Oficial: Medicul Șerban Brădișteanu, urmărit penal pentru favorizarea infractorului în cazul Năstase. Șeful Poliției Române, Petre Tobă chemat la DNA

Oficial: Medicul Șerban Brădișteanu, urmărit penal pentru favorizarea infractorului în cazul Năstase. Șeful Poliției Române, Petre Tobă chemat la DNA
Publicat: 26/06/2012, 19:24
Actualizat: 30/06/2012, 17:49

DNA: Brădișteaniu și cei trei polițiști au îngreunat și au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casație și Justiție fostului prim ministru Adrian Năstase.

UPDATE 19:02 DNA a anunțat oficial că medicul Bădișteanu și cei trei ofiței de poliție sunt urmăriți penal pentru favorizarea infractorului în cazul Năstase. Citește mai jos precizările DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de următoarele persoane:
GHEORGHE DUMITRU, comisar șef de poliție, adjunct al directorului Direcției Generale de Poliție a Municipiului București,
COSTEA NICOLAE, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București,
APOSTOL MARIAN, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București,
BRĂDIȘTEANU ȘERBAN ALEXANDRU, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca,
în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupție, prevăzută de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000.

În rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că exista date și indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat și au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casație și Justiție fostului prim ministru Adrian Năstase.
La data de 26 iunie 2012, celor patru învinuiți li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penal (sursa: comunicat DNA)

UPDATE ora 18:35 Unul din polițiștii puși sub învinuire de DNA a părăsit sediul instituției. Presa a relatat că ar fi vorba de Nicolae Costea polițist în cadrul Serviciului Urmăriri care ar fi intervenit în momentul în care Adrian Năstase a înceracat să își ia viața.

UPDATE ora 18:23 Șeful Poliției Române, Petre Tobă, a fost convocat pentru audiere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în cazul neexecutării mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase, care a încercat să se sinucidă când polițiștii au vrut să-l ridice de la domiciliu, informează Mediafax.

Șeful Poliției Române, Petre Tobă, va trebui să explice motivele pentru care polițiștii nu și-au continuat procedura de punere în executare a mandatului de încarcerare emis de instanță în cazul lui Adrian Năstase, condamnat la doi ani de detenție.

Petre Tobă este audiat în calitate de martor.

UPDATE ora 18:10 Medicul Șerban Brădișteanu și Ioan Lascăr au părăsit sediul DNA

UPDATE ora 16:30 Medicul Ioan Lascăr de la Spitalul Floreasca a ajuns și el la DNA. Medicul Ioan Lascăr a participat la intervenția chirurgicală la care a fost supus Adrian Năstase joi 21 iunie, la 11 ore după tentativa de suicid. Lascăr este șeful secției de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva a spitalului Floreasca. Nu este clar în ce calitate s-a prezentata medicul Lascăr la DNA, cea de martor sau dacă va fi pus sub învinuire.

Medicul Șerban Brădișteanu este urmărit penal pentru favorizarea infractorului, a anunțat DNA în această dimineață. Alături de Brădișteanu, DNA a început urmărirea penală în cazul a trei polițiști.

Surse judiciare declaraseră, de dimineață, pentru Gândul, că medicul Șerban Brădișteanu și alți trei polițiști de la Poliția Capitalei sunt audiați de procurorii DNA. Medicul Brădișteanu ar fi urmat sa fie pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului în cazul Năstase. Procurorii urmau să îi prezinte medicului și polițiștilor învinuirile.

Cei trei polițiști sunt angajați ai Serviciul Urmariri al Politiei Capitalei.

Comunicatul DNA

Brădișteanu și cei trei polițiști sunt în aceste momente la DNA unde sunt audiați de procurori.

DNA precizeză urmatoarele într-un comunicat de presă: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de trei ofițeri de poliție și față de un medic, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de favorizare a infractorului săvârșită în legătură directă cu fapte de corupție. Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se referă la îngreunarea executării pedepsei aplicate de către Înalta Curte de Casație și Justiție fostului prim ministru Adrian Năstase”.

Procurorul general: „Procurorii au dubii în legătură cu cele trei diagnostice puse lui Adrian Năstase”

Procurorul general Laura Codruța Kovesi a declarat că procurorii au dubii față de diagnosticele puse de mediul Brădișteanu lui Adrian Năstase. „Procurorii au dubii în legătură cu cele trei diagnostice puse lui Adrian Năstase”, a declarat Kovesi. Procurorul general a mai precizat că vor fi făcute verificări privind modul în care polițiștii judiciari au pus în aplicare decizia de condamnare a lui Adrian Năstase.

Șerban Brădișteanu și medicul Ioan Lascăr au fost cei care s-au ocupat de Adrian Năstase din momentul în care acesta a ajuns la Spitalul Floreasca. Cei doi medici au fost cei care l-au operat pe Adrian Năstase joi 21 iunie. Brădișteanu a făcut parte și din comisia care a analizat situația medicală a fostului premier după ce Poliția Capitalei a solicitat informații în acest sens. Brădișteanu urma să facă parte din comisia mixtă care ar fi decis dacă Adrian Năstase poate sau nu poate fi transferat la Spitalul Penitenciar Rahova.

Ce prevede legea în privința infracțiunii de favorizare a infractorului

Codul Penal prevede în cazul infracțiunii de favorizare a infractorului o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 7 ani. Iată ce spune Codul Penal despre acestă infracțiune:

Art. 264 – Cod Penal

Favorizarea infractorului

Ajutorul dat unui infractor fără o înțelegere stabilită înainte sau în timpul săvârșirii infracțiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracțiunii, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.

Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

Favorizarea săvârșită de soț sau de o rudă apropiată nu se pedepsește.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului