Nu se mai pot cumpăra arme cu gaz doar cu buletinul

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 30/04/2013, 10:25

Cazul de la Cogealac, discutat în Guvern

Recentele modificări legislative vin pe fondul recentuluiscandal de la Cogealac, unde mai mulți oameni au fost împușcați cuarme neletale. Miniștrii au discutat în ședința de Guvern desprecele cinci persoane rănite, luni, după ce au fost împușcate cugloanțe de cauciuc. Incidentul iscat în urma unui conflict întreprimar și localnici, pe de o parte, și angajații unei firme de pazăa societății care construiește un parc eolian în zonă, pe de altăparte.

Peste o sută de mii de români dețin arme defoc

Potrivit IGP, la Registrul Național al Armelor erau înregistrațianul trecut peste 68 de mii de deținători de arme letale, careaveau aproape o sută de mii de astfel de arme. Dintre acestea, celemai multe sunt armele de vânătoare – 83 de mii. Alte zece mii suntarme de tir, folosite de antrenori și sportivi. Același registruarată că peste 32 de mii de români dețin arme așa-zis neletale.Dintre acestea, 17 mii sunt cu bile de cauciuc și restul cu aercomprimat.

În Capitală, în evidențele Poliției sunt 26 mii de arme, dintrecare 11 mii letale și 15 mii neletale, adică arme cu bile decauciuc, cu gaz sau aer comprimat. În medie, unul dintr-o sută debucureșteni deține o armă de foc, cel puțin potrivit datelorpoliției.

Polițiștii au confiscat, de la începutul lunii iulie, peste 100de arme letale și neletale, și peste 400 de cartușe și capse. Înurma unor controale în 14 județe, peste 100 de persoane au fostcercetate pentru deținere sau uz ilegal de arme.

„România se află pe ultimul loc în Europa la deținere șifolosire de arme de foc, a explicat pentru Gândul un ofițerspecialist din cadrul Direcției Arme din IGP. Suntem foarteinteresați să ne menținem pe acest loc. Interesul românilor pentru arme a început să fie însă din ce în ce mai mare și încercăm ca șiprin măsuri legislative restrictive să ținem sub controlfenomenul”.

Noile măsuri completează mo­di­ficările din 2008, când, pefondul valurilor de violență din stradă, până și conflictele pelocurile de parcare se tranșau cu pistolul. La propunereaminis­trului de Interne, Vasile Blaga, Guvernul a decis, miercuri,înăsprirea regimului armelor neletale. Persoanele care vor să intreîn posesia acestora vor fi supuse unui examen psihologic și nutrebuie să fi avut condamnări penale pentru fapte cu violență.

Reguli mai dure pentru cei peste 15.000 de deținători dearme cu gaze

Una dintre cele mai importante noutăți vizează modificareacondiții­lor de acordare a dreptului de deținere, port și folosirea armelor cu gaze. Această categorie de arme va fi supusă regimuluiautorizării, similar regimului aplicabil armelor neletale deautoapărare cu bilă de cauciuc sau cu aer comprimat.

Dacă până acum oricine putea cumpăra o armă cu gaz doar cubuletinul și certificatul de cazier judiciar, după intrarea învigoare a noilor reglementări, va fi nevoie de certificat medical,aviz psihologic, cazier dar și aprobarea poliției, care vacertifica lipsa pericolului pentru ordinea publică.

Toți cei aproximativ 15.000 de români care dețin arme cu gazevor fi verificați din nou. Cei care nu vor respecta noile condițiiriscă să comită infracțiunea de deținere ilegală de arme, pedepsităcu închisoare de la 3 luni la un an.

Copiile armelor de foc – transportate doar încutii

Cei care dețin arme- replici ale unor arme de foc și care pânăacum le puteau folosi la liber vor trebui să respecte condiții maistricte, pentru a nu produce panică. Este vorba despre armele detip paint-ball sau air-soft, care, spun specialiștii, pot producevătămări sau chiar ar putea fi folosite, spre exemplu, la comitereaunor jafuri.

Cei care achiziționează astfel de arme vor trebui să aibă peste18 ani la liber și le pot folosi doar în locuri special amenajate.Transportarea acestor arme va fi făcută doar în cutii speciale.Sancțiunile sunt cuprinse între 1000 și 2000 lei, fiind urmate șide confiscarea armelor.

Cei care și-au pierdut arma, fără autorizații pentrucinci ani

Condițiile de autorizare pentru deținerea de arme de foc au fostde asemenea înăsprite. Cei care vor să aibă arme nu trebuie să fiavut anularea dreptului de folosință în ultimii doi ani. Cei careși-au pierdut sau li s-au sustras din motive imputabile armedeținute în ultimii 5 ani nu vor primi autorizații. Au fost cazuride neglijență, în care fie și-au lăsat unii armele în mașină, laspălătorie, iar alții au vândut mașina cu arma sub scaun. Perioadade păstrare a registrelor cu informații despre arme a fost extinsăla 20 ani, pentru „urmărirea adecvată” a armelor de foc. La rândullor, armurierii trebuie să solicite avizul poliției pentrupersoanele angajate să deruleze operațiuni cu arme și muniții și sădispună de sisteme electronice de alarmare.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Când nu trebuie să te speli pe dinți, de fapt. Mulți români comit această greșeală...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....