OPT CUTREMURE ÎN ROMÂNIA, NUMAI IERI. Profesorul Mărmureanu zice că nu-i nimic: marele cutremur mai așteaptă

OPT CUTREMURE ÎN ROMÂNIA, NUMAI IERI. Profesorul Mărmureanu zice că nu-i nimic: marele cutremur mai așteaptă
Nu este nici o problemă că am avut chiar și 16 cutremure în ultimele două zile, a declarat pentru gândul profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Național de Fizică a Pământului

Nu este nici o problemă că am avut chiar și 16 cutremure înultimele două zile, a declarat pentru gândul profesorulGheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Național de Fizică aPământului. Marele cutremur nu are nici o legătură cu acestea, iar”problema unui asemenea seism nu se va pune pentru o lungă perioadăde timp”, a mai spus specialistul. Asta, în ciuda faptului căzilele trecute Vrancea a produs chiar și patru cutremure într-osingură oră. Majoritatea, însă, nu s-au simțit, având sub 4 gradepe Richter. Și în zona balcanică au existat multe cutremure mici înultima vreme, arată Centrul Seismic Euro Mediteranean. Acestea aufost seisme de suprafață produse la 15 – 20 de kilometri adâncime.În jur de 250 de cutremure s-au produs pe continent numai săptămânatrecută, spun specialiștii.

G. Mărmureanu: „E fals că o succesiune de cutremure miciar pregăti un seism mare”

„Este falsă teoria potrivit căreia o succesiune de cutremuremici ar pregăti un seism mare. Suntem optimiști. Chiar și astăzi(miercuri), până acum, am avut în jur de șapte sau opt cutremuremici. Dar noi monitorizăm până și cutremurele de 0,02 grade, dar peacestea nici nu le mai punem la socoteală, că s-ar speria degeabalumea”, a adăugat profesorul Mărmureanu. Seismologul ne-a explicatastfel: „Pământul nu știe nici statistică, nici matematică, niciprobabilități. Este pur și simplu un sistem care, atunci când numai poate suporta forțele la care este supus, se rupe”. În viziunealui Gheorghe Mărmureanu, un cutremur mare are o magnitudine depeste 7 grade pe Richter.

Cutremurele produse în Vrancea sunt influențate de mișcareaplăcilor tectonice din alte părți ale lumii pe de o parte, iar pede alta seismele din Vrancea se pot resimți la vecinii din est.”Sistemul tectonic din Vrancea adâncă este foarte puternicinfluențat de sistemul indo-australian, dar se resimte și cândlucrează Africa, căci avem legături și acolo. Acesta se deplaseazăîn fiecare an spre nord, cu 40 – 50 de milimetri”, a mai spuscercetătorul. Acum două săptămâni, acesta a declarat pentru Pro TVcă un mare cutremur ar putea amenința România de abia peste zeceani.

Chiar părintele scării Richter vorbea de orașul „expus”București

Cel care a sesizat că în ultima perioadă Vrancea „fierbe” a fostdirectorul Institutului Român de Seismologie Aplicată, VictorinToader. Tot el a asigurat că, chiar și așa, un cutremur mare nu seva produce acum. Însă până pe data de 26 noiembrie ar fi posibil unseism de circa 5,2 grade pe scara Richter, după estimările sale.Evident, pentru populația României acesta nu ar fi un cutremurcatastrofal, însă pentru locatarii din blocurile cu bulină roșie,da. La fel, pentru multe școli, spitale sau multe alte instituțiiaflate în clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic. Laacest capitol, orașul aflat în cel mai mare risc este chiarBucureștiul. Acesta este considerat una dintre cele mai vulnerabilecapitale europene la cutremure, atât din cauza așezării geografice,cât și din pricina numeroaselor clădiri neconsolidate. Astfel,potrivit datelor Primăriei Generale, Bucureștiul are 372 de clădiriîncadrate în clasa întâi de risc seismic, 283 în clasa a doua, 55de clădiri aflate în clasa a treia de risc și peste 1.900 declădiri încadrate în categoria de urgență. Dintre toate acestea,până anul trecut fuseseră consolidate numai 16. Însușigeofizicianul Charles Richter, cel care a și dat numele scăriiRichter, atrăgea atenția asupra pericolului numit București, încazul unui mare cutremur: „Nicăieri în lume nu există o concentrarede populație atât de expusă la cutremure, provenind sistematic dinaceeași sursă. Singurele fenomene asemănătoare sunt cutremurelerepetate ce au loc în adâncime în regiunea Hindukush, dinIndia”.

Ucrainenii, îngroziți de Vrancea: marele nostru seismpoate devasta Ucraina

În luna septembrie, specialiștii ucraineni declarau că se tem canu cumva Vrancea să producă în scurt timp un cutremur de 7 gradecare să se resimtă puternic și la ei. Reprezentanții Institutuluide Geofizică S.I.Subbotin de pe lângă Academia de Științe aUcrainei estimau că mai multe seisme se vor produce în Ucraina,determinate fiind, în principal, de Vrancea.

Cercetătorii de aici aminteau că seismele importante produse deVrancea în 1940, 1977, 1986 și 1990 au fost simțite nu numai înUcraina, dar chiar și în Rusia, la Moscova și la Sankt-Petersburg.”Seismele din zona Vrancea sunt un pericol major pentru clădirilefoarte înalte, din cauza vibrațiilor de înaltă frecvență”, declaraîn presă Aleksandr Kendzer, director adjunct al Institutului deGeofizică S.I.Subbotin. Dar nu numai clădirile înalte se află pe”lista neagră” specialistului, ci și digurile și podurile.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cod Rutier 2021. Amendă nouă de 725 de lei. Atenție, șoferi! Ce nu mai aveți...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide