Primăriile au blocat zeci de mii de conturi ale românilor care nu și-au plătit taxele locale. Vezi aici ce se întâmplă în București, Iași, Deva, Oradea

Primăriile au blocat zeci de mii de conturi  ale românilor care nu și-au plătit taxele locale. Vezi aici ce se întâmplă în București, Iași, Deva, Oradea
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 20:04

După 15 octombrie, cetățenii care nu și-au plătit impozitul pe2010 pentru case, terenuri și mașini se pot trezi oricând cuportăreii la ușă.

Primăriile din cele șase sectoare ale Capitalei au început dejaexecutările silite pentru recuperarea restanțelor înregistrate laplata amenzilor, taxelor și impozitelor. Numai în sectorul 4 alCapitalei, aproape 18.000 de cetățeni s-au trezit cu conturileblocate. Situația este similară și în celelalte sectoare aleCapitalei.

În țară, Primăria Oradea a blocat peste 5.335 de conturi bancarepentru neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului local.Alți 35.000 de orădeni au fost somați să plătească, în caz contrarvor păți la fel. La Iași, peste 2.400 de pensionari au în acestmoment popriri pe pensii, iar la Deva 2.000 de contribuabili auconturile blocate.
Înștiințați, somați și executați silit

Directorii Direcțiilor de Taxe și Impozite Locale din Bucureștisusțin că numărul celor care înregistrează datorii la plataobligațiilor către bugetele locale nu este mai mare decât în aniiprecedenți, dar numărul executărilor a crescut cu aproximativ 30 lasută. Pentru recuperarea datoriilor de la cei care înregistreazăvenituri sau au pe numele lor case, terenuri sau mașini, primăriileîntâi înștiințează, apoi somează și în final trec la executareasilită.

În sectorul 6 al Capitalei, emiterea unui titlu executoriu faceadevărate minuni. „Oamenii se sperie și vin imediat la primărie.Cei care pot își achită imediat restanțele, cei care nu au bani îșireeșalonează datoriile.

Impozitul neplătit pentru un jeep ajunge și la 1.500 de europentru un an. Datorii mari au și cei care au pe numele lor maimulte proprietăți. Cele mai mici datorii se înregistrează pentruneplata taxelor de parcare. Numărul datornicilor este deaproximativ 3.000. După 15 octombrie, potrivit prevederilor nouluiCod Fiscal, se vor declanșa procedurile pentru recuperareaimpozitului restant pe 2010″, a declarat pentru Gândul directorulDirecției Taxe și Impozite sector 6, Cosmin Popp.

De datoriile la stat scapă doar cerșetorii șiprostituatele

„De plata datoriile către stat nu scapă decât cerșetorii șiprostituatele. Aceste categorii sociale nu au niciun bun pe numelelor și nici nu înregistrează venituri legale pe care să putem punepopriri. În astfel de cazuri, se declară insolvabilitatea și leurmărim timp de 5 ani. De obicei astfel de datorii nu se recupereză. Pentru prostituție, o singură persoană a acumulat amenzi și de800 de milioane de lei vechi”, a declarat pentru Gândul directorulDirecției Impozite și Taxe sector 2, Cristian Duță. AngajațiiDirecțiilor de Taxe și Impozite Locale susțin că este aproapeimposibil să nu dea de conturile restanțierilor, locul lor de muncăsau de proprietățile acestora.

„Băncile au obligația să transmită Băncii Naționale listatuturor conturilor închise sau deschise de persoanelor fizice șijuridice. Lista ajunge la Ministerul Finanțelor. La solicitareanoastră, ni se pun la dispoziție conturile debitorilor, adresaacestora și locul de muncă.

Dacă și-a schimbat serviciul, atunci cerem informații de laInspectoratul Teritorial de Muncă. Este aproape imposibil să nugăsim un datornic și să nu recuperăm datoriile de la el. Scapă doarcei care lucrează fără carte de muncă, n-au conturi bancare și niciproprietăți. După cinci ani, debitul se prescrie”, ne-au declaratangajații de la Taxe și Impozite Sector 5. (MariaManoliu)

5.000 de orădeni auconturile blocate

Peste 5.000 de orădeni s-au trezit cu popriri pentru că nu și-auachitat taxele și impozitele. Primăria Oradea a blocat peste 5.335de conturi bancare, după ce orădenii nu și-au plătit taxele șiimpozitele datorate bugetului local.

Alți 35.000 de orădeni au fost somați să plătească, în cazcontrar vor păți la fel. Potrivit purtătorului de cuvânt alPrimăriei Oradea, Petri Csilla, anul acesta, municipalitateaorădeană a transmis 35.660 de somații pentru neplata taxelor șiimpozitelor datorate orașului, în condițiile în care în 2009, pânăla 1 septembrie, a eliberat 19.104 de somații. Acesta a maiprecizat că anul acesta Primăria orădeană a încasat cu peste 3milioane de lei mai mult. (Raluca Avram)

La Iași, primăria a pus popriri pe pensii

Peste 2.400 de pensionari din Iași au în acest moment popriri pepensii. Cea mai mare parte a executărilor au fost făcute lasolicitarea primăriilor din județ. „Conform legii, când nu suntachitate taxele și impozitele, direcțiile de finanțe locale potsolicita reținerea a o treime din pensie pentru acoperireaacestora.

Astfel de popriri au fost făcute la solicitare instituțiilor”, adeclarat Adriana Grecu, șefa Casei Județene de Pensii Iași.Direcția de Finanțe Locale a Primăriei Iași are peste 1500 decereri de blocare a pensiilor sau salariilor pentru contribuabiliidatornici. „Noi nu avem dreptul și nici nu știm ce conturipersonale au cei cu restanțe. De aceea singura cale este reținereadin venituri. Dacă persoana în cauză mai are și alte datorii,atunci i se poate reține până la o jumătate din salariu sau pensie,după caz”, a declarat pentru Gândul Victorel Lupu, șeful Direcțieide Finanțe Publice Locale Iași. În prezent, încasările din taxe șiimpozite la nivelul municipiului sunt cu 8% mai mici față deperioada similară a anului precedent. (GruiaUrsu)

La Deva – 2.000 de conturi blocate

2000 de contribuabili din municipiul Deva au poprire pe conturiși venituri din cauză că nu și-au achitat taxele și impozitelelocale. Cele mai multe restanțe le înregistrează societățilecomerciale. (Ovidiu Petrovai)

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT. VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021