PDL își va asuma răspunderea miercuri, în fața UDMR, pe Legea Statutului minorităților

PDL își va asuma răspunderea miercuri, în fața UDMR, pe Legea Statutului minorităților
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 15:37

Premierul Emil Boc a anunțat, luni, că PDL va semna – cel maiprobabil, miercuri – împreună cu UDMR și celelalte formațiuniaflate la putere protocolul coaliției de guvernare. La Congresul dela Oradea, maghiarii au declarat că vor stabili termene concretepentru adoptarea actelor normative prevăzute în document, printreacestea aflându-se Legea Statutului minorităților și Legeareorganizării regiunilor de dezvoltare, extrem de importante pentrupoliticienii maghiari.

Doar două zile au mai rămas până când PDL va fi nevoit, înîncercarea de a păstra la putere actuala formulă politică, să deaasigurări partenerilor unguri că vor susține în Parlament douădintre legile extrem de importante pentru politica UDMR – LegeaStatutului minorităților și Legea reorganizării regiunilor dedezvoltare. Miercuri va fi semnat la București protocolulcoaliției, care prevede, între altele, termene exacte până la carelegile vor fi adoptate.

Noul lider al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România,Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă pentru gândul că, în opinia sa,cel mai important punct de pe agenda protocolului este Legeaminorităților.

„Noi credem că, dacă există voință politică și majoritateparlamentară, această lege poate și trebuie să fie adoptată până lasfârșitul lui 2011, cel mai târziu”, a precizat Hunor, care lasă săse înțeleagă că UDMR nu va mai face niciun fel de compromis.

„Sper ca adoptarea să se facă prin vot în Parlament, dar, dacănu merge, ne stă la dispoziție și calea asumării răspunderii, ca oinstituție constituțională”, a mai spus el.

Proaspăt alesul președinte al UDMR s-a arătat foarte ferm în acondiționa adoptarea acestei legi de rămânerea la guvernare aformațiunii sale politice.

„Dacă un anumit proiect, o anumită inițiativă pică din aceastăagendă, fie din cauza PDL-ului, fie din cauza noastră, înseamnă cănu mai avem majoritate parlamentară. (…) Iar când nu vom aveamajoritate, în Parlament, pe un anumit punct din protocol, atunci,într-adevăr, guvernul nu mai are susținere”, a mai spusHunor.

Ponta: „Nu e vinovat cine cere”

Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat referitor la acestecondiționări venite din partea UDMR că era de așteptat o astfel depresiune.

„PDL depinde de UDMR, iar Uniunea nu putea pierde un astfel demoment. Nu e de vină cine cere, rămâne însă de văzut ce va da PDL.Și aici nu e vorba doar de Legea Statutului minorităților, ci și decea a reorganizării regiunilor”, a precizat Ponta.

COOPERAREOpoziția a semnat protocolul înainteaPuterii

Astăzi, Uniunea Social-Liberală a semnat un protocol de colaborarecu cele cinci mari centrale sindicale – CNSLR – Frăția, BNS,”Cartel ALFA”, CSDR, „Meridian” – precum și cu trei mari structuripatronale – UGIR – 1903, CONPIROM și CPISC. Protocolul stabileștemodalități de susținere reciprocă a modificărilor legislațieimuncii și legislației economice. Printre semnatari se numără VictorPonta, Crin Antonescu, Marius Petcu, Bogdan Hossu, Cezar Corâci,Adrian Izvoranu. Liderii de sindicat nu au fost în măsură să anunțedacă și câți oameni ar putea participa la eventuale mitinguriorganizate în ziua dezbaterii moțiunii de cenzură depusă deopoziție împotriva guvernului, în condițiile în care acesta își vaasuma răspunderea pe Codul Muncii, în data de 8 martie.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple în...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...