Primăria nu va mai subvenționa apa caldă. Cu cât vă va crește factura

Redactor:
Maria Manoliu
Primăria nu va mai subvenționa apa caldă. Cu cât vă va crește factura
În 2010, Primăria Capitalei va avea un buget de 5,6 miliarde de lei. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat, ieri: "Din întregul buget, jumătate reprezintă subvențiile pe care trebuie să le plătim pentru transportul în comun și căldură.

În 2010, Primăria Capitalei va avea un buget de 5,6 miliarde delei. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat, ieri:”Din întregul buget, jumătate reprezintă subvențiile pe caretrebuie să le plătim pentru transportul în comun și căldură. Pentruinvestiții ne mai rămân 1,25 miliarde de lei. Avem bani pentruterminarea lucrărilor la Pasajul Basarab și stadionul Lia Manoliu,dar și pentru continuarea investiției în Centrul Istoric, spitalesau școli”.

lPentru reechilibrarea bugetului cu 30 la sută, Sorin Oprescu agăsit ca o posibilă soluție reducerea totală a subvențiilor la apacaldă. Inițial, primarul general a spus că măsura se va lua doar petimp de vară iar, ulterior, după ce a revăzut calculele RADET, arecunoscut că se va menține pe tot timpul anului. „Un apartamentstandard, cu două camere, locuit de 2,5 persoane consumă pe an 5gigacalorii pentru apa caldă și 10 gigacalorii pentru căldură. Dacăreducem total subvenția, pentru apa caldă se va plăti 300 de leipentru o gigacalorie, adică 1500 de lei pe an pentru un apartamentconvențional, față de 595 de lei cât este acum”.

lCalculele președintelui Asociației de Proprietari Habitat, MihaiMereuță, arată că factura pentru apa caldă va fi de 120 de leipentru tipul apartamentului standard dat ca exemplu de primarulOprescu. Acesta a anunțat că nu intenționează să reducă șisubvenția pentru căldură, bucureștenii urmând să plătească tot 119lei pentru o gigacalorie și nici să scumpească transportul încomun. Pentru eficientizarea activității și reducerea subvențiilor,primarul general intenționează să transforme în societățicomerciale regiile de termoficare și transport public.

Investiții de 35,3 milioane de euro în fântâni artezieneși circuit turistic

Primarul general a anunțat că bugetul nu-i permite să înceapătoate lucrările pe care le-a anunțat. Printre acestea se numără șiautostrada suspendată. „Deocamdată autostrada suspendată am lăsat-ope concesiune. Nu avem bani. Când va exista o preînțelegere am săanunț”. Marți, Oprescu le va cere consilierilor muncipali să-iaprobe trei investiții în valoare totală de 35,3 milioane de euro.Primele două investiții, în valoare de 15,1 milioane de euro, sereferă la reabilitarea fântânilor arteziene de pe Bulevardul Uniriiși Parcul Tineretului iar investiția de 20,18 milioane de euro vafi pentru amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca șiTei. Întrebat de ce se mai repare fântânile arteziene reabilitatede fostul primar Adriean Videanu și cât de oportună este investițiacând din lipsa banilor bucureștenilor li se taie subvenția pentruapa caldă, Oprescu a răspuns: „Este o întrebare tendențioasă. Lafântânile arteziene s-au făcut cârpeli. Investiția nu se va faceneapărat anul acesta. Banii sunt programați pentru doi ani. Se pot,la prima rectificare, redistribui.Vom consuma din acești bani câtva trebui”

Inchide