Planurile primarului Capitalei, Sorin Oprescu, în prag de iarnă: reabilitarea unor fântâni arteziene din București cu 14 milioane de euro

Planurile primarului Capitalei, Sorin Oprescu, în prag de iarnă: reabilitarea unor fântâni arteziene din București cu 14 milioane de euro
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 23/04/2012, 20:27

Primarul Sorin Oprescu nu vrea să renunțe la reabilitarea fântânilor arteziene, cu bani de la bugetul municipalității. Deși anul trecut Consiliul General a respins două proiecte în acest sens, în valoare totală de aproape 14 milioane de euro, din lipsa banilor, primarul general al Capitalei le-a pus din nou în dezbatere publică.

Potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de primarul general și aflat pe agenda de lucru a comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) cele trei fântâni din Parcul Tineretului ar trebui reabilitate în patru luni cu aproximativ 4 milioane de euro, inclusiv TVA. Cele trei fântâni arteziene din Parcul Tineretului, două dreptunghiulare și una rotundă, ocupă o suprafață totală de 1.835 de metri pătrați.

Din raportul de specialitate rezultă că acestea ar trebui recondiționate prin „decopertarea totală până la beton, prin tencuire, izolarea cuvelor, finisarea cu piatră naturală, înlocuirea conductelor vechi și a pompelor, montarea de tablouri electrice automatizate, înlocuirea pompelor și montarea de sisteme de aerare și oxigenare a lacului și împrejurimilor, cu aspect decorativ și dinamic, cu sisteme de iluminat”.

Proiectul a fost respins anul trecut de consilierii municipali

Pentru executarea acestor lucrări este nevoie de investiții de 3.848.070.000 de euro. Durata de realizare este de patru luni. Din această sumă, calculată de municipalitate la un curs de 4,3 lei pentru un euro, 1,5 milioane de euro reprezintă valoarea construcției și montajul iar restul de aproximativ 2,3 milioane de euro reprezintă costurile pentru 55 de pompe, 309 duze, șase tablouri electrice și a proiectoarelor de 7,5 KW.

Indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobați de Consiliul Tehnico Economic încă de anul trecut. Acest proiect a mai fost introdus de primarul general Sorin Oprescu pe ordinea de zi a ședințeiCGMB însă din cauza prețurilor extrem de mari consilierii municipali l-au repins. Proiectul figurează acum, din nou, pe site-ul municipalității, la categoria proiectelor aflate în lucru la comisiile de specialitate ale CGMB.

Călin Murg, consilier municipal și membru al Comisiei de Utilități Publice, a declarat pentru gândul că „în acest moment proiectul nu a fost luat în discuție. În dezbaterea comisiilor figurează din cauză că primarul general intenționează să-l introducă din nou pe ordinea de zi a ședințelor CGMB”.

Reparea fântânilor de pe Bulevardul Unirii – 10,2 milioane de euro

Un alt proiect care figurează ca fiind în lucru pe lista comisiilor de specialitate este cel legat de repararea fântânilor de pe Bulevardul Unirii. Conform indicatorilor tehnico-economici, investiția se ridică la 10.223.293 de euro, inclusiv TVA, iar durata de execuție este de șase luni.

Potrivit expunerii de motive, semnată de primarul Sorin Oprescu, „soluțiile propuse constau în renovarea, modertnizarea și aducerea complexului de fântâni la standarde europene”. Ansamblul de fântâni de pe Bulevardul Unirii măsoară 17.000 de metri pătrați iar reparațiile capitale vor consta în „lucrări de reabilitare a elementelor de arhitectură, completarea ornamentelor distruse, reparații la sistemul de pompare, canalizare și iluminat, modernizarea duzelor de pulverizare apă și a sistemului de filtrare”.

Din indicatorii tehico-economici rezultă că numai amenajarea terenului va costa 51.000 de euro, asistența tehnică 1,7 milioane de euro iar pentru alte chletuieli a fost prevăzută suma de 2,1 milioane de euro.

Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu a declarat pentru gândul că „proiectul nu putea fi introdus pe site-ul municipalității la proiecte aflate în lucru la comisiile de specialite decât de aparatul de lucru al primarului general. Proiectul a fost respins de CGMB și după respingere se reîntoarce la primarul general. Nu există altă explicație decât aceea că domnul primar general intenționează să-l reintroducă din nou pe ordinea de zi a ședințelor CGMB. Dacă finanțarea se va face din fonduri externe va trece, dacă în continuare este cu bani de la buget va fi respins. Avem alte priorități”.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...