Norul de cenușă din Islanda intră în România în noaptea asta; încă nu se știe cât va fi de periculos

Norul de cenușă din Islanda intră în România în noaptea asta; încă nu se știe cât va fi de periculos
"O parte din norul de cenusa din Islanda va ajunge in vecinatatea nord-vestului teritoriului Romaniei", ne-a declarat meteorologul de serviciu al ANM.

„O parte din norul de cenusa din Islanda va ajunge invecinatatea nord-vestului teritoriului Romaniei”, ne-a declaratmeteorologul de serviciu al ANM. Deocamdată autoritățile de mediunu știu cu siguranță dacă va fi sau nu periculos pentru populațieși cât de jos va ajunge. Tot ce se cunoaște în acest moment este căva pune probleme avioanelor întrucât se așteaptă să ajungă până laaltitudinea 8-10 kilometri.

„”În acest moment nu putem da o prognoză exactă, pe o bazăreală. Deocamdată nu am putut monitoriza nimic pe stații, căci nuam avut ce. Nici mărimea, nici concentrația pulberilor. Oricum,toate stațiile pentru calitatea aerului sunt în monitorizarepermanentă, mai ales pe partea de nord a țării, toate efectivelenoastre sunt la lucru 24 de ore din 24. Toate datele pe care le vomobține le vom transmite imediat”, ne-a declarat Mădălina Cozma,reprezentant al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Deocamdată, Ministerul Mediului a reacționat doar printr-uncomunicat de presă, prin care încearcă să liniștească lucrurile.”Agențiile pentru Protecția Mediului din Bihor, Maramureș, SatuMare și Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului șieventualele concentrații de pulberi totale în suspensie, precum șifracțiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10microni), atât cu metode automate cât și cu metode manuale”, aratăinformarea de la Mediu.

Inchide