Procesul prințului Paul, legat de recunoașterea succesiunii față de Carol II, amânat la Curtea Supremă

Procesul prințului Paul, legat de recunoașterea succesiunii față de Carol II, amânat la Curtea Supremă
Procesul în care prințul Paul de România cere, în numele tatălui său, recunoașterea în România a hotărârii instanței de la Lisabona din 1955, prin care Carol Mircea a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea și succesor al acestuia, s-a amânat, marți, la ICCJ.

Procesul în care prințul Paul de România cere, în numele tatălui său, recunoașterea în România a hotărârii instanței de la Lisabona din 1955, prin care Carol Mircea a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea și succesor al acestuia, s-a amânat, marți, la ICCJ.

Următorul termen de judecată în acest proces a fost stabilit de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru 31 ianuarie 2012.

Avocatul prințului Paul, Veronel Rădulescu, a declarat pentru MEDIAFAX că instanța a amânat pentru 31 ianuarie 2012 judecarea dosarului din cauză că nu a fost îndeplinită procedura de citare cu una dintre părțile din dosar care are domiciliul în Marea Britanie.

Procesul de exequator, deschis de Carol Mircea, prin fiul său, prințul Paul de România, se referă la recunoașterea hotărârii judecătorești de la Lisabona din 1955, prin care Carol Mircea a fost recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea și succesor cu drepturi depline al acestuia, cu toate drepturile ce decurg din aceasta.

Procesul de exequator a început în România în 1991, la Tribunalul București, procesul fiind strămutat la Tribunalul Teleorman. Pe lângă Carol Mircea Grigore de Hohenzollern, în proces figurează ca părți regele Mihai I, regina Anna de Bourbon Parma, Monica Urdărianu (moștenitoarea Elenei Lupescu) și Antonia de Hohenzollern.

În 29 decembrie 2008, Tribunalul Teleorman a admis cererea formulată de reclamantul Prințul Carol Mircea Grigore de Hohenzollern de România prin moștenitorii săi, prințul Paul de România, prințul Nicolas Alexander, Emma Loise Ropner, moștenitoarea prințesei Antonia de Hohenzollern (soția supraviețuitoare a prințului Carol Mircea Grigore). Instanța a dispus recunoașterea în România, pentru a beneficia de puterea lucrului judecat, a sentinței nr. 132 din 6 februarie 1955 pronunțată în dosarul nr. 234 din 4 decembrie 1954 al secției I a Tribunalului din Lisabona – Portugalia.

Hotărârea a fost menținută la Curtea de Apel București în 12 iulie 2010.

Carol Mircea a înaintat, în 1955, Tribunalului din Lisabona o cerere în care solicita să fie recunoscut ca fiu legitim al Regelui Carol al ll-lea și succesor cu drepturi depline al defunctului rege. Instanța portugheză i-a admis cererea. Ulterior, Tribunalul de Mare Instanță din Paris a recunoscut autoritatea de lucru judecat în ceea ce privește acest caz.

Consilierul juridic al lui Carol Mircea Grigore de Hohenzollern, Markar Yazegian, explica faptul că Tribunalul portughez i-a admis la masa succesiunii – rezultate în urma morții în exil a fostului suveran al României Carol al II-lea – alături de regele Mihai I, pe ultima soție a regelui Carol al II-lea, Elena Lupescu și pe Carol Mircea Grigore de Hohenzollern, fiul acestuia din prima căsătorie cu Ioana Lambrino. Potrivit explicațiilor lui Markar Yazegian, recunoașterea drepturilor succesorale nu a fost contestată, având și valoare de recunoaștere a paternității.

Prințul Carol Mircea al României a murit în 27 ianuarie 2006, la Londra, la vârsta de 85 de ani, succesori ai acestuia fiind soția sa și cei doi fii, Paul și Alexandru.

Carol Mircea este fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, primul rege din dinastia Hohenzollern născut în România și una dintre cele mai controversate personalități politice românești.

Când România intra în Primul Război Mondial, Carol al ll-lea avea gradul de colonel, fiind comandantul unui regiment de vânători de munte. Prin urcarea pe tron a tatălui său, regele Ferdinand I, Carol devenea, la numai 21 de ani, moștenitorul direct al tronului României. De asemenea, devenea și senator de drept în Parlament.

În timpul Primului Război Mondial, în 1918, când armata germană ocupase cea mai mare parte a țării, întregul Guvern și Casa Regală erau refugiați la Iași. Prințul moștenitor avea diverse misiuni diplomatice și conducea un regiment în spatele liniilor germane. În urma reușitei unui atac, Carol a fugit din garnizoană cu iubita lui, Ioana (Zizi) Lambrino. Cei doi s-au căsătorit în secret, la Odessa, într-o biserică ortodoxă.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Ce salarii au angajații RCS & RDS. Se câștigă mai bine decât ai fi crezut
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide