NOAPTEA ÎN CARE AU ARS PODOABELE DE CRĂCIUN. Reportaj din tabăra unde părintele Tănase îngrijește sute de copii necăjiți. VIDEO

Redactor:
Diana Marcu
Redactor:
Raluca Ion
Un incendiu de proporții a izbucnit, aseară, de la un scurt circuit, în Valea Screzii, lângă Vălenii de Munte (județul Prahova)

UPDATE 16:00: Astăzi, de la ora 14.15, corul de copii din Valea Screzii a cântat colinde, mulțumindu-vă astfel că le salvați Crăciunul. Ei sunt o parte dintre cele peste 200 de suflete care trăiesc în tabera întinsă în două sate din Prahova, Valea Plopului și Valea Screzii. Peste 39.000 de oameni au dat până acum LIKE pe pagina specială de Facebook dedicată acestor copii. Între timp, Fundația Vodafone și Volksbank au crescut suma donată la câte 5.000 de euro fiecare, iar GlaxoSmithKline Romania s-a alăturat campaniei Salvează Craciunul cu suma de 10.000 de euro. Suma totală strânsă până acum pentru copiii de la Valea Screzii a ajuns la 23.300 de euro și sperăm că va continua să crească. Mulțumim, GSK, Fundația Vodafone, Alico România și Volksbank.

Gândul a prezentat săptămâna aceasta un reportaj teribil: în noaptea de luni a ars o parte din tabăra copiilor necăjiți de la Valea Screzii. Le-a ars cămara, sala de mese, sala de joacă. Au ars ornamentele de Crăciun pe care copiii le-au făcut cu mâna lor ca să le vândă duminică la București. Sunt câteva sute de copii aflați în grija părintelui Tănase: orfani sau dați în plasament. Mulți dintre cei care au citit reportajul ne-au cerut să facem ceva. Mulți și-au oferit sprijinul.

Gândul și Știrile Pro TV au decis să înceapă din această seară campania Salvează Crăciunul. Vă chemăm pe toți să faceți un gest cât se poate de simplu. Intrați pe pagina specială salveazăcraciunul.ro și dați-i Like de pe contul vostru personal de Facebook. Sponsorii campaniei, Fundația Vodafone, Alico România și Volksbank dau pentru fiecare Like câte un euro pentru copiii din Valea Screzii și Valea Plopului. Vizitați și pagina specială de Facebook.

E doar începutul. Ne propunem să aducem și alte companii și oameni generoși care vor să ajute această comunitate specială din Valea Screzii și Valea Plopului.

De ce facem această campanie? În această zonă din Prahova, un preot, părintele Nicolae Tănase primește de peste 15 ani copii abandonați, copii fără părinți pe care nimeni nu-i vrea, ori copii abia născuți. Sunt peste 200 de suflete.

Iată, în continuare, articolul de la care a pornit totul:

NOAPTEA ÎN CARE AU ARS PODOABELE DE CRĂCIUN. Reportaj din tabăra unde părintele Tănase îngrijește sute de copii necăjiți. VIDEO

Luni seară, cei peste 100 de copii adăpostiți de părintele Tănase, în așezământul de la Valea Screzii, au luat cina, și-au băut compotul de pere, și-au spus rugăciunea de seară, care să îi apere de relele de peste noapte. În clubul de joacă de deasupra bucătăriei au rămas la uscat decorațiuni din gips făcute de mâini mici de copii, pe care voiau să le vândă duminică, la București.

Patru ore mai târziu aveau să se trezească speriați. Clădirea în care se aflau bucătăria, sala de mese și clubul de joacă era în flăcări. Cu decorațiuni de Crăciun, cu jucării, cu cărți, cu farfurii cu tot. Era 4 dimineața.

„Toți copiii afară!”, a fost strigătul care s-a auzit în vale. Erau vocile înspăimântate ale femeilor care au grijă, în ture, de copii și cărora aceștia le spun „mama” sau „doamnă”.

 

În câteva minute, cele două case de lângă clădirea în flăcări s-au golit. Copiii au fost duși la loc sigur, într-o casă departe de incediu.

Alexandra, o fetiță tunsă scurt, ca un băiat, a luat-o în brațe pe o alta, de doar un an și zece luni. Iar gestul copilei de 11 ani avea să se multiplice, la o altă scară.

Pompierii au venit după o oră. „Parcă arunci benzină, nu apă”

180 de persoane locuiesc în tabăra de la Valea Screzii, aflată în administrarea preotului ortodox Nicolae Tănase. Majoritatea „locatarilor” sunt copii fără părinți, copii dați în plasament sau copii care locuiesc cu mamele lor aflate în dificultate. Mai nou, la Valea Screzii au început să fie găzduiți și bătrâni cărora nu le-a mai rămas nimic. Părintele Tănase mai are grijă de circa 200 de persoane în tabăra de la Valea Plopului, aflată într-o localitate învecinată.

„Am auzit că sunt copii și mi-a sărit inima. Nici nu știu când am intrat în pantaloni și din pantaloni în bocanci. Și m-am dus acolo”, povestește pentru gândul Florin Ceapă, un muncitor care dormea într-o rulotă din tabăra Valea Screzii. Spre norocul tuturor, înăuntru nu erau copii. Însă erau butelii. Împreună cu mai mulți, a încercat să spargă una dintre uși. Nu au putut, așa că bărbatul a spart un geam și s-a tăiat la mână. Era geamul de la cămară. Un lanț uman s-a format cu repeziciune. „Prima dată am scos toate produsele inflamabile, inclusiv detergenții”, spune pentru gândul Ionuț Mavrichi, ginerele preotului Tănase. El este unul dintre adulții care la 4 dimineața dădeau din mână în mână bax-uri cu apă, scutece pentru copii, cutii cu alimente, sucuri, haine, jucării și covoare.

Unii mai vânjoși au intrat în casa care ardea și au scos frigiderul și o ladă frigorifică. „Unde sunt, mă, pompierii, că i-am sunat de o oră”, se întrebau oamenii simțind că pierd lupta cu flăcările. Unii aruncau găleți cu apă dintr-un pârâu aproape secat ce trecea prin spatele casei, de parcă încercau să stingă un vulcan cu un pistol cu apă: „Parcă arunci benzină, nu apă”, spuneau cu năduf.

Între timp au venit și pompierii. Cu greu, întârziați de drumul prost și de ceața deasă. Cu toate eforturile lor, au putut ajunge doar la o parte din bunurile vitale pentru supraviețuirea celor peste 180 de copii, lăuze, mame aflate în dificultate și bătrâni găzduiți în tabăra pe care părintele Nicolae Tănase a ridicat-o în satele Valea Plopului și Valea Screzii. Aici a construit pentru nevoiași 17 case. Cea care ardea a fost chiar prima dintre ele. Adăpostea birourile administrative, clubul copiilor, cămara, bucătăria și sala de mese.

„Etajul îl contruisem anul ăsta, iar sala de mese avea doar un an”, spune cu tristețe Ionuț Mavrichi. „Am simțit disperare când am văzut cum ard toate”. Privind resturile de cărămidă și fier carbonizat, măsoară pagubele: în jur de 800-900.000 de lei, la o primă apreciere, echivalentul a 200.000 de euro.

Focul s-a aprins de la supraîncărcarea instalației electrice, dacă e să-l asculți pe căpitanul Mihai Divoiu, de la ISU Prahova. „Instalația electrică s-a supraîncălzit și a luat foc. Focul s-a propagat cu rapiditate și a existat pericolul ca acesta să ajungă la casele învecinate, unde locuiau copiii”, a declarat Divoiu, pentru gândul.

Marți dimineață, copiii au plecat la școală

În Valea Screzii, focul a ars până dimineața târziu. Cum mult înainte ca pompierii să fi terminat de stins pe deplin incendiul, copiii și-au pus ghiozdanele în spate și au luat-o încet spre școală, ca într-o zi obișnuită.

„Când i-am văzut uitându-se lung înspre ceea ce a fost odată bucătăria și clubul de joacă, mi s-a frânt inima”, a spus Mavrichi.

La amiază, când pompierii și oamenii din vale încă aruncau resturile carbonizate ale casei, una dintre fiicele preotului, Gabriela, îi îndemna pe cei care lucrau: „Părintele vrea să curățăm locul până diseară!”.

Ca să înceapă reconstrucția.

NOTĂ: Cei care doresc să îi ajute pecopiii din Valea Screzii pot face donații în contul Asociația Pro Vita.

Foto: Mediafax//Silviu Matei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Primul satelit din lemn. Țara care îndrăznește să îl lanseze pe orbită
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
RCA 2021. Anunț crunt pentru șoferii români. Decizia e oficială
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Când este Izvorul Tămăduirii 2021? Prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi...
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide