POVESTEA DIN SPATELE MAJORĂRII TVA. CUM ȘI-A LUAT BĂSESCU MÂNA DE PE GUVERN

Redactor:
Liliana Ruse
POVESTEA DIN SPATELE MAJORĂRII TVA. CUM ȘI-A LUAT BĂSESCU MÂNA DE PE GUVERN
Surse democrat-liberale au relatat că șeful statului le-a cerut încă de joi seara premierului Emil Boc și ministrului Finanțelor Sebastian Vlădescu să facă simulări de reducere a deficitului bugetar, plecând de la ipoteza că pensiile nu vor putea fi reduse cu 15 la sută

Surse democrat-liberale au relatat că șeful statului le-a cerutîncă de joi seara premierului Emil Boc și ministrului FinanțelorSebastian Vlădescu să facă simulări de reducere a deficituluibugetar, plecând de la ipoteza că pensiile nu vor putea fi redusecu 15 la sută.

• „Faceți-vă nu numai un plan B, dar și unul C. Puneți pe hârtieproiectele de lege”, ar fi spus Băsescu, conform surselor citate.Președintele ar fi spus că, de această dată, lasă decizia exclusivla latitudinea guvernului și că nu va fi el cel care va facealegerea.

Cele două opțiuni ale guvernanților erau creșterea TVA la 24 lasută sau creșterea TVA la 22 la sută și impozitarea pensiilor mari,de peste 3.000 de lei, cu 50 la sută, urmând ca pensiile între1.000 și 3.000 de lei să fie impozitate cu 16 la sută. Aceastăultimă variantă a fost puternic susținută de către ministrul deFinanțe, la întâlnirea coaliției de guvernământ de vineri seara.Varianta era agreată și de UDMR, dar cel care s-a opus a fostpremierul Emil Boc. El ar fi spus că orice impozitare a pensiilorva atrage o nouă dispută publică cu opoziția și că există riscul caea să fie atacată la Curtea Constituțională.

Citește și Celedouă bugete ale fam. Catană:”Ne-am mai relaxat că nu ne taiepensia, dar tot ne omoară grija”. Oamenii fac lista cheltuielilordin decembrie

„Apocalipsa”, „variantaneîncrederii” și „ravagii peste tot” – ce au spus Băsescu, Boc șiminiștrii despre creșterea TVA. Blaga: „Nu e cazul de demisie aGuvernului”

Opoziția se pregătește pentru unnou atac la Curte: de ce e neconstituțională nouataxă

Majorarea TVA aduce 1 miliard deeuro la buget. Tăierea pensiilor ar fi adus 1,6miliarde

După decizia din coaliție, ministrul Vlădescu s-a conformatdeciziei prim-ministrului, astfel că ședința de guvern a fost maimult o formalitate.

Anastase și Boagiu agită spiritele în PDL, contestânddecizia anunțată de Boc

Pe Emil Boc îl aștepta însă aseară o ședință grea la partid,după ce, vineri, unii lideri ai PDL, printre care Roberta Anastaseși Anca Boagiu, contestau, neoficial, această decizie. Boc esteconsiderat vinovatul principal pentru creșterea TVA pentru că nui-a presat pe membrii Cabinetului să facă reduceri de cheltuieliîncă de la începutul anului, așa cum le-a cerut Traian Băsescu.

• Deocamdată, singurul care a avut curaj să-și exprimenemulțumirea a fost vicele Sorin Frunzăverde, care a spus vineri căresponsabilii pentru creșterea TVA trebuie să demisioneze.

În plus, liderii locali s-au revoltat împotriva intenției de areduce cotele din buget care revin administrațiilor publice. „Bocs-a înțeles cu miniștrii să facă reducerea asta. Dar miniștrii au80 la sută dintre bugetari și dau afară 20 la sută din ce trebuiedat, iar noi avem 15 la sută din bugetari și trebuie să dăm afară80 la sută”, se plângea un șef de administrație publicălocală.

Inchide