Dacă cele două măsuri, reducerea TVA la alimentele de bază de la24% la 5% și neimpozitarea pensiilor sub nivelul de 2.000 de lei,vor fi puse în practică statul ar putea pierde, în total, peste unmiliard de euro. Neimpozitarea pensiilor de până la 2.000 de lei arevchivala cu scăderea veniturilor statului cu circa 166 de milioanede euro, conform calculelor Mediafax, în timp ce scăderea TVA laalimentele de bază ar duce la scăderea veniturilor la buget cucirca 850 de milioane de euro, conform estimărilor ZiaruluiFinanciar.
Întrebat ce părere are despre votarea proiectului legislativcare include cele două măsuri, Jeffrey Franks, șeful misiunii FMIîn România, a evitat un răspuns direct, spunând doar că Fondul astabilit deja cu Bucureștiul forma bugetului pentru anul viitor,iar Guvernul trebuie să se asigure că ajustările necesare vor fifăcute. Un alt oficial al FMI, de data aceasta reprezentantulRomâniei la Fond, Mihai Tănăsescu, susține că discuțiile de pânăacum dintre FMI și Guvern nu au conținut aceste măsuri, astfel cădecizia Parlamentului ar trebui „analizată cu grijă”.
„Este clar că din discuțiile de până acum nu am avut în vedere oastfel de alternativă. Probabil că o asemenea decizie aParlamentului trebuie analizată cu grijă în perioada următoare, săvedem care sunt efectele ei”, a declarat Tănăsescu, fost ministrude Finanțe. „Deciziile Parlamentului sunt suverane în fiecare stat.Nimeni nu poate să intervină în acest sens. Dacă această lege vaintra în efectivitate, în mod cert vom discuta care suntconsecințele ei”, a adăugat el, citat de Mediafax. Deciziaparlamentarilor PDL de a reduce TVA la alimentele de bază și de anu mai impozita pensiile sub 2.000 de lei nu a fost trecută cuvederea nici de BNR.
BNR: Unele scene din Parlamentul României suntdizgrațioase
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a evitat să sepronunțe direct asupra impactului celor două decizii, preferând săsublinieze felul „dizgrațios” în care au loc unele ședințe dinParlament sau în care sunt votate anumite legi sau proiectelegislative.
„Este chiar dizgrațios să vezi la televizor cum cineva vorbeștela tribună în Parlament și un parlamentar stă cu spatele la tribunăși vorbește cu un coleg”, a declarat el, citat de Mediafax.
„Atâta vreme cât văd în Parlament de foarte multe ori dezinteresfață de ce se discută acolo – nu se citesc legi, se ridică mâna laîntâmplare – trebuia să ajungem la acest moment, care s-ar putea săfie un moment al adevărului, în sensul că să vedem o zguduire, odezbatere care să pună o dată lucrurile la punct”, a adăugatconsilierul guvernatorului BNR.
Citeșteși:
PDL a votat din „eroare”. UDMR atrădat „în cunoștință de cauză”
Nicolicea: „Deputații UNPR auștiut că votează reducerea TVA. Aveam scrisă o legeasemănătoare”