O firmă din Bacău va construi Catedrala Mântuirii Neamului la „prețul rezonabil” de 100 de milioane de euro

Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 25/04/2012, 13:41

Catedrala Mântuirii – a doua ca mărime dinEuropa

Înaltă cât un turn cu 30 de etaje, catedrala va avea 120 mlungime, 70 m lățime și 120 m înălțime și se va desfășura pe osuprafață de 38.000 de metri pătrați, fiind de zece ori mai micădecât Casa Poporului. Lăcașul ce urmează a fi ridicat pe DealulArsenalului este depășit în înălțime de catedrala „Sfântul Sava”din Belgrad, iar, ca număr de participanți la slujbă, de „HristosMântuitorul”, catedrala din Moscova, care poate găzdui 10.000 depersoane. Cu două hramuri: „Înălțarea Domnului” (Ziua Eroilor) și”Sfântul Apostol Andrei”, catedrala de la București va fi ridicatăpe un teren aflat în proprietatea Patriarhiei din 2005, acordatprin ordonanță de Guvern, având ca destinație exclusivă construcțiaviitoarei Catedrale a Mântuirii.

Campanie și acatiste pentru bani

Estimată inițial la 200 de milioane de euro, în faza la roșu,Catedrala Neamului are nevoie de bani. Soluții pentru a-i strângeau existat de-a lungul timpului – de la contribuția credincioșilorla cea a statului, până la propunerea de organizare a unei „loteriinaționale”, după modelul colectei pentru construirea Ateneului. Cea rămas? Împrumutul bancar și o campanie de colectare de fonduri,care va fi demarată în toamnă și se va desfășura numai prinbiserici, a spus Preasfințitul Ciprian Câmpineanul. „Acesatăcampanie se va desfășura numai prin biserici. De aceea îiatenționăm pe enoriași să nu dea bani celor care vin la ei lapoartă sau îi opresc în afara spațiului bisericii. În plus, baniivor fi însoțiți de un acatist cu numele celor care vor fi pomenițila slujbe și chiar oamenii vor primi chitanțe pentru sumele date.”El a făcut un calcul vorbind de cele trei milioane de români carear putea dona anual 10 euro pentru construcția Catedralei : «Înpatru ani lucrarea ar fi gata ».

2015 – târnosirea Catedralei

PF Daniel a spus, vineri, la sfârșitul Sfintei Liturghii călucrarea la roșu ar putea fi gata peste trei ani și ar mai finevoie de alți doi trei ani, adică până în 2015 pentru târnosirealăcașului. „Această nouă Catderală a intrat în linie dreaptă.Catedrala va fi una tradițională, nu modernistă. Până acum amangajat deja peste patru milioane de lei. Să ne ajute Dumnezeu caîn trei ani să vedem biserica zidită și acoperită. Iar peste alțidoi trei ani să facem târnosirea”, a mai spus PF Daniel.

INFO Firmaplasată pe locul III a încasat 30.000 de euro

Tot vineri s-a anunțat și punctajul obținut de celelalte șasefirme finaliste, precum și premiile în bani obținute de fiecaredintre acestea. Potrivit PS Ciprian Câmpineanul, toate celelalteproiecte câșigătoare vor putea fi preluate pentru construirea altorcatedrale din țară și străinătate, existând deja cereri pentruastfel de construcții în Itala, Spania și chiar SUA.

Cu două zile întârziere față de data comunicată inițial, 30iunie, numele firmei care va construi viitoarea Catedrală aNeamului a fost făcut public, vineri, 3 iulie. O firmă din Bacău,clasată pe locul II, întrucât nicio lucrare nu a obținut peste 90de puncte, a fost desemnată câștigătoare a concursului deproiectare pentru ridicarea lăcașului de cult. SC Vanel Exim SRL vaîncheia astfel cu Patriarhia Română contractul de proiectarecomplet.

Potrivit Bisericii, lucrarea societății băcăoane a fostdesemnată câștigătoare pentru că a punctat la rezistență – loculîntâi, la instalații – locul doi și la preț «rezonabil » – în jurde 100 de milioane de euro. Inițial, prețul lucrării la roșu fuseseestimat la 180-200 de milioane de euro. „Niciun proiect nu s-aridicat la nivelul exigenței comisiei și nu a primit 90 de puncte.Totuși comisia l-a ales pe cel care a primit premiul II, întrucât arăspuns bine exigențelor și a avut un preț rezonabil, nu cel maimic”, a spus vineri Ciprian Câmpineanul, episcop vicarpatriarhal.

Bani de la bancă, nu de la stat

„Într-un an de grea încercare economică pentru România”,Patriarhia va începe lucrările la Catedrală cu bani împrumutați șinu de la stat. Potrivit vicarului patriarhal, Biserica negociază cucinci chiar șase bănci din țară și străinătate pentru deschidereaunei linii de creditare în valoare de 100 de milioane de euro.

CLICK PENTRU GALERIAFOTO

La începutul lunii trecute, Constantin Stoica, purtător decuvânt al Patriarhiei Române, declara pentru Gândul că Bisericaîși asumă întreaga responsabilitate financiară, banii împrumutațiurmând a fi înapoiați într-un termen de 15 – 20 de ani, plus operioadă de grație, de la ridicarea construcției la roșu”. Totatunci, Nicolae Noica, responsabil cu proiectul Catedralei dinpartea Adunării Naționale Bisericești, preciza că „împrumutul va figarantat cu bunurile deținute de BOR – păduri, imobile și altele,cum ar fi complexul Lebăda din Pantelimon”. Negocierile pentruîmprumut vor demara în această lună, odată cu lansarea caietului desarcini pentru licitația internațională de construire a Catedraleiși cu demersurile de obținerea a autorizațiilor necesare.

Alte milioane de euro – pentru pictură

Suta de milioane de euro pe care Patriarhia Română intenționeazăsă o contracteze de la o bancă este necesară pentru a acopericosturile ridicării construcției la roșu, estimate din cauza crizeila 100 – 120 de milioane de euro, față de 200 inițial. Totuși,pentru finalizarea acestui obiectiv ar fi fi necesare încă 200 demilioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru picturile dinCatedrală, estima în urmă cu o lună de zile vicarul PS CiprianCâmpineanul.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...