Pe hârtie, bugetul României stă mai bine. Cum arată situația din economia reală

Redactor:
Victor Rotariu
Pe hârtie, bugetul României stă mai bine. Cum arată situația din economia reală
În iulie și august, Guvernul a reușit, prin majorarea TVA și prin tăierea cu un sfert a salariilor bugetarilor, să echilibreze, cât de cât, finanțele publice. Faptul că Executivul are șanse din ce în ce mai mari să respecte ținta de deficit bugetar de 6,4% din PIB impusă de FMI nu garantează însă revenirea economică.

În iulie și august, Guvernul a reușit, prin majorarea TVA șiprin tăierea cu un sfert a salariilor bugetarilor, să echilibreze,cât de cât, finanțele publice. Faptul că Executivul are șanse dince în ce mai mari să respecte ținta de deficit bugetar de 6,4% dinPIB impusă de FMI nu garantează însă revenirea economică. Ba dincontră, spun economiștii, care subliniază că cifrele legate debuget arată mai bine după ce s-au luat măsuri care au îngreunatieșirea din recesiune.

În primele opt luni ale acestui an, veniturile statului aucrescut cu 2,9% față de perioada similară din 2009, motivulprincipal fiind majorarea accizelor de la începutul acestui an și aTVA din iulie, conform execuției bugetare făcută publică marți deMinisterul de Finanțe.

Astfel, în primele opt luni, doar din accize s-a încasat maimult cu circa 260 de milioane de euro față de perioada similară aanului trecut.
În același timp, încasările din TVA s-au majorat cu nu mai puțin de31%, până la 6,85 miliarde de lei, în iulie și august, față deaceeași perioadă din 2009.

Măsurile care au ajutat bugetul amână revenireaeconomică

„Faptul că Guvernul dă semne că remediază problema deficituluibugetar nu înseamnă că ieșim mai repede din recesiune sau că vomavea o creștere economică mai mare în 2010. Creșterea economicăpoate veni doar din două surse: exporturile sau consumul intern.Pentru că măsurile luate au vizat fie majorarea taxelor șiimpozitelor, cum este cazul TVA, și reducerea cheltuielilorpublice, deci a cererii de bunuri și servicii din partea statului,creșterea economică nu va fi adusă sau amplificată de Guvern, badin contră”, a declarat pentru gândul Matei Păun, managing partnerBAC Investment Bank.

Mediul de afaceri, prin patronate, a atras atenția asupra”mirajului” majorării TVA, măsură care, luată pentru a supliniimposibilitatea tăierii pensiilor, a contribuit substanțial lascăderea consumului, încetinind revenirea economică. În decembrieanul trecut se estima că economia va crește cu 1,3% din PIB anulacesta. După vizita FMI din august, cifra a fost modificată înrecesiune de 1,9% din PIB, inclusiv din cauza majorării TVA.

Statul a mai obținut în primele opt luni ale acestui an veniturimai mari decât în perioada similară a anului trecut și la capitolultaxe de proprietate (creștere de 12,9%, respectiv de 67 de milioanede euro).
Majorarea taxelor și lipsa măsurilor de stimulare a creării de noilocuri de muncă au determinat scăderi vizibile la două capitolefoarte importante: contribuțiile de asigurări sociale și impozitulpe venit și salarii.

Astfel, în perioada ianuarie-august statul a strâns doar 7,3miliarde de euro la bugetul de asigurări, în scădere cu 5,7% fațăde același interval din 2009. Scăderile de salarii din mediulprivat și, din iulie, din mediul bugetar au afectat imediat șiîncasările din impozitul pe salarii și venituri, care au scăzut înperioada precizată cu 2%, respectiv cu aproape 550 de milioane deeuro.

Statul a tăiat din salarii, dar și dininvestiții

În ceea ce privește cheltuielile statului, Guvernul a reușit, printăierea salariilor, să micșoreze creșterea acestora față deperioada similară din 2009 de la 3,2% în iulie la 1,3% înaugust.

Economia totală făcută de stat când vine vorba despre lefurilebugetarilor este de 6,8% față de aceeași perioadă de anul trecut,respectiv de 520 de milioane de euro. Din păcate însă, subliniazăeconomiștii, statul continuă să se folosească de scădereainvestițiilor pentru a suplini alte reduceri.

Conform execuției bugetare pe luna august, Guvernul a folosit cupeste 640 de milioane de euro mai puțin pentru cheltuieli decapital decât în 2009, ceea ce înseamnă o scădere de 23,3%, ușormai mare decât cea de 23,2% înregistrată în iulie.

Guvernul a tăiat din salarii și din investiții, însă nu și dincheltuielile cu asistența socială sau din cele legate de bunurileși serviciile achiziționate de stat, care variază de lamedicamentele necesare în spitale la diverse proiecte locale saunoi sedii ale administrației, locală sau centrală. Statul acheltuit în primele opt luni ale acestui an 11 miliarde de euro peasistența socială, cu un miliard de euro mai mult decât în aceeașiperioadă a anului trecut, adică aproape jumătate din totalulveniturilor înregistrate.

MĂSURI Cuma încercat Guvernul să salveze bugetul

lMajorarea TVA de la 19% la 24%, ca urmare a imposibilității de atăia 15% din pensii
lScăderea salariilor bugetarilor cu 25%, concomitent cu un plan de100.000 de concedieri în sistemul bugetar
lRenunțarea la investiții. În primele opt luni ale anului,cheltuielile de capital au fost cu 23,3% mai mici decât în aceeașiperioadă a anului trecut

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
O fetiță s-a născut în autospeciala SMURD. Salvator: „A fost cea mai intensă senzație pe...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide