Planurile investitorilor străini pentru relansarea României: autostrăzi și Campionat European de Fotbal în 2020

Redactor:
Ionuț Morariu
Planurile investitorilor străini pentru relansarea României: autostrăzi și Campionat European de Fotbal în 2020
În condițiile în care măsurile Guvernului s-au dovedit insuficiente pentru a reporni motoarele economiei, Consiliul Investitorilor Străini(FIC) propune autorităților un set de acțiuni, dintre care 12 sunt considerate prioritare.

În condițiile în care măsurile Guvernului s-au doveditinsuficiente pentru a reporni motoarele economiei, ConsiliulInvestitorilor Străini(FIC) propune autorităților un set deacțiuni, dintre care 12 sunt considerate prioritare. Punerea lorimediată în practică ar conduce la o creștere a Produsului InternBrut(PIB) de 11,6% până în 2015. Un alt efect important alaplicării acestor măsuri ar fi apariția a 250.000 de noi locuri demuncă, totul la un cost care nu va depăși 0,7% din PIB. Printre ceicare au contribuit la realizarea acestui document se numără șieconomistul-șef al BNR, Valentin Lazea. Iată câteva dintre cele maiimportante acțiuni:

• Bancă pentruIMM-uri. O măsură care ar genera o creștere de 0,4% aveniturilor la bugetul de stat este susținerea IMM-urilor. „FIC arputea contribui cu capital și expertiză la înființarea uneiinstituții bancare sau a unui fond care să acorde creditesubvenționate pentru această categorie de investitori”, spuneDominic Bruynseels, chief executive officer al BCR. Costurile arechivala cu 0,04% din PIB și ar genera 9.000 de noi locuri demuncă.

• Privatizareaaccelerată a companiilor de stat. Reprezentanțiiinvestorilor străini propun privatizarea, „clară și transparentă”,a unei părți a companiilor de stat prin listarea lor la bursă șiprin vânzări strategice, inclusiv a participațiilor minoritare.”Banii obținuți, circa două miliarde de euro, trebuie direcționațiexclusiv către infrastructură”, precizează Yilmaz Yildirimlar,general manager al Radisson Blu Hotel. Impactul estimat al acesteimăsuri ar duce la o creștere de 2% a PIB-ului.

• Companiiprivate de securitate, în vamă. Propunerile privesc șisistemul fiscal. Oamenii de afaceri cer o simplicare a modalitățiide plată a taxelor, concomitent cu o concentrare a controalelor peacele companii care prezintă un grad mare de risc. În plus, „FIC edispus să angajeze pe propria cheltuială o companie de securitatecare să îmbunătățească controlul vamal”, a afirmat Șerban Toader,senior partner al KPMG România. Prin scăderea evaziunii,aproximativ 460 milioane de euro vor fi disponibile anual pentruinvestiții. Este de așteptat să apară 46.500 de noi locuri demuncă, care să conducă la rândul lor la o creștere de 1,8% aveniturilor bugetare.

• GăzduireaCampionatului European de Fotbal din 2020, șansă pentruinfrastructură și turism. Un impact financiar major asupraeconomiei ar avea organizarea de către România, în parteneriat cuUngaria sau Bulgaria, a Campionatului European de Fotbal din 2020.Vor apărea rapid noi aeroporturi, autostrăzi, hoteluri și stadione.”Investițiile în infrastructură vor conduce la o creștere de 1% aPIB-ului pentru fiecare miliard de euro investit”, a spus ClaudioZito, country manager al ENEL România.

•„Prima Casă”, valabilși pentru a doua casă. O altă măsură promovată de FIC esteînființarea unui Registru al Creanțelor înregistrate de bugetul destat. În privința fondurilor europene, măsura sugerată esteexternalizarea sau centralizarea managementului procesului deaccesare a fondurilor, ceea ce ar conduce la un avans al PIB-uluide 3,6% până în 2015. Totodată, reprezentanții băncilor dinConsiliu susțin că că proiectul „Prima Casă” trebuie continuat,însă într-o nouă formă. Ei militează pentru extinderea lui șipentru clienții care au deja o locuință, concomitent cu reducereagaranțiilor statului la numai 50% din valoarea creditului.

FIC reunește peste 110 companii. Investiții cumulate aleacestora în România depășesc 30 miliarde de euro și reprezintăaproape două treimi din totalul investițiilor străine directerealizate din 1990 până în prezent.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide