Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Primul caz de gripă aviară înalt patogenă din ultimul an, descoperit la Letea, Tulcea

Primul caz de gripă aviară înalt patogenă din ultimul an, descoperit la Letea, Tulcea
Comisia Europeană va adopta, marți, o decizie, care să confirme zonele de risc stabilite de autoritățile române în urma izbucnirii unui focar de gripă aviară înalt patogen de tip H5N1 într-o fermă de păsări din comuna Letea, județul Tulcea, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană va adopta, marți, o decizie, care să confirmezonele de risc stabilite de autoritățile române în urma izbucniriiunui focar de gripă aviară înalt patogen de tip H5N1 într-o fermăde păsări din comuna Letea, județul Tulcea, se arată într-uncomunicat al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

CE precizează că focarul de H5N1 a fost localizat în DeltaDunării, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Potrivit comunicatului citat, laboratorul național din România aconfirmat, luni, că este vorba despre un focar al virusului înaltpatogen al gripei aviare de tip H5N1 și, pentru a limitarăspândirea, autoritățile române au aplicat imediat măsurilenecesare de control prevăzute în legislația UE.

Printre aceste măsuri figurează sacrificarea tuturor păsărilordomestice infectate din fermă și stabilirea unei zone de protecțiepe o rază de 3 kilometri precum și a unei arii de monitorizare de10 kilometri în jurul fermei, unde de altfel au fost instituitemăsuri ferme de control al circulației.

Zona de 10 kilometri este considerată „zonă de risc ridicat”,potrivit CE, care adaugă că aceasta este înconjurată de o „regiunede risc scăzut” în care au fost de asemenea impuse o serie derestricții de circulație precum și măsuri adiționale de protecțiepentru fermele de păsări.

CE notează că acesta este primul caz de gripă aviară de tip H5N1înalt patogen depistat în UE în ultimul an. Ultimul caz, confirmatîn martie 2009, fusese depistat la niște rațe sălbatice dinGermania.

Inchide