PIAȚA AUTO. România este campioana Europei la înmatriculări de autoturisme noi, dar vânzările scad. De ce s-au înghesuit românii să-și ia mașină nouă

PIAȚA AUTO. România este campioana Europei la înmatriculări de autoturisme noi, dar vânzările scad. De ce s-au înghesuit românii să-și ia mașină nouă
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a lansat astăzi un raport privind înmatriculările de mașini noi în Europa, pe primele două luni ale anului 2012. România a înregistrat cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, cu 54%, comparativ cu perioada similară a anului trecut

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a lansat astăzi un raport privind înmatriculările de mașini noi în Europa, pe primele două luni ale anului 2012. România a înregistrat cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, cu 54%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Alte țări care au înregistrat creșteri semnificative la înmatriculările de mașini noi au fost Ungaria, Bulgaria, Polonia, Estonia, Slovacia sau Danemarca. Marile piețe auto tradiționale din Europa, precum Germania sau Franța, au înregistrat scăderi, ceea ce s-a întâmplat și cu țările europene aflate în criză, precum Grecia, Portugalia și Italia.

Paradoxal, cifrele anunțate tot astăzi de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) din România arată că, în aceeași perioadă (ianuarie-februarie 2012), vânzările de autoturisme noi au scăzut în România cu 7%, față de perioada similară din 2011.

Diferența imensă dintre evoluția vânzărilor și a înmatriculărilor de autoturisme noi, așa cum o arată cele două rapoarte, se datorează faptului că există un decalaj între momentul în care producătorii și importatorii raportează vânzarea unei mașini – imediat ce încheie tranzacția cu clientul, și momentul în care clientul o înmatriculează efectiv la Poliție.

Astfel, de obicei decalajul ajunge la 30 de zile, însă pot apărea întârzieri chiar și de 90 de zile, au explicat pentru gândul specialiști în domeniul auto.

„La sfârșitul anului 2011, a fost o mare aglomerație la înmatriculări, pentru că s-a schimbat legea cu taxa auto, apoi s-a dat acel anunț cu prelungirea formei actuale până la sfârșitul anului 2012. Anunțul a venit însă prin ianuarie”, a dat o posibilă explicație pentru gândul Constantin Stroe, vicepreședintele Consiliului de Administrație al Dacia Group.

Modificarea legii presupunea și o reducere maximă de 25% a taxei pentru unele mașini nou înmatriculate.

Explicația creșterii de înmatriculări ca urmare a modificării taxei auto nu ar fi trebuit însă să aibă un efect atât de accentuat, pentru că taxa auto pentru mașinile Euro 5, noi, nu era modificată de noua lege, au declarat pentru gândul surse din piața auto. Este posibil însă să se fi creat o percepție greșită a românilor față de aceste modificări legislative.

„Noi stăm bine comparativ tot cu noi, în privința înmatriculărilor. Altfel, România este o piață destul de lentă. După trei ani de cădere a pieței auto, și la mașinile noi, și la cele second-hand, a început să se manifeste necesitatea reîmprospătării parcurilor auto, ca urmare a uzurii”, mai spune Constantin Stroe.

Într-adevăr, în cifre, numărul autoturismelor noi, înmatriculate în primele două luni ale lui 2012, nu sunt chiar așa impresionante: 9.063 de mașini, față de 5.886 în perioada similară din 2011.

Totuși, în ciuda acestei diferențe de raportare, este cert că românii au cumpărat la un moment dat mai multe mașini noi, iar datele APIA pe anul trecut arată că acest vârf a fost atins în luna noiembrie. Astfel, decalajul dintre vânzare și înmatriculare s-a manifestat probabil, la începutul anului 2012, de unde și creșterea semnificativă.

Cele mai vândute mașini din Europa și din România

La nivel european, grupul Volkswagen conduce topul înmatriculărilor de mașini noi, cu aproape 450.000 de unități înmatriculate în primele două luni ale anului. Grupul german este urmat de grupul PSA (Peugeot și Citroen), apoi de grupul Renault și de Ford. Cea mai mare creștere a numărului de înmatriculări a înregistrat-o însă grupul Jaguar Land Rover (46%).

În România, vânzările de autoturisme noi sunt dominate în primele două luni din 2012 de Dacia, cu peste 2.000 de mașini vândute, urmată de Volkswagen, Skoda, Ford, Renault și Audi.

Cele mai vândute modele sunt Dacia Logan, urmat de Dacia Duster, Skoda Octavia, Dacia Logan MCV și Volkswagen Golf.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide