„PRIVEGHIUL” TVR CULTURAL. Câteva zeci de persoane au aprins candele și au depus flori lângă sediul TVR

PRIVEGHIUL TVR CULTURAL. Câteva zeci de persoane au aprins candele și au depus flori lângă sediul TVR
Publicat: 16/09/2012, 09:06
Actualizat: 04/07/2013, 04:43

Câteva zeci de persoane au aprins candele și au depus flori sâmbătă, între orele 22.00 – 24.00, lângă sediul Societății Române de Televiziune (SRTv) din București, la „priveghiul” TVR Cultural, care și-a suspendat emisia sâmbătă, de la ora 23.59.

Acțiunea simbolică a fost anunțată în cursul zilei de sâmbătă pe Facebook, unii dintre angajații Televiziunii Române dorind „să conducă pe ultimul drum cum se cuvine” TVR Cultural.

„Am încercat să scriu un ferpar. Ferpar pentru TVR Cultural. Nu pot. Executat, eutanasiat, ucis, asasinat, victimă colaterală. Ce este – și ce va rămâne în amintire – TVR Cultural? Toți au stat deoparte și au privit cum o lume se sfârșește. Angajații Societății Române de Televiziune vor să îl conducă pe ultimul drum cum se cuvine. Măcar atât (sau ‘decât atât’, cum vom zice cu toții cât de curând dacă tocirea minților merge conform planului). Sâmbătă noaptea este momentul despărțirii. Să fim acolo pentru a aprinde o candelă!”, se spunea în anunțul postat sâmbătă după-amiază pe Facebook.

„Priveghiul” a atras câteva zeci de persoane, în mare parte angajați ai Televiziunii Române, dar și telespectatori ai TVR Cultural, printre care și scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Aceștia au depus flori și au aprins candele lângă intrarea în sediul TVR din Calea Dorobanților, numărul 191, manifestarea simbolică întinzându-se pe parcursul a două ore.

„Priveghiul” s-a încheiat la ora 24.00, după ce a fost constatat „decesul” TVR Cultural.

TVR Cultural și-a suspendat emisia sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 23.59. Măsura a fost dispusă în 13 septembrie, prin Ordin al președintelui-director general (PDG) al Societății Române de Televiziune (SRTv), Claudiu Săftoiu, în contextul situației financiare critice a Televiziunii Române, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, la momentul respectiv, de către reprezentanții televiziunii publice.

Potrivit TVR, decizia face parte din procesul de implementare a Programului de redresare economică a SRTv, elaborat în concordanță cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2012. Aplicarea Programului decurge din necesitatea armonizării ofertei editoriale și a resurselor utilizate cu veniturile lunare ale SRTv, se arăta în comunicat.

„Potrivit Programului, misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2 Cultural, a cărui grilă va cuprinde, printre altele, publicistică culturală, documentare, spectacole de teatru, operă, concerte și producții muzicale prezentate pe genuri, filme de artă, programe educative dedicate copiilor și tinerilor, producții ale tinerilor creatori independenți, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de vârstă”, se mai spunea în comunicatul TVR.

Potrivit sursei citate, până la lansarea noilor grile, o mare parte din programele difuzate de TVR Cultural va fi preluată de TVR 2.

În comunicatul SRTv se preciza că decizia de suspendare a emisiei TVR Cultural a fost luată în conformitate cu prevederile legale în vigoare. „Legea 41/1994 de organizare și funcționare a TVR face referire la progamele 1 și 2, la un departament care difuzează emisiuni pentru străinătate și la studiourile teritoriale, al căror canal de exprimare este acum și TVR 3”, explicau reprezentanții SRTv.

TVR Cultural s-a lansat în anul 2002, fiind singura televiziune din România cu profil exclusiv cultural. TVR Cultural a difuzat în cei zece ani de activitate dezbateri pe teme culturale, documentare și filme de artă, concerte simfonice, spectacole de operă, operetă, balet sau teatru. Directorul TVR Cultural este Daniela Zeca Buzura.

Suspendarea emisiei TVR Cultural a fost anunțată de Claudiu Săftoiu într-un interviu acordat în exclusivitate agenției MEDIAFAX în 10 august și publicat în 11 august.

În 10 august, Consiliul de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59.

Pe 16 august, circa 150 de persoane, între care dirijorul Tiberiu Soare, regizorul Alexandru Solomon, producătoarea Ada Solomon, Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administrație al TVR, și angajați ai Televiziunii Române, au protestat, în fața Ateneului Român, față de desființarea TVR Cultural.

Pe de altă parte, o petiție împotriva desființării TVR Cultural a fost postată pe site-ul petitieonline.ro, aceasta strângând până în prezent 8.948 de semnături.

Anunțul suspendării emisiei TVR Cultural vine în contextul în care Claudiu Săftoiu a transmis, în 11 septembrie, Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din TVR (SPUSTV), notificarea privind intenția SRTv de concediere colectivă, precum și Proiectul planului de reorganizare și restructurare de personal în cadrul TVR, parte a implementării Programului de redresare economică a televiziunii publice. Proiectul, precum și conținutul notificării au fost aprobate prin Ordinul lui Claudiu Săftoiu.

Potrivit notificării transmise SPUSTV (sindicatul reprezentativ din TVR, n.r.) de către Săftoiu, concedierile colective în TVR vor începe în 20 noiembrie și vizează 962 locuri de muncă, în urma procesului de restructurare de personal televiziunea publică urmând să rămână cu 2.340 de angajați (față de 3.302 cât avea la data de 31 august 2012).

Consiliul de Administrație al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede și modificarea organigramei Televiziunii Române și reducerea personalului la 2.340, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susținere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Nițulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau și Sorin Burtea) și o abținere (Romina Gabriela Surugiu).

De cealaltă parte, Dragoș Bocanaciu, președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din TVR (SPUSTV), a declarat pentru MEDIAFAX, în 28 august, că angajații nu sunt vinovați pentru „catastrofa financiară” în care se află TVR, precizând că ar trebui ca administrația să se gândească la oamenii care vor suferi. Totodatată, SPUSTV i-a invitat pe angajații TVR să intre în grevă japoneză, în 3 septembrie, în semn de protest față de concedierile din Televiziunea Română.

TVR are, în momentul de față, o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, în interviul acordat agenției MEDIAFAX în 10 august și publicat în data de 11 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanțe a Guvernului.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat în 1 septembrie Memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului