Nuțu Cămătaru a ieșit pe cal din pușcărie, cu o condamnare de 13 ani în buzunar. Galerie FOTO/VIDEO

Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 01:29

Nuțu Cămătaru devenise un lider respectat în lumea interlopă.Datele anchetatorilor arătau că a ajuns temut în Capitală,controlând prostituția în multe zone din Capitală, având oamenicare se ocupau de trafic de droguri sau de persoane, dar șiacordând împrumuturi unor afaceriști de calibru.

Monitorizat în baza unui mandat emis pe chestiuni de siguranțănațională, Nuțu Cămătaru a fost capturat de mascații din trupelespeciale, fiind arestat în dosarul penal 147/P/2004. Arestarea aavut loc la 23 iulie 2004, o săptămână mai târziu fiind condamnatpentru tâlhăria din anii ’90.

Capturarea Cămătarilor a dezvăluit luxul în care aceștia trăiaudar și teroarea pe care o inspirau. Presa a relatat despre celebracușcă cu lei destinată rivalilor, dar și despre numeroase acte deviolență acoperite de tăcerea complice a polițiștilor.

Noul dosar în care era cercetat Nuțu dezvăluia scene de violențăextremă în care ar fi fost implicată gruparea Cămătarilor. Atâtrechizitoriul procurorilor cât și stenogramele după interceptăriletelefonice publicate de presă vizează femei forțate să seprostitueze dar și reglări de conturi. Nume de politicieni,polițiști și VIP-uri au fost vehiculate în dosarele cămătarilor,disjunse de anchetatori.

Condamnat într-unul dintre ele la nouă ani de închisoare, NuțuCămătaru a rămas după apel doar cu doi ani și câteva luni depușcărie. Contopirea celor două pedepse a făcut ca Nuțu să executedoar pedeapsa cea mai grea, cea de șase ani.

„Pușcăriaș campion de rummy soliciteliberare”

Nuțu Cămătaru a încercat în repetate rânduri să obținăeliberarea înainte de termen, bazându-și cererile pe faptul că acâștigat concursuri de șah și rummy, a scris în revistapenitenciarului sau a făcut planton în celulă. De fiecare dată,judecătorii au respins cererile, fie motivând că nu s-a îndreptatdeloc, fie că există pericolul ca procesele încă pe rol în careeste judecat să fie afectate prin intimidarea martorilor sau areclamanților.

A fost prins vorbind la telefonul mobil, lucru ce a ajutat, separe, anchetatorii în rezolvarea unor dosare penale.

Aproape de eliberarea la termen, în 2009, Nuțu Cămătaru estecondamnat la 13 ani, în primă instanță, în celebrul dosar de criăorganizată 147/P/2004, privind fapte de proxenetism, șantaj,violență. După mai bine de un an, amânările repetate au făcut însăca o hotărâre definitivă să nu existe încă. Așa se face că Nuțu areușit să iasă din pușcărie înainte ca justiția să dispună o nouătrimitere în pușcărie a temutului interlop.

Momente de triumf, în fața penitenciarului Jilava: după 2.147 dezile de pușcărie pentru tâlhărie și ceva crimă organizată, NuțuCămătaru a fost redat ieri societății. Pentru acestă ocaziespecială în viața unui om, Nuțu a dorit ceva simplu, ceea ce rudeleși slujitorii s-au și străduit să-i pregătească. În jurul orei 8dimineața, pe partea dinspre libertate a porții principale de laJilava se formase un mic comitet de primire, compus din șase-șapteinși. Un ceas au așteptat cuminți, până când sărbătoritul să facătrecerea, apoi toată lumea a intrat în program, inclusiv Nuțu.Eliberatul s-a arătat sobru, într-un tricou XXL, pășind grav spreun superb cal negru care îl aștepta la cinci pași de pușcărie.Protocolul a prevăzut tăcere deplină, iar discuțiile orimanifestările de bucurie au fost excluse. Nici măcar Nuțulică, încalitate de fiu, nu a beneficiat de vreo privire.

Vezi aici imagini cu plecarea luiNuțu Cămătaru de la PenitenciarulJilava

În clipa în care Nuțu a pus adidasul în scara super-calului, erasă se petreacă o tragedie. Ea a avut două cauze. Pe de o parte,faptul că marele eliberat este mic, gros și venea după șase anilipsiți de exercițiul echitației. Pe de alta, pentru că bidiviuleste foarte mare, iar în momentul în care trebuia să-și ia stăpânulîn spinare era și foarte speriat. O mulțime de circa 30 de oameniroiau în jurul lui – care întinzând spre el un fel de bețe, careascuzându-și fața după niște cutiuțe, care purtând pe umăr cutiimai mari. Și toți strigau „jos!”, „dă-te, mă!” și alte lucruri pecare reporterii și le spun în momentul fierbinte al evenimentuluiși transmisiei în direct. Datorită acestui complex de împrejurări,bijuteria hergheliei era să-l piardă pe Nuțu după mai puțin de unminut de libertate, lepădându-l pe asfalt. Dar Nuțu nu s-adescurajat și, ajutat de un argat, a reușit să încalece și s-o iaspre domeniul său din capul Ferentarilor – la început dând emoțiiasistenței că acum-acum cade pe spate, apoi din ce în ce mai sigurpe hățuri. În spatele său, unul dintre oamenii de protocol și-aadus aminte de ceva și a răcnit: „Florineee! Porumbeii, mă!” Brusc,de undeva din parcarea Jilavei au zbughit-o niște porumbeipestriți, eliberați simbolic de oamenii lui Nuțu. Dar Nuțu era dejadeparte, urmărit de o coloană de mașini care încercau să-lpetreacă. Reporterii cei mai perseverenți au reușit să scoată de laeroul în șa câteva cuvinte și tot atâtea atentate la cartea degramatică. S-a înțeles, totuși, că Nuțu va vorbi pe larg, în scurttimp.

Trei călăreți traversau ieri dimineață o pârloagă vastă dintrecentura Bucureștilor și betoanele orașului. Erau Nuțu, Nuțulică șiargatul Cămătarului, în drum spre casă. Dar, în calea lor avea săiasă curând Poliția. Agenții susțin că lucrurile s-au întâmplat pedos, adică pâlcul de Cămătari călări a ieșit în calea de rulare:”Numitul Balint Ion a fost depistat în jurul orelor 10:15 călărindun animal – un cal, în speță – pe strada…”. Urmarea: la o oră dela eliberare, înainte să ajungă acasă, Nuțu a avut primul conflictcu legea, luând un milion și ceva amendă, pentru că a călărit prinBucurești.


Interlopul care își băga rivalii în cușcaleilor

Lider temut al lumii interlope bucureștene, Nuțu Cămătaru aajuns în vârful ierarhiei după mai bine de zece ani de laRevoluție. A intrat în arest pentru prima oară la începutul anilor’90, când a fost cercetat pentru tâlhărie, însă nu a stat foartemult în celulă. Sistemul judiciar a avut nevoie de zece ani pentrua obține condamnarea lui Nuțu Cămătaru, pentru o tâlhărie împreunăcu alte trei persoane.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 2, înoctombrie 1995, însă avea să dispară din arhive și timp de patruani s-a încercat reconstituirea acestuia. Abia în februarie 2003,Nuțu Cămătaru a fost condamnat la șase ani de închisoare. După ce aatacat cu apel decizia instanței, Tribunalul București i-a respinsacțiunea. În 29 iulie 2004, la finalul recursului, decizia a rămasdefinitivă, Nuțu Cămătaru fiind condamnat. (Citește maideparte în pagina următoare)

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce face Jean Paler, în fiecare dimineață, în parcul din Sinaia! Turiștii au crezut că...
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu...
NOI REGULI în CONSTANȚA, unde INCIDENȚA se ÎNDREAPTĂ spre 3: MASCA OBLIGATORIE în anumite ZONE!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei