• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Pedeliștii au „luat lumină” de la „soarele” Udrea. Cum i-a temperat Blaga pe fanii Elenei-„Kill Bill”. GALERIE FOTO

Înscăunarea oficială a Elenei Udrea la șefia organizației București declanșează intrarea în linie dreaptă a luptei pentru putere la vârful PDL

Înscăunarea oficială a Elenei Udrea la șefia organizațieiBucurești declanșează intrarea în linie dreaptă a luptei pentruputere la vârful PDL. În pofida încercărilor de a păstra aparențablocului monolit, ceremonia desfășurată duminică la PalatulParlamentului a conturat cele două tabere: Udrea versus Blaga. Dupălaudele aduse de mai mulți lideri democrat-liberali mi-nistruluiTurismului și Dezvoltării, re-date prin cugetări precum: „soarelePDL”, „motorul politicii”, „femeia care dă ora exactă în politicaromânească”, „Kill Bill-ul politicii”, „inteligentă, frumoasă,tenace, cu anduranță la mediul general dezgustător al politiciiromânesti”, secretarul general Vasile Blaga a fost singurul carei-a reamintit Elenei Udrea posibilitatea „înfrângerii” la alegerilepentru Primăria Capitalei.

Timp de mai bine de două ore, cei o mie de delegați prezenți laCon-siliul de Coordonare au asistat la o ve-ritabilă întrecere deomagii aduse de par-lamentari, miniștri, primari și oameni cuinfluență în partid. Tonul a fost dat de către șeful Apărării,Gabriel Oprea, care, după ce a inventariat calitățile colegei de laDezvoltare – „seriozitate, eficiență, perseverență” -, a dat șicheia greutății vorbelor sale: „Doamna ministru este un lidercompetent. O spune un om care nu o laudă nici pe maică-sa dacă nu omerită”. O formulare mai plastică a găsit vicepreședintele CristianBoureanu, conform căruia Udrea este „motorul unei generații”,reprezentând totodată „femeile care sunt chemate să dea ora exactăîn politica românească”. Vicepreședintele Raluca Turcan a mers șimai departe, comparând-o pe candidată cu prototipul femeii care,pentru a se răzbuna, își nimicește toți adversarii:

„Elena Udrea poate fi un veritabil Kill Bill al politiciiromânești”. Trecând prin sintagma soarelui care răsare a viceluiIoan Oltean („A fost un timp când pentru PDL soarele a răsărit dela București. Sunt convins că, prin alegerea noului președinte,organizația va deveni din nou locul de unde răsare soarele”), corullăudătorilor l-a inclus și pe ministrul Educației. Daniel Funeriu adat-o ca pildă Educației pe colega sa de Cabinet: „Dragă Elena,sunt absolut convins că vei reuși să ai o resursă umană bineselectată, bine pregătită și bine răsplătită. Educația din Româniatrebuie să facă exact același lucru pentru întreaga țară”. RobertaAnastase n-a vrut să rămână mai prejos și a mărturisit pioasă că avenit la ședință „să ia lumină”. Teodor Baconschi a fost însăcampionul absolut: „Eu, Elena, sunt foarte bucuros să lucrez cutine. Trebuie să faci eforturi monumentale să nu cazi sub farmecultău, în calitate de coleg. Ești inteligentă, ești frumoasă, eștitenace, ai anduranță la mediul general dezgustător al politiciiromânești și nu te deranjează vecinătatea oamenilor devaloare”.

CLICKAICI PENTRU GALERIE FOTO

Udrea către Blaga: „Pe hartă, Bucureștiul e de parteadumneavoastră”

Toate aceste discursuri au con-trastat cu atitudinea lui VasileBlaga, singurul care, în marea de fraze laudative, a luat în calculși posibilitatea eșecului. Prezentat de Udrea drept „mâna fermă apartidului”, secretarul general a tem-perat tonul discursurilor: „Acandida pentru București nu este doar un act de responsabilitatemare, e și unul de cu­raj și te felicit pentru acest curaj, dar tefelicit să iei și măsurile care se impun, pentru că, dacă vomcâștiga Bucu­reștiul, succesul va fi al întregii orga­nizații, dacăvei pierde, pierderea va fi a ta”. Cu toate acestea, Udrea a ținutsă asigure pe toată lumea că „așa-zisa dispută cu Vasile Blaga esteaiuritoare”, făcând chiar o declarație-cadou pentru secretarulgeneral prin trimiterea la harta puterii în PDL, schițată degândul: „Pe harta pe care o arată presa, Bucureștiul e de parteadumneavoastră!”.

Autoprezentându-se drept „can-didat la președinție, lapreședinția or­ga­­­­nizației, desigur”, Udrea și-a lansatcandidatura printr-un atac direct la Oprescu: „Vreau să scă­pămBucureștiul de Oprescu, cel mai slab primar pe care l-a avutCapitala în ultimii 20 de ani. Bucureștiul e pe mâna unui doctorcare nu nimerește diagnosticul. Ce a făcut în doi ani? A trădatîncrederea bucureștenilor”, și-a lansat Udrea speech-ul, având cațintă pre­ponderentă tabă­ra pesedistă: „Cât timp mai lăsăm PSD-ulsă frâneze România? În spatele lui Ponta se află aceeași caracatițăcu care PDL se luptă de atâția ani”. Cât pri­veș­­te propriul săuplan, Udrea a bifat „renaș­terea militantismului”, metroul înDrumul Taberei, construcția de grădi­ni­țe, locuințe ieftine pentrutineri și „un București pentru turiști”.

CITEȘTE ȘI Elena Udrea a fostaleasă președinte al PDL București

Tags:
Inchide