat cu cel puțin 230.000 de morți la26 decembrie 2004 – a scurtat durata unei zile cu 6,8microsecunde.

Gheorghe Mărmureanu: „Cei de la NASA n-au ceface”

Întrebat dacă i se pare verosimilă ipoteza specialiștilor de laNASA, Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Național pentruFizica Pământului (INFP) de la Măgurele, a râs în hohote. „Cei dela NASA n-au ce face, lor le place să-i sperie pe alții. Măîndoiesc că este așa cum au spus, nu mi se pare deloc realăinformația”, a spus specialistul român.

„Ca să fie reală, ar fi trebuit să fie mult mai grozavcutremurul din Chile. Pe 20 mai 1960 a avut loc tot acolo uncutremur și mai mare, cu magnitudinea de 9,6 pe scara Richter,moment seismic după care nimeni nu a spus că s-ar fi întâmplat cevacu axa Pământului sau cu durata zilei. Este adevărat că a fostprima dată când Pământul a vibrat ca o gelatină și au fost valuritsunami de 20 de metri, de au ajuns până în Japonia”, explicăMărmureanu.

Potrivit directorului INFP, cutremurul din Chile nu are nici olegătură cu România fiindcă nu suntem așezați pe același sistemtectonic. „Nu au nici o legătură una cu alta; la noi, plăcile sebat cap în cap, la ei intră una sub alta”, a mai explicatspecialistul.

Insula înălțată cu doi metri

Potrivit NASA, insula Santa Maria din largul orașului chiliancel mai puternic afectat (Conception) s-a înălțat cu doi metri înurma seismului, din moment ce o placă tectonică a intrat sub alta.Acum 175 de ani, la 20 februarie 1835, un cutremur apreciatulterior a fi avut 8,1 grade pe scara Richter s-a produs în aceeașizonă. Charles Darwin, aflat pe atunci în Chile, aprecia că insulase înălțase cu trei metri.

2010, un an al marilor seisme

Institutul geologic al SUA (US Geological Survey – USGS) aavertizat că trebuie să ne așteptăm la 17 seisme „majore” (peste 7grade pe scara Richter) în 2010, după un început de an cu oactivitate tectonică neobișnuită. În afara cutremurului de 7,1grade din Haiti (12 ianuarie), cam la fiecare două săptămâni de laînceputul anului, s-au mai produs mișcări tectonice serioase înArgentina, Venezuela, Japonia și California (lângă San Francisco),precum și în Illinois (la nord de Chicago).

Aparent, este vorba de un „semn rau”, dar USGS anunță că numărulseismelor de peste 7 grade s-a menținut constant între 2000 și2009. La cel puțin un seism de magnitudinea celui din Chile trebuiesă ne așteptăm în fiecare an, avertizează geologii americani, carenu știu să fi existat vreo perioadă – de când cutremurele suntconsemnate și măsurate științific – cu activitate la fel de intensăca în ultimele două luni.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide