PDL contra E: BULINE PE ALIMENTE – portocaliu pentru cele care trebuie consumate cu moderație, roșu pentru cele nesănătoase

Redactor:
Raluca Ion
PDL contra E: BULINE PE ALIMENTE – portocaliu pentru cele care trebuie consumate cu moderație, roșu pentru cele nesănătoase
Astfel, bulina verde va fi lipită pe alimentele sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără riscuri, bulina portocalie pe cele din care trebuie să mănânci cu moderație, iar bulina roșie pe produsele care conțin substanțe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății.

Astfel, bulina verde va fi lipită pe alimentele sănătoase, carepot fi consumate zilnic, fără riscuri, bulina portocalie pe celedin care trebuie să mănânci cu moderație, iar bulina roșie peprodusele care conțin substanțe sau aditivi alimentari care potavea efecte dăunătoare asupra sănătății. Colegul său departid, deputatul Silviu Prigoană, a avut și el o idee asemănătoareîn urmă cu aproximativ două săptămâni. Potrivit acestuia,alimentele care conțin E-uri ar trebui să fie marcate tot cu obulină roșie. „Trebuie să fie o bulină roșie mare,vizibilă. Nu toată lumea are o vedere foarte bună să citească peverso și nu toată lumea are cultura chimiei ca să știe ce înseamnăE47 și nu știu cât mai scrie pe acolo”, declara Prigoană pentruȘtirile Pro Tv, adăugând că va iniția un proiect de lege pe aceastătemă.

• La fel cael gândește și senatorul Staicu. „Nu există o corectăinformare a consumatorilor asupra substanțelor nocive din produse.Acestea sunt trecute fie ca E-uri, fie cu denumirea lorștiințifică, iar oamenii nu știu ce înseamnă aceste lucruri. Poate0,1% din populație știe ce înseamnă E nu știu cât”, aexplicat senatorul pentru gândul. Staicu amai spus că e convins că va fi susținut de multă lume, dar și căîși va atrage dezaprobarea producătorilor.

„Eu sper ca în două-trei luni legea să intre în vigoare.Depinde foarte mult și de opoziția care va fi făcută, existătertipuri procedurale prin care ea poate fi întârziată, dacă cinevaîși dorește să facă acest lucru”, a adăugat DumitruFlorian Staicu. Potrivit lui, împărțirea produselor în sănătoase,mai puțin sănătoase sau nesănătoase ar urma să fie făcută de cătreMinisterul Sănătății.
•Sorin Minea, președintele Romalimenta (FederațiaPatronală Română din Industria Alimentară), critică ideile celordoi plarlamentari. „Domnul senator și domnul deputat nuștiu că a avut loc o discuție pe tema asta, să se pună etichete dediferite culori pe produsele alimentare, la nivelul ComisieIEuropene. Și Comisia Europeană care a respins propunerea.Să spunem că pui bulina albă, de produs sănătos, pe lapte, și cearoșie, pe carne. Dar știați că trigliceridele din lapte sunt maipericuloase decât cele din carne? Sau pui bulina albă pe verdețuri,dar studiile au arătat că un regim bazat exclusiv pe vegetale estenociv. Comisia Europeană a respins propunerea pentru că avertizareaar putea fi falsă și ar putea induce în eroare consumatorii”, adeclarat Sorin Minea pentru gândul.
•Președintele Institutului de Cercetări Alimentare, prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, ar vrea buline colorate pealimente, cu condiția ca acestea să fie aplicate corect.„Eu cred că este un pas spre a-i ușura alegerea unuicumpărător conștient. În cazul în care s-ar aplica în mod corect,l-ar ajuta pe cumpărător să se descurce în jungla asta de aditivialimentari despre care nu știe mare lucru. E ca atunci când trecipe lângă un bloc care ți se pare frumos și rezistent, dar abiaatunci când vezi bulina roșie pe el începi să te gândești că areprobleme la structură”.

De-a lungul vremii, au mai existat în România inițiativedirecționate împotriva alimentelor considerate nesănătoase. Cea maivizibilă dintre ele a fost propunerea ministrului Sănătății, CsekeAttila, care a anunțat la începutul anului că va taxa suplimentarprodusele cu un conținut ridicat de grăsimi, sare, zahăr sauaditivi alimentari. A urmat o lungă și aprinsă dezbatere publică,iar propunerea nu a fost pusă în practică nici până astăzi.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
O bătrână l-a lăsat pe un om al străzii să doarmă o noapte în casa...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide