Previziune PwC: România ar putea câștiga 11 medalii la Jocurile Olimpice Londra 2012

Previziune PwC: România ar putea câștiga 11 medalii la Jocurile Olimpice Londra 2012
Jocurile Olimpice Londra 2012

Lotul olimpic al României s-ar putea întoarce cu până la 11 medalii de la Jocurile Olimpice Londra 2012, se arată într-un raport realizat de compania de consultanță fiscală PwC.

Potrivit analizei, România ar putea câștiga cu trei medalii mai mult decât acum patru ani la Olimpiada de la Beijing și s-ar putea clasa pe locul 19 în clasamentul general pe țără, în urma unor state precum China, Rusia, Statele Unite sau Germania, dar înaintea unor țări precum India, Polonia, Turcia sau Argentina. Estimarea este ceva mai optimistă decât analiza realizată de Goldman Sachs. Grupul financiar internațional prognoza doar nouă medalii pentru România și locul 25 în clasamentul pe state.

Avantajul terenului propriu ar putea juca un rol important în rezultatele sportivilor britanici care ar putea câștiga 54 de medalii la această ediție a JO, depășind performanța de la Beijing când delegația Marii Britanii s-a întors acasă cu 47 de medalii.

Cu toate acestea PwC estimează că echipele Statelor Unite, Chinei și Rusiei vor domina și ediția de anul acesta a Jocurilor Olimpice.

Sursă: PwC

„În general, numărul medaliilor câștigate crește când vine vorba de statele cu o populație numeroasă și o forță economică semnificativă, dar creșterea nu este proporțională”, a explicat autorul raportului, economistul șef al PwC Marea Britanie, John Hawksworth. „David îl poate învinge pe Goliat în arena olimpică, deși superputerile sportive precum Statele Unite, China și Rusia vor domina și pe mai departe clasamentul pe națiuni”, a mai precizat Hawksworth.

În ceea ce privește țările care vor avea o performanță mai bună decât cea de la Beijing, acestea ar putea fi Japonia, Brazilia (care va fi și gazda următoarei ediții a Jocurilor Olimpice de  Vară), România și Turcia.

Statele care ar putea avea performanțe mai slabe decât la edițiile anterioare sunt Australia, precum și câteva țări din fostul bloc sovietic, cum ar fi Ucraina și Belarus, în care se estompează treptat avantajele implicării masive a statului în susținerea sporturilor olimpice din perioada sovietică.

Ediția Jocurilor Olimpice din 2012 se desfășoară la Londra, în perioada 27 iulie – 12 august. România participă la 15 discipline, cu 103 sportivi.

România a participat la 19 ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a câștigat 292 de medalii, 86 de aur, 89 de argint și 117 de bronz.

Inchide