PAPIRUSUL din Mangalia pierdut la ruși se întoarce acasă după 50 de ani. Cei doi „detectivi” ai istoriei care au scris povestea recuperării acestui obiect „de o valoare neprețuită”

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 22:50

În 1959, la Mangalia este descoperit într-un mormânt un papirus vechi de 2500 de ani; aflat în pericol de degradare, sunt chemați specialiștii ruși care-l duc la Moscova; papirusul dispare, nimeni nemaiștiind unde a fost depozitat.

Acum, la peste o jumătate de secol de la dispariție, papirusul se întoarce în România. Citiți, în continuare, povestea acestei „reveniri”, relatată pentru gândul de cei care au făcut posibilă recuperarea lui, dr. Sorin Marcel Colesnic (directorul muzeului de arheologie „Callatis” din Mangalia) și dr. Ion Pâslaru (muzeolog).

Dr. Sorin Marcel Colesnic (stânga) și dr. Ion Pâslaru (dreapta)

„Singurul papirus întreg din Europa”, ce datează din secolul al IV-lea î.Hr., va fi returnat României luni în cadrul unui ceremonial care va fi ținut în Mangalia la Muzeul de Arheologie „Callatis”, a anunțat, vineri, Primăria din Mangalia. Papirusul a fost „pierdut” la ruși acum mai bine de 50 de ani și a fost redescoperit la Moscova de muzeologul Ion Pâslaru care a fost trimis să facă cercetări de directorul muzeului, doctorul Sorin Marcel Colesniuc. El a declarat pentru gândul că a început căutările acum doi ani când a fost numit în funcție.

„Mormântul cu papirus”

În 2009 se împlineau 50 de ani de când a fost descoperit papirusul într-un mormânt al unui nobil scit în Mangalia. Când a intrat în contact cu oxigen și lumină, pentru prima dată în 2.500 de ani, papirusul a început să se degradeze și a fost trimis imediat la Moscova pentru a fi restaurat și conservat și de atunci nu s-a mai știut nimic despre el.

Potrivit specialiștilor contactați de gândul, acest papirus scris în limba greacă este singurul descoperit în România și singurul din Europa care s-a conservat în întregime. Mai există în Grecia bucăți dintr-un papirus descoperit în 1962 la Derveni, care datează tot din secolul al IV-lea î.Hr. Acesta, însă, nu a supraviețuit în întregime de-a lungul secolelor. Din păcate, în ciuda eforturilor de conservare, papirusul descoperit la Mangalia în mormântul nobilului scit nu mai este în aceeași condiție în care era în 1959.

Papirusul de la Derveni, Grecia

„Papirusul a ajuns într-o condiție foarte proastă după ce a fost scos din mormânt, textul devenise indescifrabil, dar a fost salvat de munca complicată și minuțioasă de conservare făcută de cercetătorii ruși”, spune muzeologul Ion Pâslaru. Primele bănuieli că papirusul ar fi supraviețuit le-a avut în 1973 când a citit un pasaj din cartea „Arheologia României” în care era menționată condiția deplorabilă în care se afla papirusul când a ajuns pe mâna restauratorilor ruși și munca de restaurare făcută de ei.

Cum au găsit specialiștii papirusul la Moscova

Când a început căutările, domnul doctor Pâslaru nu știa decât numele celui care a făcut munca de restaurare a papirusului – Mikhail Alexandrovski, de la Muzeul de Arte Plastice Pushkin. Când a cerut informații la muzeu a aflat că papirusul nu a fost niciodată acolo, muzeologii au spus că nu știu nimic despre acesta. „Au avut dreptate, după cum am aflat la sfârșit, papirusul nu a fost niciodată la ei ci în altă parte, la Centrul de restaurare al Feredației Ruse unde restauratorul Alexandrovski a lucrat ca șef al departamentului de Artă Aplicativă”.

„De la început am crezut că ceva nu este în regulă, că undeva s-a pierdut informație. În ultimii 50 de ani au avut loc multe schimbări atât în România, cât și în Rusia și prima dată când am întrebat la Moscova dacă știu ceva despre papirus nu au putut răspunde fiindcă nu mai știau nimic”, spune Ion Pâslaru pentru gândul.

„Papirusul are o valoare neprețuită, este unic în România și în Europa, el este asigurat atunci când este expus la expoziții, dar din punct de vedere științific nu poate fi vorba de bani. În Grecia s-au găsit doar niște bucăți, papirusul de la noi a fost singurul descoperit întreg”, mai spune muzeologul.

Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia unde este expus papirusul

Ceremonia oficială de predare-primire a papirusului se va ține la ora 12:00 la Muzeul de Arheologie „Callatis”. Directorul Centrului de Restaurare „I.E. Grabar” din Moscova, doctorul Alexander Nicolaevici Lesovoi, va înmâna papirusul directorului Muzeului de Arheologie „Callatis” din Mangalia, doctorul Sorin Marcel Colesniuc. Întreaga istorie a descoperirii, regăsirii și readucerii în țară a acestui papirus va fi prezentată în cadrul unei conferințe de presă, care va urma după ceremonial. Domnul director Colesniuc a declarat pentru gândul că „o comisie de specialitate va încerca să descifreze ceea ce scrie pe papirus în greacă veche, cel mai probabil un mesaj religios. Povestea papiruslui și tot ce se știe până acum despre el va fi prezentat în cadrul conferinței de presă luni, 22 august”. Atunci va putea fi văzut și fotografiat papirusul, până acum nu au fost publicate imagini cu el.

„Papirusul s-a păstrat și a rezistat printr-o minune”

Primarul Municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a povestit pentru gândul despre eforturile care s-au făcut pentru recuperarea papirusului și despre cooperarea oficilităților rusești. „Papirusul s-a păstrat și a rezistat printr-o minune, se știa de existența lui, însă nimeni nu mai știa unde se află. Directorul muzeului s-a zbătut să îl recupereze, el iubește tot ce înseamnă arheologie, cultură și și-a dat tot interesul să găsească acest papirus. Am avut și înțelegerea instituțiilor din Moscova; foarte greu am ajuns să dăm de el, după care au durat o perioadă și formalitățile. Papirusul ne-a fost dat la Mangalia după ce s-a făcut o expertiză de specialiștii din Moscova care sunt cei mai buni din lume, ei au confirmat că papirusul nu mai poate să se degradeze. Deocamdată, papirusul va rămâne expus o perioadă de timp la Muzeul Arheologic „Callatis” din Mangalia și, bineînțeles, în funcție de ce spun specialiștii o să îl expunem în mai multe locuri din țară. Acum se va forma o comisie care va încerca să descifreze ce scrie pe papirus, cu ajutorul specialiștilor ruși”.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021