Opt români dintr-o sută fac sport în mod regulat. Cum arată cifrele în UE – SPECIAL

Opt români dintr-o sută fac sport în mod regulat. Cum arată cifrele în UE - SPECIAL
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 07:52

Aproape jumătate dintre români nu fac niciodată sport, față de39% dintre cetățenii europeni și doar opt din o sută de conaționalipractică exerciții fizice în mod regulat, după cum aratăeurobarometrul „Sport și activitate fizică”, publicat în primăvaraacestui an de Comisia Europeană.
Românii sunt cu mult sub media europeană la capitolul mișcare,indiferent că este vorba de frecvența cu care fac exerciții ori descopul pentru care aleg să facă sport. România nu se compară nicide departe cu Irlanda și țările nordice, care iau mișcarea cel maiîn serios din toată Europa. Astfel, 23% dintre cetățenii irlandezipractică o formă de sport cel puțin de cinci ori pe săptămână, fațăde 8% în țara noastră. Vestea bună este că stăm mult mai bine decâtbulgarii, grecii și italienii: doar 3% dintre aceștia desfășoarăactivități sportive cu regularitate.

Faci sport? Socializezi

De ce aleg românii să facă sport? Cei mai mulți (43%) spun căpentru a-și îmbunătăți sănătatea, față de 61%, media UE, cu 18procente peste România. Diferențe mari se constată, de altfel, lacele mai multe categorii, chiar dacă răspunsurile suntaceleași.
Astfel, doar 10% dintre conaționali fac mișcare pentru a-șiîmbunătăți condiția fizică, de patru ori mai puțini decât restuleuropenilor. Sportul este mult mai distractiv pentru restulEuropei, după cum arată rezultatele studiului, 39% dintre cetățeniiUE declarând că acesta este scopul pentru care aleg mișcarea, fațăde 11%, în România. Aceștia sunt respondenții care știu de ce facexerciții fizice, pentru că unii fac sport fără a avea neapărat unmotiv. 17 din o sută de români intră la această categorie,comparativ cu 3%, media europeană.

Sunt însă și dintre cei care declară că desfășoară activitățisportive pentru a-și face prieteni. Cetățenii români sunt astfelmai puțin prietenoși decât europenii, după cum aratăeurobarometrul: 3% este procentajul din România, comparativ cu 5%,media UE.

Până la urmă, sport se poate face oriunde, în parc, pe drumuldintre casă și serviciu sau școală, după cum au răspuns majoritateaparticipanților la sondaj. Practic, cei care merg la sală ori lacluburi de sănătate, dotate cu aparate moderne și bazine de înot,sunt mult mai puțini, pentru că asta presupune bani cheltuiți. Edrept însă că nivelul de trai din UE este cu mult peste cel dinRomânia. Doar 4% dintre conaționali merg la sala de fitness,comparativ cu 11%, media UE. Românii se dovedesc însă mai puținconvenționali decât europenii, 26% dintre respondenții autohtonispunând că fac sport în alte locuri decât cele menționate, față de11%, media UE.

Româncelede peste 40 de ani iubesc sportul

Bărbații din UE desfășoară mai des activități sportive decâtfemeile. În România, bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 39 deani sunt, de departe, cei mai dinamici, în timp ce românceleiubitoare de mișcare fac parte din categoria de vârstă 40-54 deani.
Spre comparație, în UE, cei mai numeroși sunt bărbații cu vârstecuprinse între 15 și 24 de ani (19% dintre respondenți), respectivfemeile de la categoria 55-69 de ani (11% dintre răspunsuri). Lastudiul european au participat aproape 27 000 de cetățeni din cele27 de state membre iar sondajul s-a desfășurat la finele anuluitrecut.

Alte constatări ale studiului

Cetățenii UE au preferințe diferite în privința locului undepractică exercițiile fizice: 83% dintre sloveni preferă exercițiileîn aer liber, acest indicator fiind de 76% în Finlanda și de 67% înEstonia. Exercițiile în aer liber sunt preferate de doar 27% dintrerespondenții din Grecia, de 28% dintre cei din Malta și de 29%dintre cei din România.
Centrele de menținere a formei fizice sunt cele mai populare locuripentru suedezi (31%) și ciprioți (22%), în timp ce doar 2% dintrerespondenții francezi și maghiari le preferă.

61% dintre respondenții din Germania și 57% dintre cei dinAustria sunt membri ai unor cluburi de sport sau ai altor cluburiunde se desfășoară exerciții fizice, în timp ce acești indicatoriau valori mult mai mici în Ungaria (8%), Grecia și Lituania(12%).
În ansamblu, cetățenii europeni consideră că autoritățile localedepun suficiente eforturi pentru a le pune la dispozițieoportunități de practicare a exercițiilor fizice. Finlanda (76%) șiLuxemburg (75%) înregistrează cel mai mare nivel de satisfacție, pecând cetățenii din Polonia și Italia (52%) consideră căautoritățile nu depun suficiente eforturi.

Tags:
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Când se ÎNCHID ŞCOLILE în Bucureşti! Anunţ de ULTIMĂ ORĂ!
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Avantajele unui motor cu 3 cilindri. Șoferii români fac mișto și-l numesc „motor de drujbă”
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Modul în care Israelul l-a asasinat pe șeful programului nuclear iranian. Scenariul, desprins din filmele...
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cafeaua la prima oră a dimineții, o greșeală de unde vine problema, conform experților
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei