Primarii fluieră a pagubă cu bugetele goale. Fiscul a scos la licitație autobuzele din Iași și Târgoviște

Redactor:
Adrian Bărbulescu
Primarii fluieră a pagubă cu bugetele goale. Fiscul a scos la licitație autobuzele din Iași și Târgoviște
În încercarea de a mai acoperi datoriile autorităților locale către bugetul statului, Fiscul a trecut la executarea silită a acestora. Numai anul trecut, bugetele locale au înregistrat un deficit de 2,33 miliarde de lei (554 milioane de euro), ceea ce reprezintă datoriile primăriilor și consiliilor județene atât către stat cât și către furnizori de utilități sau firme private cu care au derulat contracte.

iar prețurile de pornire, fără TVA, pornesc de la 5.103 lei(1.215 euro) pentru Dacia Solenza din 2004 și ajung până la 17.399lei (4.142 de euro) pentru un Logan fabricat în 2007.

La câteva sute de kilometri depărtare, societatea TransportPublic SA, aflată în subordinea Primăriei Târgoviște, este și eaexecutată silit de Fisc. Acesta a scos la licitație, în aceeași zicu cea organizată la Iași, 12 autobuze ale societății, cel maivechi fiind fabricat în 1987, iar cel mai nou în 1995. Prețurile depornire au fost mai mari ca la Iași, fiind cuprinse între 7.091 lei(1.688 de euro) și 11.921 lei (2.838 de euro). La licitație nu s-aprezentat însă nimeni, ea urmând să fie reluată după expirareatermenului legal de 30 de zile.

Viceprimarul orașului, Bogdan Ana, nu s-a arătat speriat desechestrul ANAF. „Acele autobuze erau vechi și oricum le-am fi scosnoi la casat. Societatea a acumulat datorii, pentru că, din cauzacrizei, n-au mai fost suficienți bani la Consiliul Local pentruacoperirea subvenției”, a declarat Ana pentru Gândul. El a ținutînsă să dea asigurări că, în niciun caz, societatea nu va dafaliment, ba, mai mult, calitatea transportului se va îmbunătăți,pentru că „s-au făcut ceva investiții în ultimii doi ani”.

Și la Bumbești Jiu, județul Hunedoara, se fac licitații pentruvalorificarea unor bunuri aparținând societăților coordonate deprimărie. Aici, Fiscul a scos la vânzare mai multe scule și utilajeale Serviciului Public de Gospodărire Comunală, printre care și unmotofierăstrău. Toate bunurile au un grad de depreciere de peste70%, după cum se precizează pe site-ul Fiscului.

În încercarea de a mai acoperi datoriile autorităților localecătre bugetul statului, Fiscul a trecut la executarea silită aacestora. Numai anul trecut, bugetele locale au înregistrat undeficit de 2,33 miliarde de lei (554 milioane de euro), ceea cereprezintă datoriile primăriilor și consiliilor județene atât cătrestat cât și către furnizori de utilități sau firme private cu careau derulat contracte.

La această sumă se adaugă și datoriile istorice pe care le auautoritățile locale. Recent, ministrul Administrației, VasileBlaga, spunea că 75% dintre primării nu-și pot plăti din venituriproprii angajații, ci sunt nevoite să apeleze la bani de la Guvern.În aceste condiții, tot mai des, Direcțiile Generale ale FinanțelorPublice din fiecare județ postează pe site-urile proprii anunțuriprivind organizarea unor licitații având ca obiect valorificareaunor bunuri aparținând societăților subordonate primăriilor, dupăce le-au executat silit.

Numai săptămâna trecută au avut loc două licitații, la Iași șila Târgoviște, pentru vânzarea unor mijloace de transport în comunaparținând societăților de transport public din cele douăorașe.

La Iași, Fiscul a scos la vânzare nu mai puțin de 55 de autobuzeși troleibuze aparținând Regiei Autonome de Transport Public(RATP). La prima vedere, ofertele erau adevărate chilipiruri, avândîn vedere că un autobuz Ikarus putea fi cumpărat chiar și cu 3.436de lei fără TVA (818 euro), iar cel mai scump troleibuz costa 5.292de lei (1.260 de euro).

Prețurile i-au atras pe doritori, astfel că 33 de mijloace detransport – patru autobuze și 29 de troleibuze – au fost cumpăratede o persoană fizică și două firme, suma totală încastă de Fiscfiind de 185.000 de lei inclusiv TVA. „Este a cincea licitație pecare o organizăm. Autobuzele și troleibuzele erau uzate, așa că aufost cumpărate pentru fier vechi. Pentru celelalte, vom organiza onouă licitație în termen de 30 de zile”, a declarat pentruGândulpurtătorul de cuvânt al DGFP Iași, Maria Țăran. Ea a precizat că,în total, datoriile regiei către bugetul statului se ridică laaproape 100 milioane de lei.

Primăriile n-au bani să plătească datoriile

Primarul Gheorghe Nichita recunoaște existența datoriilor, darspune că nu are ce face. „Probleme sunt la toate regiile detransport, nu numai la Iași. La noi datoriile sunt de 600-700 demiliarde de lei vechi. Conturile regiei sunt blocate de Fisc depatru-cinci ani. N-ai ce să-i faci. Nu avem cum să scăpăm de elefără ajutorul Guvernului. E un cerc vicios. Eu, primăria, dacă facplăți la RATP Iași, RATP nu încasează nimic, totul ajunge la Fisc,din cauza datoriilor. Și astfel nici el nu-mi poate plăti nimic”, adeclarat Nichita pentru Gândul. El aprecizat că ANAF a mai executat silit o stație de benzină aregiei.

Fiscul a mai scos la mezat și șase autoturisme Logan, o Solenzași un Cielo Executive, aparținând CET Iași, altă societate aflatăîn subordinea Consiliului Local. Licitațiile vor avea loc săptămânaaceasta, ..citește mai departe în paginaurmătoare

Inchide