Pensionari cu bisturiu în mână. Cum a greșit o „manoperă oarbă” un ginecolog de 72 de ani

Redactor:
Diana Marcu
Redactor:
Mădălina Chițu
Pensionari cu bisturiu în mână.  Cum a greșit o „manoperă oarbă” un ginecolog de 72 de ani
Un medic pensionar a perforat uterul unei femei într-o operație de chiuretaj. Pacienta zice că doctorului îi tremurau mâinile și nu vedea bine

Un medic din Ineu face un chiuretaj și perforează uterul uneifemei. Medicul are 72 de ani, este pensionar și profesează lasingurul cabinet ginecologic din oraș. „În timpul intervenției amvăzut că îi tremurau mâinile și cred că nici nu vedea bine”, asusținut femeia ulterior. Medicul Nicolae Bulzan nu dă însă vina pevârstă, ci pe manevra medicală. „Chiuretajul e o manoperă oarbă”, aexplicat el pentru Gândul. „Se putea întâmpla oricui, am avutghinion”. „La 72 de ani, cât are doctorul Bulzan, are oresponsabilitate morală cel care i-a acordat drept de liberăpractică de la Colegiul Medicilor Arad”, spune directorulmaternității Arad, doctor Sorin Prișcă.

În Germania, la 72 de ani, medicul Bulzan ar fi putut doar săofere consultanță, n-ar fi avut dreptul să opereze, completeazăVasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.Însă în România, țară care trăiește un adevărat exod al medicilor,”doctorul Bulzan” este, deseori, unica soluție pentru mulțipacienți. În condițiile în care tinerii pleacă, spitalele se golesciar pensionarii vor fi chemați de acasă să facă operații. Înprezent, media de vârstă a corpului medical e de 49 de ani, eacrescând cu un an la fiecare doi ani. În 2050, în ritmul actual demigrare a medicilor tineri, vom fi operați de medici de 70 deani.

Pe manoperele clasice, vârstnicii au mai puține erori șigreșeli. La avort, pot exista accidente și incidente”, spune prof.Astărăstoae, găsindu-i cir­cum­stanțe atenuante medicului din Ineu.Dar tot el subliniază că medicul respectiv n-ar mai fi avut dreptde a opera.

• În România, medicul NicolaeBulzan ține la 72 de ani o chiuretă în mână. La vârstaasta, în Germania, el n-ar fi avut voie decât să ofereconsultanță, spune prof. dr. Vasile Astărăstoae,președintele Colegiului Medicilor din România. Dupăpensionare, la 67 – 68 de ani, un medic din Uniunea Europenă arevoie să lucreze la privat un an, maximum doi, după careface doar consultanță, spune șeful CMR.
• În România însă, un medic poateprofesa până la 70 de ani în sistemul public și nelimitat – însistemul privat, dacă obține un certificat medical care să-ldeclare apt. Iar certificatul medical se obține anual de laColegiul Medicilor, care numără 51.452 de medici. Cum 4.300 dintreei au peste 65 de ani, sistemul medical românesc e îmbătrânit.

În 2050, ne vor trata medici de 69 de ani

În condițiile în care doctorii tineri aleg să plece din țară șidin spitalele românești lipsesc specialiștii, sistemul medicalromânesc este obligat să apeleze la medicii pensionari.
• În România, media devârstă a corpului medical este de peste 49 de ani,potrivit datelor CMR.
•Această medie vacrește cu un an, la fiecare doi ani de zile. Așa că te trezești căești tratat de medici din ce în ce mai bătrâni„, susțineVasile Astărăstoae. „La orice specializare, un medic de peste 49 deani arată o îmbătrânire a profesioniștilor”, conchide șefulColegiului.
• Un calcul simplu arată că, înacest ritm, în 40 de ani vom ajunge să fim tratați de medici de 70de ani. Astfel, în 2020, media de vârstă a corpului medical dinRomânia va fi de 54 de ani, în 2030 – de 59, iar în 2050 de 69 deani.

Citește mai departe în paginaurmătoare

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Amenzi USTURĂTOARE dacă rupi florile la munte! Grijă mare, puțini români își permit să le...
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Pe Cristian Boureanu l-au ajuns problemele vârstei. Unde a fost surprins fostul soț al Valentinei...
S-a aflat secretul! De ce evită Lidl o anumită zonă geografică din România. Nu e...
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide