Povestea incredibilă a unei rețele în care organele erau vândute în funcție de naționalitate. IMAGINI ȘOCANTE

Redactor:
Robert Veress
Conducerea unui spital din Africa de Sud a fost condamnată la plata unei amenzi de patru milioane de ranzi (585.000 de euro) pentru transplant ilegal de rinichi proveniți de la brazilieni și români

Conducerea unui spital din Africa de Sud a fost condamnată laplata unei amenzi de patru milioane de ranzi (585.000 de euro)pentru transplant ilegal de rinichi proveniți de la brazilieni șiromâni. Spitalul St. Augustine din Durban face parte din rețeauaNetcare – cea mai mare rețea de clinici și spitale private dinMarea Britanie și Africa de Sud. 110 transplanturi ilegale au fostrealizate în perioada 2001-2003, iar procesul judiciar, care aimplicat punerea sub acuzare a zeci de persoane dintr-o vastă rețeade traficanți de organe, având ca beneficiari pacienți israelieni,a durat mai mulți ani de zile. În septembrie 2010 a fost oficialînvinuită chiar conducerea Netcare, dar un comunicat de marți alrețelei medicale informează că acuzațiile au fost retrasenecondiționat, iar directorul executiv Richard Friedland a anunțatcă va acționa împotriva celor care „au instigat în mod răuvoitor ladeclanșarea procedurilor penale împotriva sa”.

Rinichii transplantați nu au provenit din donații, ci au fostcumpărați de pe „piața liberă”. Inițial, vânzătorii au fostisraelieni, dar, pentru a reduce costurile, achizitorii s-aureorientat către brazilieni și români. Dacă un rinichi israelianera cumpărat cu 20.000 de dolari, pentru unul brazilian sau românse plăteau doar 6.000 de dolari. Rețeaua falsifica acte, astfelîncât să pară că era vorba de donații, respectiv că există legăturide rudenie între „donori” și pacienții la care rinichii erautransplantați.

Pornind de la mărturiile unor brazilieni care și-au donatrinichii, polițiștii sud-africani l-au arestat pe cel consideratcapul rețelei de traficanți, israelianul Ilan Perry. Se pare căacesta a ajuns la o înțelegere cu anchetatorii, fiindcă nu a fosttrimis în instanță ca acuzat, dar a ajuns ca martor în procesulîmpotriva conducerii spitalului St. Augustine. Conform publicațieisud-africane South Africa’s Mercury, Netcare ar fi câștigat circa 2milioane de lire sterline din afacerea transplanturilor ilegale (depeste 5 ori amenda primită), iar directorul Richard Friedland eraîn cunoștință de cauză.

The Times of South Africa notează că procurorii au întocmit olistă cu 109 capete de acuzare, incluzând crima organizată,vătămare corporală, fals în acte și fraudă.

Conform organizației nonguvernamentale americane Organs Watch,Africa de Sud, alături de India, Thailanda, Filipine și China sunt”punctele fierbinți” pe harta globală a țărilor în care se practicătransplanturi ilegale. Africa de Sud se află în capul listei pentrucă dispune de personal medical de top, intervențiile chirurgicalesunt ieftine (tarifele lumii a treia) iar corupția face caintervențiile autorităților să fie extrem de rare.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
S​tandard&Poor’s păstrează ratingul României, dar perspectiva nu este pozitivă. Cîțu: „Victorie! Am reușit imposibilul!”
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide