Ponta a trimis Corpul de Control să verifice situația de la TVR: „Se pare că datoriile sunt mai mari de 120 de milioane de euro”

Ponta a trimis Corpul de Control să verifice situația de la TVR: Se pare că datoriile sunt mai mari de 120 de milioane de euro
Publicat: 06/06/2012, 19:17
Actualizat: 06/06/2012, 19:17

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că a trimis Corpul de Control să verifice situația de la TVR, instituție care a acumulat importante datorii atât către ANAF, cât și față de instituții internaționale care asigură dreptul de televizare a Campionatului European de fotbal și a Jocurilor Olimpice.

„Ieri am trimis, pentru că exista pericolul să nu se transmită Campionatul European de fotbal și parcă și vedem PDL-iștii care până de curând stăteau toată ziua la TVR că ziceau că din cauza Guvernului USL nu se vede fotbal. Erau în stare, ei sunt în stare de orice. Am fost ieri și am verificat, sunt datorii din trecut și, după ziua de marți, trebuie să vedem cum să le plătim, că altfel nu vedem Olimpiada. O televiziune publică, spre deosebire de televiziunile private, de aceea beneficiază de bani publici, ca să transmită evenimente de interes național, ori ne trezeam că dăm banii, dar nu vedem nimic la televizor și, chiar dacă România nu s-a calificat, cred că este dreptul nostru, al celor care plătim taxe către televiziunea publică, să beneficiem de serviciile respective”, a spus Ponta.

Șeful Guvernului a declarat anterior că televiziunea publică a acumulat datorii și către instituții internaționale, nu doar către ANAF, ceea ce ar fi putut periclita transmisia Campionatului European de fotbal, existând și date care indică reținerea, dar neplata contribuțiilor de asigurări sociale pentru doi ani, susține premierul Ponta.

„Zilele acestea, am constatat că datoriile televiziunii românilor nu sunt doar către ANAF și instituții publice românești, ci și către instituții internaționale, iar din trimestrul IV al anului trecut și trimestrul I al acestui an nu s-au plătit ratele contractuale aferente transmisiunilor și s-ar fi putut să ne trezim că nu se transmite Campionatul European de fotbal, nu mai vorbesc de Olimpiadă. Deci, pe lângă cele 120 milioane euro, se pare că sunt și alte datorii”, a spus Ponta. El a precizat că datoria către asociația europeană care gestionează drepturile de televizare a Campionatului European de fotbal și a Olimpiadei, veche de peste un an, se ridică la 15 milioane franci elvețieni.

Premierul a arătat totodată că există date care indică reținerea, dar neplata de către TVR a contribuțiilor de asigurări sociale pentru salariați pe o perioadă de doi ani, ceea ce poate fi considerată infracțiune.

El a precizat că săptămâna viitoare, marți, când Parlamentul va dezbate raportul de activitate al televiziunii publice, va susține depolitizarea TVR.

Alexandru Lăzescu a prezentat, pe 24 mai, într-o conferință de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române.

La aceeași conferință de presă, Lăzescu a mai spus că nu a luat în calcul posibilitatea de a demisiona, pentru că nu este el responsabil de actuala situație financiară a instituției, iar dacă demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare.

Totodată, Lăzescu a precizat că Televiziunea Română va trimite o adresă la ANAF în care va solicita reeșalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcționarea televiziunii.

Însă, prim-ministrul Victor Ponta a declarat, duminică, în legătură cu situația financiară a TVR, că nu are în vedere deblocarea conturilor instituției de către Guvern, întrucât conducerea instituției trebuie să prezinte o soluție pentru datoriile de 120 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani