Noul an universitar începe cu mai puțini studenți, din cauza bacalaureatului exigent

Noul an universitar începe cu mai puțini studenți, din cauza bacalaureatului exigent
Clasificarea universităților, dar și numărul redus aproape la jumătate al studenților din cauza bacalaureatului exigent îi fac pe rectori să se gândească la posibilitatea unor fuziuni care să aducă mai mulți bani și să poată susține un învățământ de calitate.

Clasificarea universităților, dar și numărul redus aproape la jumătate al studenților din cauza bacalaureatului exigent îi fac pe rectori să se gândească la posibilitatea unor fuziuni care să aducă mai mulți bani și să poată susține un învățământ de calitate, scrie Mediafax.

Rezultatele catastrofale de la bacalaureat au scăzut cu peste o sută de mii numărul posibililor studenți din acest an universitar. Multe facultăți au anunțat că au locuri și pentru a doua sesiune, dar nici la bacalaureatul de toamnă numărul celor care au luat examenul nu a crescut foarte mult. Din cei peste o sută de mii de candidați, doar aproape 19.000 au luat bacalaureatul în toamnă și au avut astfel posibilitatea să se înscrie la facultățile care mai aveau locuri libere.

În anul universitar 2011-2012 sunt 62.850 de locuri la ciclul universitar de licență, pentru master sunt 35.600 de locuri, iar pentru doctorat sunt aproximativ 3.500 de locuri. Deși nu toate au fost ocupate, universitățile tradiționale au avut totuși candidați pe locurile oferite.

Elevii care au luat bacalaureatul în acest an nu s-au mai îndreaptat spre universități cu viitor incert, iar universitățile bune au avut mai mulți candidați pentru că elevii sunt mândri că au o diplomă de bacalaureat care înseamnă ceva, spunea ministrul Educației, Daniel Funeriu.

Noul an universitar, chiar și cu mai puțini studenți, va fi marcat de schimbări majore aduse de Legea educației. Unele ar putea fi considerate chiar radicale în sistemul de învățământ superior din ultimii ani.

În noul an universitar, universitățile sunt clasificate în funcție de misiunea lor specifică în universități până la nivel de licență, universități până la nivel de master și respectiv cele mai bune până la nivel de doctorat.

Într-un sistem universitar schimbat, universitățile mici s-ar putea să nu mai facă față singure în viitor cerințelor și să solicite sprijin instituțiilor de învățământ superior puternice, cu care ar putea fuziona.

Anul 2011-2012 va fi pentru învățământul superior din România unul crucial tocmai pornind de la ideea că pentru prima dată se pune accent pe calitate în învățământul superior, dar și pentru că universitățile vor trebui să se asocieze, spunea recent rectorul Universității București, Ioan Pânzaru.

Prima fuziune, între Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea Politehnica din Timișoara, a fost deja anunțată. Decizia consorțiului dintre cele două instituții de învățământ superior a fost considerată una istorică, fiind încurajată de Ministerul Educației.

Universitățile sunt încurajate să fuzioneze și de primirea unei finanțări suplimentare. Legea educației prevede că pentru promovarea calității și creșterea eficienței sistemului de învățământ superior, pentru creșterea vizibilității internaționale și pentru concentrarea resurselor, universitățile de stat și cele particulare pot să se constituie în consorții universitare sau pot să fuzioneze într-o singură instituție de învățământ superior cu personalitate juridică.

Instituțiile de învățământ superior sunt deja împărțite în cele trei categorii, respectiv universități centrate pe educație, universități de educație și cercetare științifică sau universități de educație și creație artistică, precum și universități de cercetare avansată și educație.

Mai mult, locurile la doctorat și masterat au fost date numai după clasificarea universităților, considerată de autorități perfectibilă.

O noutate a anului universitar care începe în 3 octombrie este și admiterea la doctorat pe bază de concurs. Din acest an universitar, conducătorii de doctorat vor fi evaluați în vederea acreditării. De asemenea, va fi aplicat și „Codul studiilor doctorale”, care ar urma să încheie „perioada doctoratelor date pe bandă rulantă”, pentru că acestea vor fi distribuite pe bază de competiție. Cei mai buni profesori universitari vor câștiga burse doctorale, urmând ca ei și școlile doctorale din care fac parte să-și angajeze doctoranzii. Accentul în noul cod al studiilor doctorale este pus pe partea de cercetare, în elaborarea tezei de doctorat.

Important în noul an universitar este, din punctul de vedere al universităților, și acreditarea domeniilor de masterat. Vor face acest tip de pregătire numai acele instituții de învățământ superior care pot face dovada pregătirii lor și, totodată, vor fi acreditate școlile doctorale. Dacă până acum se putea organiza doctorat nu numai pe locuri de la buget, dar și cu taxă, din acest an universitar și până în decembrie 2012 acreditarea școlii doctorale se va face numai dacă acestea respectă criteriile de calitate.

Totodată, evaluatorii ARACIS trebuie să îndeplinească „standarde de conferențiar”.

Noul an universitar aduce în premieră și Statutul studentului, care cuprinde drepturile și obligațiile acestuia, printre care accesul la învățământ gratuit și dreptul de a cunoaște mecanismele de stabilire a taxelor de studii și a altor taxe percepute de universitate. În universități este interzisă orice discriminare directă sau indirectă față de student bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, vârstă, rasă, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație familială, apartenență ori activitate sindicală. În plus, studenții nu pot fi sancționați sau discriminați pentru critica privată sau publică adusă argumentat instituției de învățământ superior sau pentru exprimarea opiniei personale în acest sens, atunci când aceștia respectă prevederile legislației în vigoare.

De asemenea, prin Legea educației a fost constituit Registrul Matricol Unic al Universităților din România, o bază de date electronică în care vor fi înregistrați toți studenții din universitățile de stat sau particulare acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu, pentru a se asigura un control riguros al diplomelor. Studenții pot fi reprezentați în toate structurile decizionale și consultative din universitate.

Noul an universitar aduce cu el și alegeri ale noilor stucturi de conducere ale universităților, pentru prima dată fiind parte în acest proces întreaga lume academică. Legea educației prevede ca variante de desemnare a rectorului „concursul public” și „alegerile generale prin vot universal, direct, secret și egal”. Modul în care va fi desemnat rectorul este stabilit de comunitatea academică a universităților.

Legea educației conține prevederi clare referitoare la rectori, una dintre acestea fiind că „persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”. Durata mandatului de rector este de patru ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor cartei universității. O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de opt ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.

După împlinirea vârstei de pensionare, ocuparea oricărei funcții de conducere în universitățile de stat, particulare și confesionale este interzisă, cu excepția mandatelor în exercițiu la data intrării în vigoare a legii.

Persoanele care exercită o funcție de conducere sau de demnitate publică au dreptul de a li se rezerva postul din sistemul educațional, dar nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului. Funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic pe perioada exercitării mandatului.

Legea menționează că profesorii din învățământul universitar se pensionează la 65 de ani, după această vârstă putându-și continua activitatea didactică pe baza de contract cu unitatea de învățământ, care poate fi reînnnoit anual, fără a fi supus reglementărilor privind cumulul salariu-pensie.

Legea educației instituie condiții stricte de studii pentru ocuparea funcțiilor didactice, cei aflați în situații care nu sunt conforme celor legale având la dispoziție un termen de patru ani pentru a-și reglementa situația. De asemenea, prevede evaluarea la intervale de maximum cinci ani a rezultatelor și performanțelor activităților didactice și de cercetare ale personalului didactic și de cercetare dintr-o universitate. Evaluarea de către studenți a prestației cadrelor didactice este obligatorie, iar rezultatele evaluărilor sunt informații publice.

Legea definește ca abateri grave de la buna conduită în cercetarea științifică și activitatea universitară: plagierea rezultatelor sau publicațiilor altor autori; confecționarea de rezultate sau înlocuirea rezultatelor cu date fictive; introducerea de informații false în solicitările de granturi sau de finanțare. Actul normativ interzice ocuparea posturilor didactice și de cercetare de către persoane dovedite că au realizat abateri grave de la buna conduită în cercetarea științifică și activitatea universitară.

Legea mai stabilește că instituțiile de învățământ superior de stat având activități de predare în limba minorităților naționale, care au statut de universități multiculturale și multilingve sunt Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – în limbile română, maghiară și germană, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș – în limbile română și maghiară, Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureș – în limbile română și maghiară.

În contextul unui an universitar cu mai puțini studenți din cauza absolvenților de liceu care nu au reușit să treacă de bacalaureat, a apărut propunerea ca înscrierea la facultate să se facă și fără această diplomă.

Controversatul proiect de lege inițiat de fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu și semnat de peste 30 de senatori PSD mai creează un avantaj elevilor care sunt primiți la facultate deși nu au promovat examenul de bacalaureat, obligând statul să îi finanțeze pe aceștia „cel puțin la nivelul ajutorului de șomaj”.

Ideea înscrierii la facultate și fără diplomă de bacalaureat a apărut inițiat în iulie, când Universitatea „Apollonia” din Iași anunța o astfel de decizie, pentru ca mai apoi să revină asupra acesteia. Universitatea ieșeană vroia să primească la medicină dentară, tehnică dentară și științe ale comunicării candidați fără diplome de bacalaureat, condiția impusă fiind ca aceștia să aducă respectivul act până la finalizarea anului doi de studiu, exact ce propun și autorii inițiativei legislative.

Ministrul Educației spunea după anunțul universității ieșene că, potrivit Legii educației, nicio universitate publică sau privată din România nu poate înscrie candidați fără diplomă de bacalaureat.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
ATENȚIE! Când avem voie să facem nunți în 2021. Pandemia de covid-19 iar ne dă...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide