Numărul de nunți a scăzut la jumătate din cauza crizei, iar divorțurile au crescut cu 17% pe timp de vară

Redactor:
Mihai
Numărul de nunți a scăzut la jumătate din cauza crizei, iar divorțurile au crescut cu 17% pe timp de vară
Evoluția pieței nunților se poate calcula după trei indicatori: numărul de căsătorii încheiate oficial, bugetele alocate petrecerilor de nuntă și tarifele practicate de firmele organizatoare de astfel de evenimente

Evoluția pieței nunților se poate calcula după trei indicatori:numărul de căsătorii încheiate oficial, bugetele alocatepetrecerilor de nuntă și tarifele practicate de firmeleorganizatoare de astfel de evenimente.
Anul trecut, în România au avut loc aproape 134.000 de căsătorii,în scădere cu 10% față de 2008, potrivit datelor de la InstitutulNațional de Statistică (INS). Raportat însă la primele opt luni dinan, numărul de căsătorii a scăzut cu aproape 21% în 2010 princomparație cu 2008, ajungând la aproape 90.000 în perioada ianuarie- august a acestui an. Dacă la această cifră se adaugă și scădereade 25-30% în bugetele alocate petrecerilor de nuntă, precum și atarifelor practicate de servicii de organizare de astfel deevenimente, se poate estima declinul unui business în care rulauanual peste 1,2 -1,3 miliarde de euro.

„Piața nunților a scăzut la 50% din trei motive principale:nefiind o prioritate, unii au mai amânat-o încă un an, în speranțacă trece criza. Pentru cei care vor să-și facă în continuare nunta,bugetele au scăzut, pentru că nu-și permit o petrecere foartescumpă. Iar acele persoane care fac nuntă – cu bugete reduse – auparte de un număr mai mic de invitați”, este de părere AlinCaraman, directorul agenției organizatoare de petreceri de nuntă șipetreceri corporate Bon Mariage din Capitală, care a încheiat anultrecut cu o cifră de afaceri de peste un million de euro, la fel caîn anii precedenți. Astfel, la un buget mediu de 10.000 de europentru fiecare petrecere cu 100 de invitați, rezultă că business-ulnunților a fost de 650 de milioane de euro anul trecut, la jumătatefață de perioada de dinaintea crizei. Suma poate fi chiar mai mică,având în vedere faptul că nivelul bugetelor alocate pentrupetrecerile de nuntă din orașele din provincie sunt de 6.000-7.000de euro.

„Deși ni s-au înjumătățit veniturile, am crescut numărul delocații și nu am avut o scădere a cifrei de afaceri, și estimăm căvom încheia anul cu un milion de euro, la fel ca în anii trecuți”,mai spune Caraiman, care conduce o firmă prezentă pe piața localăde 10 ani.

Nu de aceeași părere este însă Andreea Radu, director al firmeiorganizatoare de nunți Emerald Wedding, care crede că bugetelepentru petrecerile de nuntă au scăzut cu un procent de sub 10% șică românii plătesc în continuare între 3.000 și 15.000 de europentru organizarea unei nunți cu 100 de invitați.

Tarife tot mai reduse pentru petreceri

Cristi M., 25 de ani, și-a organizat petrecerea de nuntă înaceastă vară, la un restaurant din București și a cheltuit 10.000de euro pentru evenimentul la care au participat 98 de invitați.Deși a vrut să facă nunta în 2009, nu a reușit să găsească unrestaurant disponibil la sfârșitul lui 2008 și din acest motiv amai amânat evenimentul cu încă un an. „Am semnat contractul în2009, când toată lumea spera că în a doua jumătate a lui 2010 o săfie mai bine, că revenim pe creștere. La vremea respectivă, mi sepărea un preț corect, comparativ cu oferta celorlalte 20 derestaurante pe care le-am avut în vedere. Am observat însă cărestaurantul în care mi-am făcut nunta a redus tarifele cu 15-20%anul acesta, pentru contractele semnate după 1 septembrie”, spuneCristi.

O tendință se observă și în legătură cu locurile alese pentrupetrecere. Prețurile au devenit mai accesibile chiar și pentrulocurile luxoase, precum palatele. Potrivit site-ului Palate.ro,care centralizează oferta pentru astfel de evenimente, în PalatulGhika, Palatul Bragadiru și Palatul Snagov, aflate în apropiereaBucureștiului, chiriile încep de la 3.900 de euro, iar prețul unuimeniu nu depășește 85 de euro, ceea ce înseamnă că la o nuntă cu100 de invitați organizată într-unul dintre cele trei palatebugetul este de 12.000 – 13.000 de euro.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide