Păcăleala prin SMS – fenomenul care a cuprins întreaga țară. Cum a plătit un sucevean pentru un premiu fictiv

Redactor:
Dan Cărbunaru
Păcăleala prin SMS – fenomenul care a cuprins întreaga țară. Cum a plătit un sucevean pentru un premiu fictiv
Un sucevean a plătit 27.000 de lei în schimbul unui premiu pe care nu l-a mai primit. Dezamăgit, omul depus o reclamație la Poliție, spunând că a fost înșelat și că vrea să-și recupereze banii.

Un sucevean a plătit 27.000 de lei în schimbul unui premiu pecare nu l-a mai primit. Dezamăgit, omul depus o reclamație laPoliție, spunând că a fost înșelat și că vrea să-și recuperezebanii.

Potrivit anchetatorilor, suceveanul a plătit banii dreptcomisioane pentru a intra în posesia unui premiu de 20.000 de eurofictiv, după ce primise un SMS prin care era felicitat pentrudesemnarea sa ca și câștigător.
Victima, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din municipiul Suceava,a reclamat că, în 18 octombrie a primit, pe telefonul mobil, unSMS, prin care era informat că este câștigătorul unui premiu învaloare de 20.000 de euro.
Câteva zile mai târziu, el a sunat la numărul de pe care a primitSMS-ul și a discutat cu un bărbat care i-a spus că, pentru a intraîn posesia premiului, mai are de achitat câteva comisioane. Înschimbul premiului, suceveanul trebuia să facă dovada achităriicomisioanelor, prin transfer bancar.
Convins că a dat norocul peste el, suceveanul a fost de acord săplătească banii și a trimis suma de 27.300 de lei, pe care aplătit-o în patru tranșe prin transfer bancar.

După ce a așteptat degeaba să își încaseze câștigul promis, omuls-a dus la Poliție, dându-și seama că a fost păcălit. În plângereadepusă la secția de poliție, el a cerut identificarea autorului șirecuperarea prejudiciului. Anchetatorii au deschis o anchetă înacest caz, întocmind un dosar penal pentru înșelăciune.
„Avem cazuri peste tot în țară, au declarat pentru gândul sursejudiciare. De regulă încercăm să găsim legăturile între cazuri,pentru a demonstra în fața instanței pericolul unor astfel deînșelăciuni.”

Ca metodă de operare, inițiatorii lansează oferta prin micapublicitate sau direct prin mesaje transmise pe telefonulmobil.
„Avem și colegi polițiști sau soții de ale lor care primesc astfelde mesaje. Sunt sute de cazuri, la nivel național. Escrocii promitpremii în bani, mașini, excursii sau obiecte de folosințăîndelungată. Cel mai rapid profit poate fi, de exemplu, încărcatulcartelei. Cei care intră în capcană sună pentru a afla cum potintra în posesia premiului și încarcă, astfel, cartela celuiapelat”, spun polițiștii.

De regulă tinerii sunt cei care lansează astfel de jocuri. „Eiștiu să manevreze mai bine telefoanele mobile. Unii sunt studențicare obțin astfel un venit suplimentar, alții sunt chiar elevi deliceu, au declarat surse din IGP. Sunt și unii care lucrează îngrupuri, lansează cât mai multe mesaje și banii obținuți îi impartapoi între ei”.

Pentru că pedepsele pentru acest gen de fapte nu sunt foarteaspre, rareori ajung după gratii cei suspectați de comiterea lor.Există însă și excepții. Una dintre ultimele grupări de escrociannihilate de polițiști este cea din Brașov, unde au fost arestatemai multe persoane.
Potrivit oamenilor legii, anchetele în aceste cazuri sunt destul dedificile, pentru că suspecții folosesc cartele pre-pay pentru a-șilansa mesajele înșelătoare.

Polițiștii le recomandă cetățenilor să nu comunice datele cucaracter personal unor persoane cunoscute prin intermediultelefonului mobil și să nu realizeze operațiuni bancare cătreaceste persoane, indiferent de motivul pentru care suntcontactați.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Ruby a scos-o din sărite pe bunica ei. Cum a reacționat femeia: „M-ai zăpăcit”
Inchide