Parchetul cere aviz pentru URMĂRIREA PENALĂ a lui Victor Paul Dobre pentru abuz în serviciu. Ioan Rus, în interceptări: „Nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie”

Parchetul cere aviz pentru URMĂRIREA PENALĂ a lui Victor Paul Dobre pentru abuz în serviciu. Ioan Rus, în interceptări: Nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie
Publicat: 12/08/2012, 19:58
Actualizat: 02/02/2019, 11:34

Parchetul General solicită Parlamentului un aviz pentru punerea sub acuzare a fostului ministru delegat pentru Administrație Publica, Victor Paul Dobre. Parchetul solicită acest aviz în dosarul privind adresele MAI transmise către Curtea Constituțională. Procurorii solicită Parlamentului aviz deoarece la momentul comiterii faptelor Victor Paul Dobre deținea calitatea de ministru. Procurorii îl acuză pe Dobre de abuz în serviciu. Victor Paul Dobre și Ioan Rus au fost surprinși de procurorii de la Parchetul General într-o serie de interceptări vorbind despre schimbarea numărului de persoane din listele electorale permanente. Cei doi vorbesc despre felul în care sunt presați de partide să taie electori de pe liste. „Eu nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie”, spune Ioan Rus, pe interceptare.

CITEȘTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (1)

CITEȘTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (2)

CITEȘTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (3)

CITEȘTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (4)

CITEȘTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (5)

Ce spun anchetatorii

Anchetatorii rețin că Victor Paul Dobre ar fi solicitat chestorului Constantin Manoloiu să transmită CCR o adresă prin care spune că nu își asumă veridicitatea numărului de persoane înscrise pe listele electorale. Iată ce precizează parchetul:

-„Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a solicitat Parlamentului României – Camerei Deputaților, declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de numitul DOBRE VICTOR – PAUL, fost ministru delegat pentru Administrație în cadrul Ministerului Administrației și Internelor, deputat în Parlamentul României sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal.

-În cauză există indicii că numitul Dobre Victor – Paul a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că „Ministerul Administrației și Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetățenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziția primarilor.

-Ulterior, DOBRE VICTOR – PAUL a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanței de contencios constituțional.

-Întrucât la data săvârșirii faptelor pentru care procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au sesizat din oficiu, numitul DOBRE VICTOR – PAUL avea calitatea de ministru delegat pentru Administrație în cadrul Ministerului Administrației și Internelor, deputat în Parlamentul României în Parlamentul României, s-a solicitat Camerei Deputaților declanșarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale.

-În cauză s-a reținut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu știință, a atribuțiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituțiilor cu atribuții în evidența persoanelor cu drept de vot și au fost afectate grav acele relații sociale a căror normală desfășurare și dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcționarii publici sau alți funcționar” (Sursa Parchetul General)

PICCJ: Dobre și Căbulea au semnat adresele întomcite de Manoloiu, pentru CC

Fostul ministru delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre, și secretarul de stat în MAI, chestorul principal de poliție Ioan Nicolae Căbulea, au semnat adresele întocmite de șeful Evidența Populației, Constantin Manoloiu, și transmise Curții Constituționale.

Potrivit anchetatorilor, există indicii temeinice că fostul ministru delegat al Administrației, liberalul Victor Paul Dobre, ar fi comis infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prevăzută de art. 248 raportat la art. 248 indice 1 din Codul penal.

Întrucât, faptele pentru care Dobre este cercetat au fost comise în exercițiul funcției de ministru delegat pentru Administrație și că acesta deține și calitatea de deputat, potrivit art.109 alin.2 din Constituție și a art.12 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, numai Camera Deputaților, Senatul și președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor.

Din aceste considerente, joi, 9 august 2012, a fost disjunsă cauza cu privire la Victor Paul Dobre și s-a înregistrat la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) – Secția de urmărire penală și criminalistică.

Acest caz survine declanșării cercetărilor privind o adresă transmisă în 2 august de Ministerul Administrației și Internelor – condus atunci de Iona Rus, ministrul de Interne, și Victor Paul Dobre, ministrul delegat al Administrației – care a afectat procedura de închidere a referendumului, Curtea Constituțională trebuind să valideze sau să invalideze consultarea populară din 29 iulie cu privire la demiterea lui Traian Băsescu.

Astfel, în dosarul de urmărire penală s-a făcut o analiză cronologică a tuturor adreselor emise de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și transmise Curții Constituționale cu privire la soluționarea, în exercitarea atribuțiilor privitoare la organizarea și desfășurarea referendumului și la confirmarea rezultatelor acestuia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete