PERCHEZIȚII în București, Constanța, Ploiești, dar și în Germania și Italia, într-un caz de FRAUDE INFORMATICE

PERCHEZIȚII în București, Constanța, Ploiești, dar și în Germania și Italia, într-un caz de FRAUDE INFORMATICE
Publicat: 14/11/2012, 09:12
Actualizat: 29/07/2014, 21:49

Procurorii DIICOT și autoritățile germane și italiene fac, miercuri, simultan, 32 de percheziții în București, Constanța și Ploiești, precum și în Germania și Italia, într-un caz de fraude informatice, membrii grupării fiind ajutați de un agent de la Serviciul de Investigații Criminale Sector 6.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Organizate București, au destructurat un grup infracțional organizat transfrontalier, constituit din 29 de persoane, specializat în săvârșirea de infracțiuni prin intermediul sistemelor și rețelelor informatice.

În această cauză, procurorii DIICOT, împreună cu autoritățile judiciare germane și italiene, fac, simultan și coordonat, 32 de percheziții domiciliare în municipiile București, Constanța și Ploiești, precum și pe teritoriile Germaniei și Italiei. La finalul perchezițiilor, 40 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT.

Membrii grupării sunt suspectați că au confecționat echipamente artizanale pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică. Dispozitivele erau confecționate în România, transportate prin intermediul unor firme de curierat în Germania și Italia și vândute altor persoane, pentru activități de skimming, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Datele cardurilor astfel obținute erau folosite pentru inscripționarea de carduri blank și ulterior pentru retrageri frauduloase de bani de la ATM-uri sau efectuarea de operațiuni financiare frauduloase la POS-uri, în state ale Uniunii Europene.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au fost ajutați de un agent de poliție de la Serviciul de Investigații Criminale Sector 6 din Poliția Capitalei, care a pus la dispoziția grupării datele de stare civilă aparținând unui număr de 55 de cetățeni români, obținute prin interogarea bazei de date informatice privind evidența persoanelor. Aceste date au fost folosite în cadrul activității infracționale, pentru falsificarea de cărți de identitate și deschiderea frauduloasă de conturi bancare sau conturi de paypal.

Învinuiții mai sunt acuzați că au lansat atacuri de tip „phishing”, fiind vizați clienții și utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal, în vederea obținerii frauduloase atât a datelor de autentificare, respectiv conturi de utilizatori și parolele aferente, la nivelul platformei on-line, cât și a datelor confidențiale privind cardurile bancare atașate conturilor.

„O altă componentă a activității infracționale a vizat a inducerea în eroare a mai multor părți vătămate, cu ocazii unor licitații fictive organizate pe site-uri de profil”, a precizat DIICOT.

Ca mod de operare, membrii grupării postau pe site-urile de comerț electronic anunțuri de vânzare având ca obiect în principal bijuterii și ceasuri de mână de valori mari și purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate învinuiții nu le dețineau.

Aceștia încasau banii pentru aceste obiecte prin conturi aferente platformei de plăți on-line Paypal, fără a le livra părților vătămate.

Procurorii DIICOT au cooperat în această cauză cu autoritățile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda și Statele Unite ale Americii. Suportul tehnic al operațiunii a fost asigurat de către DOS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului