Preotul care a declanșat SCANDALUL ABUZURILOR SEXUALE în Germania: „Am păstrat prea mult timp tăcerea. M-au bântuit imaginile adolescenților bătuți cu bice și centuri”

Redactor:
Ramona Loznianu
În ianuarie 2010, Klaus Mertes a dezvăluit prin mass-media abuzurile sexuale comise la Colegiul Canisius din Berlin

Preotul iezuit Klaus Mertes, directorul Colegiului Canisius dinBerlin, care a produs un adevărat cutremur când a dezvăluitabuzurile sexuale din școală, vorbește, la un an și jumătate de laeveniment, despre motivele care l-au obligat să păstreze tăcerea șirăspunsul Bisericii la acest scandal, într-un interviu acordatpublicației Der Spiegel.

În ianuarie 2010, Klaus Mertes a dezvăluit prin mass-mediaabuzurile sexuale comise în prestigioasa școală. Era pentru a douaoară când afla de astfel de cazuri și s-a temut că ar putea existași mai multe. La acea dată, douăzeci de foști elevi mărturisiserăabuzurile preoților catolici.

Și acum, preotul regretă că nu a reacționat mai repede și spunecă, pe viitor, va fi mai ofensiv dacă vor mai exista zvonuri înlegătură cu acest subiect.

„Știu exact ce vrei.Vrei să-i biciuiești pe frații tăi”

„Existau zvonuri (cu ani în urmă -n.r.). Ori de câte oriîntrebam foști elevi sau oficiali, mă loveam de tăcere sauatitudini agresive. Am vorbit despre zvonurile pe care le auzisemdespre un preot care era în subordinea mea, în 1996. Apoi, un altpreot, care acum e mort, a țipat la mine cum nu mai țipase nimeni,niciodată: ‘Știu exact ce vrei. Vrei să-i biciuiești pe frațiităi'”, povestește preotul în interviul acordat Spiegel.

Klaus Mertes este de părere că membrii bisericii au minimalizatviolența sexuală și au tăcut prea mult timp. „Am aflat abia în 2010că agresorii își plănuiau abuzurile sistematic. Tăcerea din grup șidin școală funcționează ca o spirală: există tăcerea despre abuz șităcerea despre tăcere. Asta conduce la o structură asemănătoareunei secte în relația dintre călăi și victime, simptom pe care l-amneglijat și l-am minimizat în spațiul public”.

Preotul explică tăcerea prin faptul că tinerilor le era frică sănu piardă relația apropiată pe care o aveau cu agresorii șisentimentul de solidaritate cu grupul. „Există un soi deambivalență nebunească la fiecare caz de abuz. Este o dorințăcopleșitoare de a nu fi evitat și este, în același timp,sentimentul de a fi ceva special, ca rezultat al faptului că eștiparte din grup”, spune Mertes.

Klaus Mertes, directorul Colegiului Canisius dinBerlin

„Nu am dormit nopți larând. M-au bântuit imaginile adolescenților bătuți cu bice șicenturi”

„În 2006, când am primit primul document care descria, pentruprima oară, abuzul comis de alt preot, am fost șocat. Nu am dormitnopți la rând și eram permanent bântuit de imagini care îmi apăreauși în vise: imagini cu adolescenți care erau forțați să se dezbraceși erau bătuți timp de două ore cu bătătoare de covoare, bice șicenturi”, își amintește preotul.

Întrebat de ce nu a acționat atunci, preotul spune că, deși aanunțat poliția, a decis să nu facă public cazul pentru că a crezutcă este o situație particulară, izolată.

De-a lungul anilor, Biserica Catolică nu a dat impresia că arvrea să lămurească situația cazurilor de abuz. Mertes spune că adecis să vorbească după ce a ascultat poveștile a trei victime, în2010.

Abuzuri subbinecuvântări

„Unul dintre cele mai emoționante momente s-a întâmplat câtevaluni mai târziu, când m-am întâlnit cu foști elevi. Erauaproximativ 40 de adulți, unii dintre ei însoțiți de soțiile saupartenerele lor, care stăteau în fața mea și îmi povesteau ce lis-a întâmplat. A fost incredibil de dureros să-i ascult. Aveau unnod în gât și ochii mi s-au umplut de lacrimi. Într-un caz,agresorul a legat abuzul său de o binecuvântare: ‘Tu ești copiluliubit al lui Dumnezeu'”.

În aprilie 2010, cardinalul italian Angelo Sodano a calificatevenimentele din Germania drept „bârfe mărunte de moment”.

„Este de necrezut. Am fost uimit că cineva a putut să spună așaceva și îmi este rușine și astăzi de acele cuvinte”, spune Mertes,care nu i-a dat o replică și s-a mulțumit cu riposta publică acardinalului Christoph Schönborn.

Victime recompensate cu5.000 de euro

S-a hotărât ca victimelor abuzurilor sexuale să li se dea 5.000de euro drept compensație pentru suferințele îndurate. Din 200 devictime, 54 au depus cerere pentru a primi această sumă de bani,iar 30 au primit-o deja.

Klaus Mertes este de părere că Biserica nu discută problemasexualității pentru că se teme că nu poate controla dezbaterea. „Încele din urmă, este vorba despre teama de a pierde puterea. Noipunem întrebări. Răspunsul este o tăcere mormântală”.

„Nu sunt un trădător. Am atras atenția asupra a ceea ce amînvățat ca urmare a cazurilor de abuz. Trebuie să ne uităm la noi,ca Biserică, diferit. Trebuie să ne dăm seama la ce conduce aceastătăcere. Asta e întrebarea centrală a victimelor”, spunepreotul.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide