NOUA HARTĂ ECONOMICĂ A ROMÂNIEI. Salariile, PIB-ul și productivitatea PE CELE 8 REGIUNI

Redactor:
Victor Rotariu
NOUA HARTĂ ECONOMICĂ A ROMÂNIEI. Salariile, PIB-ul și productivitatea PE CELE 8 REGIUNI
Din harta economică și a mediului de afaceri a regiunilor de dezvoltare din România reiese nu numai decalajul enorm dintre regiuni, ci și dintre județele aflate în aceeași regiune de dezvoltare.

Din harta economică și a mediului de afaceri a regiunilor dedezvoltare din România reiese nu numai decalajul enorm dintreregiuni, ci și dintre județele aflate în aceeași regiune dedezvoltare.

Timiș, de exemplu, deține 42% din forța de muncă totală dinRegiunea Vest și are un indice de productivitate, PIB/cap delocuitor, de 8.700 de euro, cu 30% peste media regiunii și cu 83%peste cel înregistrat în Caraș Severin. Citește mai multe despre salariile și productivitatea dinRegiunea de Vest

Cea mai săracă regiune din România este cea de Sud-Vest, cuposibila capitală la Craiova, care contribuie cu doar 7,7% din PIBla produsul intern brut național. Sud-Vestul este, de asemenea, șiregiunea cu cei mai puțini angajați, circa 385.000. Vezi aici de ce regiunea de Sud-Vest estecea mai săracă

Cel mai sărac județ esteGiurgiu, a cărui economie are o valoare mai mică decât cifra deafaceri a Vodafone România

Discrepanțe majore se observă și în cazul regiunii de Nord-Est,care este, alături de cea de Sud-Vest, una dintre cele mai săracedin UE. Suceava, de exemplu, are un PIB local cât al Vasluiului șial Botoșaniului în total. Cei mai bine plătiți angajați din regiunesunt cei din Bacău, cu un salariu mediu net de 1.427 de lei pelună, care este însă cu 45 de lei sub media națională, de 1.472 delei.

Cele mai bune lefuri din regiunea de Nord-Vest se încasează înCluj, de 1.458 de lei pe lună, cu 14 lei sub media națională, însăla distanță foarte mare de „urmăritori”. Pe locul doi în topuljudețelor cu cele mai mari salarii din regiune se află Sălaj, cu1.194 de lei, deci cu 18% mai mici decât cele din Cluj. Vezi aici cât de aproape este Clujul să”bată” Timiș la valoarea economiei județene.

Tot la capitolul discrepanțe se numără și faptul că a doua ceamai bogată regiune din România, după București-Ilfov, regiunea dedezvoltare Sud, care are o contribuție de 13,4% la formarea PIBnațional, include cel mai sărac județ din România: Giurgiu. Anulacesta Giurgiu va avea un PIB local de 3,7 miliarde de lei, adicăvaloarea totală a economiei locale este asemănătoare cu cea a uneicompanii precum Vodafone România. Citește aici de ce este regiunea Sud a douamare economie din România, după cea dinBucurești-Ilfov.

Economia județelor din regiunea de Sud-Est se bazează peindustria, petrolului, a oțelului și pe turism, Constanța avândcirca o treime din forța totală de muncă din regiune. Vezi aici cât de productivi suntconstănțenii și gălățenii, și cât de importantă esteuzina ArcelorMittal pentru economia regională.

În mod evident, județele, care pot „trage” după ele întreagaregiune, depind de mediul de afaceri local. Un gigant de taliaDacia, Nokia, Mittal sau Rompetrol Rafinare garantează nu numailocuri de muncă, ci și bugete locale mai bogate în urma încasăriitaxelor locale de la marile companii.

În Moldova „motorul”economic este „regele asfaltului” DorinelUmbrărescu

În regiunea de Nord-Est „gigantul” este grupul de firme deconstrucție deținut de „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu. UMBSpedition și Tehnostrade au avut în 2009 afaceri totale de peste370 de milioane de euro, fiind de departe cea mai mare afacere dinregiune. Cele două firme ale „regelui asfaltului” reprezintă circa3% din economia totală a regiunii, de 13,1 miliarde de euro.Vezi aici ce salarii medii nete sunt înBotoșani și Vaslui.

Sunt și cazuri în care „pilonul” economic este reprezentat decompanii sau de regii de stat. În regiunea de Sud-Vest, de exemplu,în Gorj activează trei dintre cele mai mari companii de stat carese numără și printre cei mai mari datornici la bugetul de stat:Turceni, Rovinari și SNLO. De remarcat că deși Gorjul are unPIB/cap de locuitor cu 26% mai mic decât cel din Argeș, unde seproduce Dacia, gorjenii au un salariu mediu net cu 7,2% mai maredecât argeșenii.

În regiunea de Centru diferențele dintre județe sunt mai micidecât în alte regiuni, Brașov fiind totuși lider detașat. Alăturide regiunea de Vest, regiunea de Centru este singura care are treijudețe în care sunt înregistrați mai mult de 100.000 de salariați.Citește aici ce salarii sunt în Harghita și cât de mic esteșomajul din Sibiu.

Regiunea București-Ilfov, este, după cum era de așteptat,Capitala recordurilor: cea mai mare productivitate, măsurată înPIB/cap de locuitor, de 14.416 euro, cel mai mic șomaj, de 2,1% șicele mai mari salarii medii nete, de 1.988 de lei. Citește aici care sunt cele mai mari companii dinBucurești-Ilfov

gândul aefectuat această analiză folosind datele Comisiei Naționale dePrognoză (CNP), ale Ministerului Finanțelor Publice și din topulCelor mai mari companii din România 2010, editat de Ziarul Financiar. gândul afolosit datele privind cifrele de afaceri și numărul de angajațiaferente anului 2009, care sunt cele mai recente. Pentru anul 2010nu au fost încă publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor datelefinanciare.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide