„Notițele” scrise de Băsescu la Bruxelles: cum vom ajunge „să nu mai trăim din împrumuturi ca să ne plătim salariile”

Redactor:
Raul Florea
„Notițele” scrise de Băsescu la Bruxelles: cum vom ajunge „să nu mai trăim din împrumuturi ca să ne plătim salariile”
„Dacă vom avea oameni bine pregătiți, vom avea capacitatea să facem producție competitivă și nu vom mai trăi din împrumuturi ca să ne plătim salariile".

„Dacă vom avea oameni bine pregătiți, vom avea capacitatea săfacem producție competitivă și nu vom mai trăi din împrumuturi casă ne plătim salariile”. Cu acest argument a venit, ieri, TraianBăsescu, la Palatul Parlamentului, în fața participanților ladezbaterea dedicată noii Legi a Educației, unde a susținut căproiectul pregătit de Ministerul Educației ar urma să rezolve multedintre problemele societății și chiar să ajute România să iasă dincriză.

De abia întors de la Consiliul European de primăvară,președintele s-a grăbit să le citească românilor din „notițele”personale luat la Bruxelles. Astfel, Băsescu a povestit că Europași-a găsit singură motivele din cauza cărora nu s-a relansat încăeconomic. „Citesc din notițe: lipsa de educație potrivită estecauza situației UE ca singur continent care nu s-a relansat dupăcriza economică”, a citit președintele. El a atras atenția căRomânia, la rândul ei, va rămâne cu un deficit de cont „uriaș”,”așa cum este acum”, pentru că nu știe să facă producțiecompetitivă pentru piața externă.

După acest preambul, Băsescu a arătat că producția competitivăse face cu „oameni bine pregătiți”, iar oamenii bine pregătiți suntprodusele unui sistem de educație modern. „Realitatea estecă sistemul de educație din România e unul din cele mai slabe dinEuropa și îndrăznesc să spun, cel mai slab din interiorul UE, dinpunct de vedere al performanțelor absolvenților”, acontinuat președintele. De unde și nevoia de adoptare a noii legi aEducțaiei, și-a încheiat Băsescu mica demonstrație.

„Cheia succesului”: sistem corporatist de conducere auniversităților

Discursul lui Traian Băsescu i-a vizat apoi îndeosebi pe ceicare resping modificarile pe care proiectul legii le pregătește,transmițându-le rectorilor care contestă ideea universitațiicorporatiste că ” grupurile de influență” trebuie să dispară dinsistem.

  • „Îi rog pe domnii rectori să ia notă de faptul că noua lege nuatinge autonomia universitară. Sigur, poate atinge grupurile dinuniversități. Vă rog să nu confundați grupurile din universități cuautonomia universitară. Nu putem accepta o autonomie a grupurilorde interese din universități. Poate pe unii îi deranjează sistemulcorporatist. Trebuie să le spun că marea majoritate auniversităților din Topul Shanghai (n.r. clasamentul care indexeazăprimele 500 de universități din lume, din perspectiva performanțeiștiințifice) au un sistem corporatist de conducere și acesta pare afi cheia succesului. Sistemul prin care rectorul e desemnat princoncurs, la fel și decanii, care fac o echipă. Nu grupuri deinfluență care stabilesc soarta universității, ce se învață cum seînvață, ținând cont prea puțin de exigențele studenților”, aafirmat șeful statului, precizând că punctul forte al proiectuluiLegii Educației Naționale este clasificarea instituțiilor deînvățământ superior.

Reacția președintelui vine la trei zile după ce ConsiliulNațional al Rectorilor a respins cu unanimitate de voturi proiectulsupus dezbaterii publice. Consiliul a acuzat ministerul că încalcăautonomia universitară cu proiectul prin care rectorul nu mai esteales, ci desemnat de o comisie de specialitate.

Miclea: „Avem nevoie de rectori tari”

În absența reprezentanților PSD și PNL de la dezbatere, TraianBăsescu a catalogat schimbările operate în ultimii ani drept”cârpeli” și le-a reamintit partidelor că Pactul național pentruEducație a fost semnat de întreaga clasă politică:

  • „Până acum, nu s-a făcut nicio schimbare în sistemul deeducație, ci s-a făcut doar ceea ce putem numi cârpirea sistemuluide educație. Facem acest lucru de 20 de ani. Dacă este cineva carese revendică reformator al sistemului de educație în acești 20 deani, vreau să-l invit să privească rezultatele acesteireforme”.

Dacă președintele nu a specificat ce anume așteaptă de la șefiide universități, care corespund ideilor stipulate în lege, oimagine mai clară a fost dată de către fostul șef al comisieiprezidențiale pentru Educație, Mircea Miclea, care a precizat cumanume vede sistemul managerial: „Avem nevoie de rectori tari. Dacăfacem ierarhizarea programelor de studii și a universităților,acest sistem nu mai trebuie să dea bani pentru programeneperformante. Automat, programele slabe trebuie închise. Cinepoate să ia această decizie, dacă nu un rector tare?”

Marga: „Președintele nu ar trebui să se bage înînvățământ”

Primele critici ale discursului susținut de președinte au venitdin partea rectorului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca(UBB), care pune starea actuală a Educației pe seama „oamenilorpuși de Băsescu”, susținând că, în urmă cu zece ani, învățământuldin Romania se afla pe poziții egale cu cel din Ungaria, Cehia siPolonia: „L-au stricat mai târziu mai ales oamenii puși de domnulBăsescu. Perioada domnului Băsescu pe orice indicator este cea maicritică, ca să nu zic cea mai dezastruoasă. Președintele seînșeală, ar trebui sfătuit să nu se bage în problemeleînvățământului dacă nu se pregătește cum trebuie. Ceea ce spune nueste adevărat”, a declarat Andrei Marga pentru Realitatea FM.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide