NOUL MINISTRU DE FINANȚE: EXECUT ȘI FIRMA NEVESTEI, DACĂ ARE DATORII – INTERVIURILE GÂNDUL

Redactor:
Matei Ioan
NOUL MINISTRU DE FINANȚE: EXECUT ȘI FIRMA NEVESTEI, DACĂ ARE DATORII – INTERVIURILE GÂNDUL
Gh. Ialomițianu: În primul rând, că toți care am fost numiți miniștri nu avem vreo perioadă de grație, timp de acomodare, acomodarea trebuie să fie foarte rapidă, trebuie să luăm lucrurile din mers

Nu, nu, se aplică un sistem echitabil, noi nu ne putem permitesă creștem salariile în perioada aceasta, problema e de a eliminaunele discrepanțe dintre aceleași posturi de la un minister laaltul.

– Dacă se va încerca vreo presiune asupra dumneavoastră,o veți denunța imediat în mod public?

Sigur că, dacă sunt lucruri ilegale, sau care nu se pot aplica,o să am o discuție în cadrul guvernului, în cadrul partidului, o săle condamn și, în limita prerogativelor de ministru, o să trimit șiechipe de control.

– Cum rămâne cu promisiunea premierului Boc de a da douămiliarde de lei parlamentarilor PDL?

Nu s-a promis așa ceva, la rectificarea bugetului foarte mulțicolegi parlamentari, din toate partidele, au depus solicităripentru primăriile din colegiile lor, nu e vorba de a primiparlamentarii bani. Și vă spun că au fost primării de la toatepartidele care au primit bani la rectificare.

– Șeful misiunii FMI la București, Jeffrey Franks, adeclarat deja că nu se așteaptă la nicio „inovație” în acordul cuFondul după venirea dumneavoastră în locul lui Sebastian Vlădescu.Ar putea avea vreo surpriză?

După cum a declarat sâmbătă și domnul Franks și am spus și eupermanent, în toate declarațiile mele publice, în niciun fel nupoate fi vorba de vreo punere în discuție a acordului cu FondulMonetar, nimic din ce s-a convenit cu Fondul nu va fi modificat,totul va fi respectat și aplicat așa cum s-a stabilit.

– Se vorbește tot mai insistent de un nou acord deîmprumut cu FMI-ul anul viitor…

Sunt numai discuții cu Fondul Monetar, ați văzut că șireprezentantul Fondului Monetar nu a spus că este vorba de un nouîmprumut, dar sigur, totul e în funcție de situația economiei și desituația financiară.

– Care nu se anunță deloc roză, din moment cepreședintele Băsescu a precizat deja că 2011 va fi tot un an deausteritate!

Vedeți, aici e vorba, în primul rând, să se facă ordine însistemul de cheltuieli sociale, Ministerul Muncii a declanșatfoarte multe acțiuni de control privind utilizarea fondurilor îndomeniul social. S-au găsit foarte multe ilegalități și lucrul ăstatrebuie să fie curmat cât mai repede, cei care au beneficiat în modilegal de acele drepturi, ele trebuie anulate și recuperați banii.Deci ponderea cheltuielilor sociale trebuie să scadă în buget, casă putem avea mai multe fonduri pentru investiții șicofinanțări.

– De ce s-a revenit asupra eliminării din acest an asubvențiilor la încălzirea în sistemul centralizat, prevăzută clarîn acordul cu FMI-ul?

Pentru că nu s-a reușit încă implementarea unui sistem deacordare a subvențiilor încât acestea să ajungă numai la persoanelecu venituri mici.

– Adică se va subvenționa în continuare prețulgigacaloriei în mod discriminatoriu.

Deci, Guvernul Boc vrea să implementeze sisteme echitabile, darnu s-a reușit încă, vedeți și la salarizare, la contribuții…

– Până acum, deputatul Ialomițianu s-a făcut remarcatmai ales ca vajnic combatant al PDL pe la televiziuni, ministrulIalomițianu îi va continua cariera „pe sticlă”?

Totdeauna când vor fi lucruri de prezentat sau de comunicat o sămă duc, ca reprezentant al Ministerului de Finanțe o să fieobligația mea să merg să dau explicații sau să transmit anumitemesaje. (Adrian Popescu)

Inchide