• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

O echipă americană pregătește baza de la Mihail Kogălniceanu pentru operațiuni de tranzit

O echipă americană pregătește baza de la Mihail Kogălniceanu pentru operațiuni de tranzit
O echipă a forțelor aeriene americane a ajuns luni la baza Mihail Kogălniceanu, pentru o misiune de testare privind posibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, a resurselor materiale și umane către și dinspre Afganistan, se arată într-un comunicat publicat joi.

O echipă a forțelor aeriene americane a ajuns luni la bazaMihail Kogălniceanu, pentru o misiune de testare privindposibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, aresurselor materiale și umane către și dinspre Afganistan, se aratăîntr-un comunicat publicat joi.

Misiunea de testare are ca scop să verifice dacă baza aeriană poatefi folosită ca nod pentru transportul resurselor materiale către șidinspre Afganistan. Procesul de evaluare începe cu staționareatemporară a patru aeronave C-17 Globemaster III de la o altă bazădin regiune, închisă pentru lucrări de mentenanță, se arată încomunicatul publicat pe site-ul forțelor aeriene americane.

„Scopul nostru este să stabilim dacă (baza aeriană de la MihailKogălniceanu) este un aeroport viabil și multimodal care poate săsuporte transportul de resurse materiale și umane către și dinspreComandamentul American Central”, a declarat locotenent-colonelulLee Wingfield, comandantul 621st Contingency ResponseElement.

Membrii 621st CRW (621st Contingency Response Wing), care au ajunsîn România, sunt pregătiți să fie dislocați în orice moment.Aceștia poate desfășura misiuni diverse, de la cele de asistențăumanitară la cele de deschidere a bazelor aeriene. În acest caz,misiunea necesită o echipă de experți în înființarea unei bazeaeriene și desfășurarea unor operațiuni de mobilitateaeriană.

Cei aproximativ 50 de militari din cadrul Contingency ResponseElement au început să pregătească aeronavele imediat ce au ajuns labaza Mihail Kogălniceanu, precum și aerodromul pentru personalul ceurmează să ajungă.

Membrii Contingency Response Element vor pregăti aeronavele ce vortransporta resurse umane și materiale necesare zilnic operațiuniiEnduring Freedom din Afganistan. Forțe americane de la baze dinStatele Unite și din străinătate se vor alătura echipei actualesăptămâna viitoare pentru a continua evaluarea.

Potrivit USTRANSCOM (Comandamentul American al Transporturilor ),dacă testul nu va dezvălui probleme majore, programul ar puteadeveni permanent și se va extinde pentru a transforma baza aerianăMihail Kogălniceanu într-un nod logistic pentru Statele Unite șialiații săi.

Iuliana Enache, [email protected]

Inchide