Ponta a dat LISTA fundațiilor chiriașe la RA-APPS. Cum se poate închiria un spațiu de la stat: „Dacă omul știe spațiul și e liber, îl primește”

Publicat: 18/01/2013, 17:50
Actualizat: 29/04/2015, 16:37

Teodor Baconschi, Victor Alistar, Adrian Năstase sau fiica lui Virgil Măgureanu patronează fundații sau asociații care își desfășoară activitatea în imobile ale RA-APPS.

Contactați de gândul, reprezentanții fundațiilor au explicat că au ocupat aceste spații în baza unei simple cereri și că plătesc o chirie de 4 euro pe metru pătrat.

Guvernul a făcut astăzi publică lista asociațiilor și fundațiilor care au spații închiriate de la RA-APPS.

VEZI AICI LISTA FUNDAȚIILOR CHIRIAȘE LA RA-APPS

Cum poate fi închiriat un spațiu de la stat

Potrivit legislației, o fundație poate accesa un spațiu RA-APPS relativ ușor. Trebuie să depună o cerere la RA-APPS și să probeze că asociația funcționează. RA-APPS analizează cererea și îi închiriează spațiul.

Daniela Andreescu, fosta șefă a Secretaritului General al Guvernului, demisă în urma unui scandal legat de regia de stat, a explicat că spațiile RA-APPS pot fi închiriate de fundații și asociații doar că trebuie să știe dacă acele imobile sunt libere și nu au litigii. „Dacă omul știe spațiul și e liber și nu există alte cereri, nici de retrocedare, îl primește. Sunt foarte multe spații libere și RA-APPS nu are interesul să le țină închise și să plătească impozit pentru ele. În aceeași categorie cu fundațiile sunt și organismele de presă, care de foarte multe ori au datorii mari. Asta poate fi oricând folosită ca presiune și dintr-o parte si din cealaltă”, a declarat Andreescu.

Potrivit reprezentanților fundațiilor contactați de gândul, chiriile pentru aceste spații sunt fixe, adică 4 euro pe metru pătrat. Contractele sunt încheiate, în principiu, pe un an de zile și ele se reînnoiesc în fiecare an.

„Nu am nici timp, nici chef să discut”

Pe strada Polonă din București, la numărul 4, funcționează grădinița Ioanid. Imobilul cu spațiul aferent de aproape 1.500 de metri pătrați aparține RA-APPS. Presa a relatat că imobilul a fost închiriat de către Fundația Blue Planet, care este deținută de către Anca Biriș și Răzvan Petrovici. Anca Biriș este fiica lui Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informații. Contactată degândul, Anca Biriș a refuzat să discute despre contractul cu RA-APPS. „De ce credeți că sunt eu obligată să vă relatez ceva despre acestă chestiune? Ar trebui să mă rugați să vă spun ceva. Nu am nici timp, nici chef să discut. Am închiriat ca orice cetățean și am dezvoltat un business cinstit”, a declarat Anca Biriș pentrugândul.Fiica lui Virgil Măgureanu a mai adăugat că ea a preluat contractul cu RA-APPS. Potrivit listei publicate de Ponta fundația plăteșete o chirie de6549 euro.

Fundația Mihaelei Geoană, de 10 ani chiriașă la stat

Pe lângă vila în care locuiește, familia Geoană mai are un contract cu RA-APPS. Fundația Renașterea deținută de către Mihaela Geoană ocupă un imobil RA-APPS de pe strada Eminescu din București. Contactată de gândul, Mihaela Geoana spune că a închiriat imobilul în urmă cu aproximativ 10 ani în baza unei simple cereri. În 2009, fundația soției lui Mircea Geoană a fost declarată fundație de utilitate publică. „Noi am închiriat în urmă cu nouă sau zece ani. Am închirat imobilul în baza unei cereri. Dacă mai rețineți, la acel moment RA-APPS avea voie să dea imobile doar la primii patru oameni din stat, dar aveau mult mai multe astfel că multe fundații au închiriat spații de la RA-APPS”, a declarat Mihaela Geoană pentrugândul.

Soția senatorului Geoană spune că nu știe cât plătește acum chirie, dar știe că tariful nu este negociabil. „Știu că a fost mică la început, dar a crescut acum câțiva ani. Acum știu că plătim mult”, a precizat Mihaela Geoană. Oficial fundația Mihael Geoană plătește o chirie de954 euro pentru un spațiu de233 metri pătrați.

Familia Geoană locuiește într-o vilă RA-APPS de cinci camere de pe strada Cucu Starostescu pentru care plătește o chirie de 3.200 euro. Geoană a declarat pentru gândul că este în căutarea unei locuințe și că în 30-35 de zile va părăsi imobilul RA-APPS.

Fundația Creștin Democrată deținută de către fostul ministru de Externe Teodor Baconschi are sediul într-un imobil al RA-APPS. Fundația al cărei membru fondator este și Mihail Neamțu ocupă o vilă de 500 de metri pătrați pe strada Amiral Balescu, la numarul 19, din cartierul Primăverii. Fundația plătește o chirie de 800 euro pentru un imobil de 220 metri pătrați.

Fundația Europeană Titulescu, al cărei președinte este Adrian Năstase, acum închis la Jilava, ocupă o vilă impozantă de pe bulevardul Kiseleff. Fundația a fost înființată în 1991 și are ca scop principal restituirea operei politico-diplomatice a lui Nicolae Titulescu, dar organizează dezbateri și simpozioane și pe alte teme. În 2001, pe când era premier, Adrian Năstase a declarat fundația de utilitate publică. În același an, FET a primit în folosință pentru 49 de ani imobilul de pe șoseaua Kiseleff.

Victor Alistar a cerut ca statul să-i plătească și chiria

Transparency International Romania, condusă de Victor Alistar, are sediul tot într-un imobil al RA-APPS. Contactat de gândul, Victor Alistar spune că Transparency a închiriat spațiul în 2005 tot în baza unei simple cereri. „Erau obligați să ne pună la dispoziție spațiul pentru că legea prevede că asociațiile de utilitate publică au acest drept; inițal nu au vrut să ne dea spațiul”, a declarat Victor Alistar. Asociația plătește o chirie de aproximativ 6.400 lei pentru un spațiu de 260 de metri pătrați, adică 12 camere. Alistar a explicat că prețul chiriei este fix și nu poate fi negociat.

Transparency a solicitat RA-APPS să fie scutită de plata chiriei. „Am solicitat pentru că așa prevede legea. RA-APPS nu a fost de acord. În opinia mea, este o gravă încălcare a legii”, a declarat Victor Alistar. Transparency plătește o chirie de 2006 euro pentru un spațiu de 480 metri pătrați.

„Am depus cerere și am primit spațiul”

Asociația Europeană pentru Susținerea Drepturilor Omului – Combaterea Discriminării și Corupției are sediul într-un apartament pe Calea Victoriei ce aparține RA-APPS. Viorica Oncioiu, directorul asociației, a relatat pentru gândul că a închiriat spațiul în urmă cu trei ani. „Am depus o cerere la RA-APPS cu toată documenția asociației. Contractul este încheiat pe un an de zile cu posibilitate de prelungire în fiecare an. Plătim chirie 4 euro pe metru pătrat și 2 euro pe spațiile comune. Știu că la asociațiile de revoluționari plătesc mai puțin, adică doar 2 euro”, a explicat Viorica Oncioiu.

Asociația plătește o chirie de346 euro pentru un spațiu de79 metri pătrați.

Presa a relatat că și alte ONG-uri au în chirie imobile de la RA-APPS, printre ele fiind și Fundatia EURISC – Institutul European pentru Risc, Securitate si Managementul Comunicarii, Asociatia Institutul de Studii Libere, Asociatia Sympozion. Tot în spațiile RA-APPS funcționează și asociațiile de revoluționari: Asociatia 21 Decembrie, Asociatia Liga Nationala a Luptatorilor din Decembrie, Asociatia Club 22, Club Televiziunea 22, Federatia Nationala a Revolutionarilor.

Fostul ministrul al Tineretului, Sorin Plăcintă deține fundația „Zi deschisă” care funcționează într-un spațiu al RA-APPS. Potrivit listei publicate de guvernul Ponta, fundația fostului ministru plătește o chirie de805 euro pentru un spațiu de 200 metri pătrați.

Cazul Andreescu: demisă pentru spațiul făcut cadou fostului soț

Un scandal legat de spațiile RA-APPS, care s-a soldat cu o demitere, a izbucnit în 2011 în guvernul Boc. În calitate de Secretar General al Guvernului, Daniela Andreescu a fost acuzată de ANI că a semnat o notă a RA-APPS pentru un spațiu de 105,2 metri pătrați atribuit pentru un an și prelungit până la 5 ani pentru Asociația Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing, la care Aurel Teodorescu, fostul său soț, figura ca președinte și fondator. Spațiul se află la parter, pe strada Matei Basarab, nr 71, în Sectorul 3. „Nu știu să vă spun dacă mai funcționează în spațiul RA-APPS. Am o relație sporadică cu fostul meu soț, așa că nu știu exact. Eu cred că nu, dar nu pot garanta”, a declarat Daniela Andreescu pentru gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația