Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a anunțatsâmbătă că Guvernul ia în calcul creșterea salariilor de la 1ianuarie 2011, dar că nu a fost stabilit încă un procent clar,potrivit declarațiilor făcute într-un i nterviu acordat hotnews.ro.Ulterior, reprezentanții PDL au precizat și nivelul majorării, decel puțin 14%, creștere de care ar urma să beneficieze întregulsistem bugetar. Ei au asigurat că măsurile „sunt certe”, fiinddiscutate cu organismele internaționale. „Va exista o majorare asalariilor de minimum 14 la sută pentru întreg sistemul bugetar dinRomânia, în anul 2011, discutată cu reprezentanții FMI. S-aîncercat o negociere pentru ca salariile mici să fie majorate maimult, însă această măsură ar produce un dezechilibru”, a spusdeputatul PDL Petru Călian, membru al Comisiei de Buget-Finanțe aCamerei Deputaților, citat de Mediafax. El a explicat că pentru arezolva situația veniturilor mici din sistemul bugetar, s-aconvenit ca salariul minim net să nu fie sub 600 de lei, ceea ceînseamnă că niciun angajat din sistemul de stat nu va pleca acasăcu mai puțin de 600 de lei pe lună. Vor exista însă și situații încare lefurile unor angajați la stat nu vor ajunge la 600 de lei,chiar și cu mărirea promisă. Călian asigură că aceste salarii vorfi „calibrate” până la 600 de lei.
Măsura creșterii salariilor a fost confirmată și de reprezentanțiiMinisterului de Finanțe, care au precizat pentru Agerpres cămajorarea ar putea fi mai mică în condițiile în care vor fibugetate plăți ale orelor suplimentare pentru 2011.
Veștile de acum sunt mai bune decât cele anunțate la începutullunii august de către premierul Emil Boc, imediat după încheiereavizitei de evaluare a acordului cu Fondul. El a promis că în 2011,salariile reduse cu 25% ale angajaților la stat vor crește cu 10%,cu condiția renunțării la al 13-lea salariu. Atunci, reprezentanțiiFMI au recomandat autorităților ca scăderea cu 25% a salariilorbugetarilor să nu fie inversată anul viitor.
Salariații cu venituri mici, cel mai severafectați
Noua abordare a guvernanților pare să aibă la bază o nouă sugestiea principalului său creditor, Fondul Monetar Internațional (FMI).Totodată, FMI cere ca cel de-al treisprezecelea salariu alangajațiilor din sectorul public să fie acordat, susțin sursesindicale citate de Realitatea TV. Fondul are o viziune proprie șicu privire la politica de angajări pe care urmează să o adoptestatul român. Ideea principală: la șapte plecări din sistem va fiangajat doar un singur om.
Ideea unei majorări a salariilor cu un procent unic este radicaldiferită de cea vehiculată de Guvern în urmă cu o lună. Atunci,reprezentanții Executivului propuneau creșteri diferențiate, peșase tranșe de venit pentru salariile bugetarilor în 2011.