Poliția din Rusia lansează radarul care detectează șoferii beți de la distanță. Ce spune Poliția Română despre NOUL TIP DE RADAR

Poliția din Rusia lansează radarul care detectează șoferii beți de la distanță. Ce spune Poliția Română despre NOUL TIP DE RADAR
PREMIERĂ: UN RADAR CARE DEPISTEAZĂ CONSUMUL DE ALCOOL LA DISTANȚĂ:

Ministrul adjunct de Interne de la Moscova, Serghei Gherasimov, a anunțat luni că Poliția Rutieră din Rusia va începe să folosească un aparat radar care poate detecta de la distanță emanațiile de alcool ale șoferilor, conform agenției Interfax. Poliția din România consideră că ideea e interesantă, utilă și demnă de implementat și pe șoselele noastre.

„Pe parcursul anului, alkolaserul a trecut toate testele necesare și ne așteptăm să fie aprobat pentru utilizare până la sfârșitul anului 2011″, a spus oficialul rus. El a anunțat că radarul va fi instalat doar pe rutele periculoase, cu multe accidente, pentru că „dispozitivul nu este ieftin și ar putea fi folosit cu greu pe scară largă”.

Tehnologia, denumită Alkolaser, a fost lansată în urmă cu un an de o companie rusească, Laser Systems din Sankt Petersburg, și a fost testată de poliție. Aparatul, care poate fi staționar sau mobil, funcționează ca un radar normal, bazându-se pe lansarea unei raze laser către vehiculul inspectat.

„Echipamentul va ajuta la determinarea online a existenței de vapori de alcool înăuntrul unui vehicul aflat în mișcare”, a explicat, în 2010, Vladimir Cernov, directorul adjunct al Institutului de Cercetare Științifică pentru Tehnici Speciale al Ministerului de Interne de la Moscova, citat de The Voice of Russia.

Folosind spectroscopia (știința care studiază interacțiunea dintre materie și diverse forme de energie), aparatul analizează modul în care raza laser se reflectă în molecule specifice, detectând astfel prezența unei substanțe, respectiv vaporii de alcool etilic, în habitaclul mașinii.

Producătorul aparatului susține că radarul poate detecta cantități de alcool emanate pornind de la consumul a 100 de mililitri de votcă sau 300 de mililitri de bere. O alcoolemie de 0,1 în sânge provoacă emanarea unei cantități de vapori de alcool care ajunge la 3 părți la un milion după 30 de minute, în habitaclul unei mașini, susține firma producătoare.

Există însă câteva condiții pentru ca aparatul să poată funcționa corect: geamurile mașinii ar trebui să fie închise, de asemenea și ventilația, distanța până la vehicul să fie de maximum 20 de metri, iar viteza mașinii să nu depășească 120 km/h.

Șeful Poliției Rutiere: „Dacă are omul o sticlă de țuică deschisă, ce faci?”

Lucian Diniță, șeful Poliției Rutiere, a declarat pentru gândul că o astfel de tehnologie ar fi utilă și pe șoselele din România, însă are îndoieli privind funcționalitatea ei.

„Vă spun drept că nu am auzit de așa ceva. Ar fi utilă, dar nu știu cât de relevantă este. Trebuie văzut ce știe aparatul să facă, adică ce caracteristici tehnice are. Dacă omul are o sticlă de țuică deschisă și el nu a consumat nimic, ce faci?”, spune Lucian Diniță.

Șeful Poliției Rutiere a mai explicat că proba oferită de un astfel de radar nu este relevantă în sine, dacă nu se prelevează o probă de la șoferul în cauză. „Trebuie să oprești mașina să verifici”, spune Diniță.

Aceste îndoieli au fost exprimate de altfel și în Rusia, încă de la lansarea Alkolaser, din partea Uniunii Șoferilor din Moscova, conform The Voice of Russia. În mașina detectată de radarul respectiv este posibil să existe un recipient de alcool vărsat sau deschis sau un pasager care a consumat alcool.

Producătorii Alkolaser au spus însă de la bun început că radarul doar dă polițiștilor o informație: mașina trebuie oprită, iar șoferul testat cu alte metode de stabilire a alcoolemiei. De asemenea, Laser Systems le-a transmis șoferilor care s-au plâns că aparatul ar putea fi păcălit de alcoolul din lichidul de parbriz că nu au de ce să se teamă – Alkolaser scanează doar interiorul autovehiculelor.

Inchide