Președintele BĂNCII MONDIALE: „Suntem LA UN PAS de o CRIZĂ MONDIALĂ”. PLUS: CUM reacționează SUA la REVIZUIREA NEGATIVĂ A RATINGULUI

Președintele BĂNCII MONDIALE: Suntem LA UN PAS de o CRIZĂ MONDIALĂ. PLUS: CUM reacționează SUA la REVIZUIREA NEGATIVĂ A RATINGULUI
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 05:58

Președintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, aavertizat luni, că lumea se află „la un pas de o criză totală”, dincauza creșterii prețului la alimente, scrie BBC.

Scumpirea alimentelor este principalaamenințare pentru țările sărace, care „riscă să piardă ogenerație„, a declarat Zoellick. Declarațiile sale au fostfăcute luni, la Washington, la o conferință a Băncii Mondiale șiFMI.

Între timp, miniștrii de finanțe din G20, care s-au întâlnit șiei la Washington, și-au luat angajamentul să susținăfinanciar noile guverne din Africa de Nord și OrientulMijlociu. Președintele BM a declarat că un astfel de sprijin estevital. „Criza din Africa de Nord și OrientulMijlociu subliniază faptul că trebuie să punem în practicăconcluziile ultimului nostru raport mondial (n.r. al BM). Acesta aevidențiat importanța securitățiicetățenilor, a justiției și alocurilor demuncă„, a precizat Zoellick.

De asemenea, el a făcut un apel la adresa Băncii Mondiale săacționeze rapid pentru a susține reformele în regiunile menționate.”Dacă așteptăm ca situația să se stabilizeze, ar însemnaoportunități pierdute. În momente de revoluție,‘status quo’-ul nu este o soluție câștigătoare„,spune președintele BM.

La întâlnirile de la Washington s-au discutat, de asemenea,prețurile schimbătoare ale petrolului și rata mare așomajului. Șeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, s-a declaratîngrijorat în special de rata mare a șomajului în rândul tinerilor.”Ar fi prea mult să spunem că trecem printr-o perioadă derecuperare fără slujbe, dar cu siguranță nu sunt suficiente locuride muncă”, a spus Strauss-Kahn.

Șeful FMI a reiterat ideea „pierderii” unei generații. „Înspecial din cauza ratei ridicate a șomajului în rândul tinerilor,există riscul ca aceștia să fie condamnați pe viață, să se piardă ogenerație”, a spus Strauss-Kahn.

Cum au crescut prețurile alimentelor între trimestrul 1din 2010 și trimestrul 1 din 2011

Alimentul

Creștere 2010-2011

Porumb

74%

Grâu

69%

Ulei de palmier

55%

Păstaie de soia

36%

Carne de vită

30%

Orez

-2%

Ratingul SUA a fostrevizuit, pentru prima dată în istorie, de la AAA stabil lanegativ

Agenția de rating Standard&Poor’s (S&P) a revizuit,luni, perspectiva ratingului suveran „AAA”, maxim posibil, alStatelor Unite de la stabilă la negativă, întrucât există riscul capoliticienii americani să nu ajungă la un acord pentru a rezolvaproblemele fiscale ale țării.

Înrăutățirea perspectivei semnalează că există cel puțin o șansădin trei pentru o retrogradare, în următorii doi ani, acalificativului pentru împrumuturi pe termen lung al StatelorUnite, potrivit S&P, citată de Reuters. „Deoarece SUA, față dealte state cu rating «AAA», se confruntă cu un deficit bugetarfoarte mare și o datorie guvernamentală în creștere, iar calea derezolvare a acestor probleme nu ne este clară, am revizuitperspectiva pentru împrumuturi pe termen lung de la stabilă lanegativă”, se arată într-un comunicat al S&P.

Prețurile obligațiunilor guvernamentale au scăzut după anunț,declinul cotațiilor pe bursă s-a accelerat, iar avansul dolaruluiîn raport cu euro s-a redus.

Declinul bursei americane s-a accentuat în prima parte aședinței, indicii Dow și Nasdaq pierzând 2%.

Pe piețele materiilor prime, prețul petrolului a scăzut cu pestedoi dolari, din cauza înrăutățirii perspectivei ratingului SUA.Țițeiul tranzacționat în Statele Unite a coborât cu 2,6 dolari, la107,3 dolari până la 17:41 (ora României), după ce a atins un minimal ședinței de 106,7 dolari. Petrolul Brent, comercializat laLondra a scăzut cu 2 dolari, la 121,45 dolari.

Aurul a atins, luni, un nou nivel record, peste 1.498 dolari peuncie (28 de grame), după decizia S&P, în contextul orientăriiinvestitorilor către plasamente cu un grad ridicat de siguranță.Cotația aurului pe piața spot a avansat la 1.497,2 dolari, față de1.483,75 vineri, în timp ce prețul din contractele futures culivrare în iunie a avansat cu 7,6 dolari, la 1.493,6 dolari, dupăce a atins, luni, un maxim record de 1.498,6 dolari.

Revizuirea în scădere a perspectivei ratingului SUA de cătreStandard&Poor’s (S&P), la negativă, este prima de laînființarea agenției, în 1941, Statele Unite având în aceastăperioadă calificativ maxim „AAA” cu perspectivă stabilă, a declaratanalistul S&P Marko Mrsnik.

Administrația SUAîncearcă să minimalizeze revizuirea ratingului

Președinția Statelor Unite a încercat să minimalizeze efectelerevizuirii, susținând că decizia agenției S&P este motivatăpolitic și nu trebuie luată în serios, transmite Reuters.

Anunțul S&P vine într-un moment nepotrivit pentru Casa Albă,în care președintele Obama încearcă să reia inițiativa îndezbaterile privind deficitul bugetar.

Obama a prezentat, săptămâna trecută, un plan de a reducedeficitul bugetar cu 4.000 de miliarde de dolari pe parcursul a 12ani, pentru a convinge piețele financiare că Statele Uniteabordează serios problemele fiscale.

„Nu cred că ar trebui să facem prea mare caz din asta. S&P aluat o decizie din rațiuni politice”, a afirmat, la postul deteleviziune MSNBC, Austan Goolsbee, economist al Casei Albe.

Oficialul american a lăudat agenția de rating rivală Moody’s,care a afirmat că direcția politicii fiscale a SUA este „pozitivă”pentru ratingul țării.

„Se pare că Moody’s și alții nu au fost de acord cu acestăevaluare (a S&P, n.r.)”, a spus Goolsbee.

„Anunțul este destul de șocant. Reacția imediată este că deciziaS&P este negativă pentru activele în dolari”, a afirmat LouBrien, analist la compania americană de trading DRW.

Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, datoria guvernamentalăar putea atinge plafonul de 14.300 miliarde de dolari, prevăzut înbuget, până la mijlocul lunii mai, notează Bloomberg.
Proiectul de buget pentru 2012 al președintelui Obama, prezentat înfebruarie, prevede că datoria totală, în funcție de limiteleimpuse, ar ajunge la 20.800 de miliarde de dolari în 2016.

Un oficial al Trezoreriei SUA a declarat că perspectiva negativădin partea S&P subestimează capacitatea politicienilor SUA de arezolva problemele fiscale ale țării.

Marius Oncu, [email protected]

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Veste excelentă pentru românii care vor să se vaccineze: Se întâmplă azi! Toate detaliile
Raed Arafat spune adevărul: Oamenii au fost păcăliți. Toți românii trebuie să știe
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021