Pentru că nu mai sunt bani, Guvernul testează injecția de taxe pe toate salariile

Redactor:
Raluca Ion
Pentru că nu mai sunt bani, Guvernul testează injecția de taxe pe toate salariile
Contribuția la Fondul de asigurări de sănătate ar putea fi majorată de la 10,7 la 14%, ceea ce ar crește cu 20% valoarea fondului, a declarat, miercuri, directorul CNAS, Adina Geană.

Directoarea CNAS, Adina Geană, a declarat ieri că sumele plătitela Fondul de asigurări de sănătate ar putea fi majorate de la 10,7la 14%, ceea ce ar crește cu 20% valoarea fondului. A fostcontrazisă imediat de șeful ei, Lucian Duță: „CNAS a făcut doarniște analize și o simulare referitoare la ceea ce a însemnatfuncționarea fondului pe vechea cotă și pe cota nouă. Dar nu sepune problema majorării contribuției la fond”, a spus el. Creștereacontribuției ar echivala cu un impozit pus pe salariile tuturorangajaților din România. Dar autoritățile văd în ea o șansă de acrește valoarea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale deSănătate. În România, bugetul alocat spitalelor este la doar 60%din necesar. Din cauza subfinanțării, spitale de top precumSpitalul Universitar din Bucureștiau ajuns să mai aibă în cont doar 12 lei.

Până unde trebuie să investească statul în Sănătate șide unde ar trebui să intervină investitorii privați

Contribuția la Fondul de asigurări de sănătate ar putea fimajorată de la 10,7 la 14%, ceea ce ar crește cu 20% valoareafondului, a declarat, miercuri, directorul CNAS, Adina Geană,citată de Mediafax.

Ministerul Sănătății și CNAS pregătesc în acest sens chiar unproiect de act normativ, a adăugat ea. „Dacă s-ar accepta aceastăcreștere a contribuției, atunci valoarea Fondului Național Unic deAsigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) ar crește cu 20%”, a spusAdina Geană, la seminarul „Până unde trebuie să investească statulîn Sănătate și de unde ar trebui să intervină investitoriiprivați?”, organizat de Ziarul Financiar.

În prezent, la Fondul Național de Asigurări de Sănătate secolectează doar 60% din necesar. „Poate pare melodramatic, dar nuavem soluții pentru extinderea colectării. Există categorii pentrucare a început executarea silită”, s-a plâns directorul CNAS. Dincei 21 de milioane de locuitori, 11,6 milioane sunt scutiți de laplata contribuției la Fond și doar 4,1 milioane plătesc. Dintre ceiscutiți, mulți sunt copii, categorie care consumă foarte multeservicii medicale.

„Banii în 2010 vor fi repartizați către toate sectoarele înlimita fondurilor existente. Am preconizat o colectă de 1,4miliarde de lei pe lună. În primele trei luni, ianuarie-martie, amcolectat lunar câte 1,1 miliarde de lei, iar în aprilie 0,9miliarde de lei. Avem practic voie să utilizăm bani, dar nu îiavem. Necesarul ar fi de 1,7 miliarde de lei pe lună”, a maiexplicat Adina Geană. Ea s-a referit și la problema concediilormedicale, arătând că în 2009 au fost eliberate în total concediimedicale cumulate pentru 292 de ani, „cifră de CarteaRecordurilor”.

„CNAS a făcut doar niște analize”

La scurtă vreme după declarațiile Adinei Geană, au venit celeale președintelui CNAS, Lucian Duță, care le infirmă. „Infirmcategoric afirmațiile directorului CNAS privind majorareacontribuției la Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. CNASa făcut doar niște analize și o simulare referitoare la ceea ce aînsemnat funcționarea fondului pe vechea cotă și pe cota nouă.

Citește în pagina următoare despre finanțarea șinecesarul de finanțare din sănătate

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide