O treime dintre țigările din România sunt de contrabandă. Poliția a făcut ieri o mică demonstrație de forță. Cât a colectat

O treime dintre țigările din România sunt de contrabandă. Poliția a făcut ieri o mică demonstrație de forță. Cât a colectat
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 09:59

Poliția a făcut ieri o mică demonstrație de forță, pentru aarăta că mesajele venite, cu o zi înainte, de la Palatul Victoriaprivind combaterea evaziunii fiscale și a contrabandei nu suntvorbă în vânt.

• Purtătorul de cuvântal Poliției Române a precizat că perchezițiile începute joidimineață în complexul comercial Etor au în vedere evaziuneafiscală, contrabanda cu țigări și produse accizabile. În urmaperchezițiilor au fost confiscate mai multe baxuri de țigărinetimbrate, nicio persoană nefiind însă reținută.

• În același timp, înalt colț al țării, polițiștii de frontieră împreună cu ofițeri DGAau reținut un grup de contrabandiști, format din cetățeni români șiucraineni, care încerca să introducă în România o importantăcantitate de țigări. Doi polițiști de frontieră au reușit să seinfiltreze între contrabandiști, lucrând sub acoperire. Pentrureținerea membrilor grupului, polițiștii de frontieră din Satu Mareau tras mai multe focuri de armă.

• De la începutulanului, polițiștii au capturat peste 37.000.000 de țigarete, întimp ce lucrătorii ANAF au confiscat 80.000.000 de țigarete. Înaceeași perioadă, polițiștii de frontieră au capturat 3.128.792pachete țigări, în valoare de 10.884.645 lei, capturile crescând cu16 la sută.

• Potrivit IGPF,cele mai active „zone” sunt cele de la frontiera cu R.Moldova și Ucraina, unde sunt capturate aproape 40 la sută dințigări. Contrabandiștii provin de regulă din România și R.Moldova și s-au ales fie cu amenzi, fie cu dosare penale. Cele maitraficate mărci de țigări au fost L&M, Plugarul, Doina, JinLing, Ronson, Marble, Monte Carlo, 4.

• La frontiera de Estpredomină țigările de origine din R. Moldova, introducerea acestoraîn țară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie încantități mari, în mijloace de transport special amenajate, fie încantități mici – încadrate plafonului vamal – de către persoanefizice.

• Prin frontiera de Nordpătrund țigările de origine ucraineană, traficanții fiindorganizați în grupuri infracționale, cu ramificații în străinătate,la frontieră și în interiorul țării. Ei trec baxurile de țigăripeste frontiera verde, noaptea.

• În județele dinSud-Vestul țării au fost descoperite, în general, țigări decalitate medie și superioară, achiziționate din magazineleduty-free și transportate peste frontieră, în cantități mici, depersoane fizice.

Țigările de contrabandă, în topul vânzărilor înRomânia

„Anul acesta am înregistrat o premieră”, spune Gilda Lazăr,director corporate affairs JTI Romania. „Autoritățile au recunoscutcă este o problemă. Recent, ministrul de Finanțe a recunoscut cămagnitudinea problemei e îngrijorătoare iar pierderea la buget estemai mare de un miliard de euro. Peste o treime din țigăriledin România sunt de contrabandă„. Potrivit Gildei Lazăr,”legislația românească e sublimă, dar prea stufoasă”. Ea aminteștecă industria tutunului a încercat să convingă autoritățile săsimplifice legislația și să unifice sancțiunile, pentru că aceeașifaptă e pedepsită diferit în funcție de loc și autoritatea care oconstată. Până anul trecut era contrabandă doar pe fâșia verde,acum pentru valori mai mari de 5000 de euro, chiar și prin punctvamal. „Problema e în interior. Contrabanda e definită strict lafrontieră. Apoi, după ce țigările ajung în țară, fapta serecalifică în evaziune fiscală sau altfel. De exemplu, o tânără laIași a fost prinsă de agenții de circulație cu țigări de 50 de miilei, transportate cu un BMW X5. Dacă era Garda Financiară, primeaamendă de 100.000 RON. Poliția Rutieră i-a dat doar o amendă pentrucomerț ilicit, de 1.500 RON”.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Nu e banc! Cât costă o porție de hamsii și o bere în Mamaia
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Declarație de război. Boris Johnson, dur și vehement. „Trebuie să suporte consecințele”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...